Τριγμοί στην κυβέρνηση: Μπλόκο του ΠΑΣΟΚ στις ρυθμίσεις για τις λαϊκές

Τριγμοί στην κυβέρνηση: Μπλόκο του ΠΑΣΟΚ στις ρυθμίσεις για τις λαϊκές
Στιγμιότυπο από την συζήτηση επικαιρων ερωτησεων στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ενστάσεις και αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ μέσω Μιχάλη Κασσή. Το κόμμα του, είπε, δεν δέχεται την κλήρωση

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται την κλήρωση και ζητά να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των θέσεων, δήλωσε ο Μιχάλης Κασσής το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, για το καθεστώς των θέσεων είπε ότι θα πρέπει να ισχύει μόνο για τις αδιάθετες θέσεις των λαϊκών αγορών. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε μεταξύ άλλων και τη διαφωνία του και για το διαχωρισμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων.

Επίσης, ζήτησε την αύξηση των ημερών που θα διαρκούν οι εμποροπανηγύρεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε αλλαγές, οι οποίες προέβλεπαν η κατανομή των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται με εφάπαξ κλήρωση “για διαφάνεια”.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ στη συνέχεια θα ισχύσει το σύστημα της κυκλικότητας, δηλαδή κάθε χρόνο θα γίνεται μετάθεση κατά μια θέση.

Επίσης, σε ότι αφορά στις εμποροπανηγύρεις, επέρχεται αύξηση στη διάρκειά τους σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα και από τρεις μέρες, οι εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν πέντε μέρες, ενώ και δέκα για χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν.

Τέλος, σε ,ότι αφορά στις ποινές, ελαστικοποιούνται και πλέον σε περίπτωση μη κατοχής αδείας, η ποινή θα ανέρχεται σε φυλάκιση έως 6 μηνών ενώ αρχικά προβλεπόταν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απέλαση.

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας τους, οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών διοργάνωσαν απεργιακό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία από το πρωί έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη ενώ τα κατά τόπους σωματεία όλης της χώρας διοργανώνουν  πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη. Εκπρόσωποι των παραγωγών και των εμπόρων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης και δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Ζήτησαν επίσης από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την στάση του.

Να σημειωθεί πως το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, στηριζόμενο από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα