Ποια θα είναι η επιρροή του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη;

default image

O αναλυτής Πατρίκ Μαρτίν Ζενιέ περιγράφει στην γαλλική Le Monde πως θα επηρεαστούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Η Αμερική θα είναι επεμβατική ή θα κάνει πίσω αρκούμενη σε μία πολιτική απομονωτισμού; Ποια θα είναι η διακυβέρνηση με τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά ο αναλυτής Πατρίκ Μαρτίν Ζενιέ, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde.

«Όταν ένας νέος πρόεδρος εισέρχεται στον Λευκό Οίκο, είναι σύνηθες να έχει κατά νου στο πώς θα διαμορφωθούν οι νέες διατλαντικές σχέσεις», γράφει ο Πατρίκ Μαρτίν Ζενιέ, ο οποίος είναι ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, στέλεχος του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών.

«Η προοπτική να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πανικό», υποστηρίζει ο γάλλος αναλυτής, εξηγώντας ότι «είναι φυσικό να ανησυχούν κάποιοι στο ενδεχόμενο να αναλάβει την ευθύνη της χώρας κάποιος, τον οποίο πολλοί θεωρούν διανοητικά ασταθή». Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Ζενιέ, ο Τραμπ είναι «ένας υποψήφιος που έχει κάνει τα πάντα για να χάσει: προσέβαλε τους μουσουλμάνους και τις γυναίκες, ενώ αντιμετώπισε τους συντρόφους του όπως δεν έχει κάνει ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα κανένας υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε επιδέξια τον αγώνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και αυτό σημαίνει μερικά πράγματα», επισημαίνει ο Ζενιέ.

«Εάν, αύριο Τρίτη, εκλεγεί (ο Τραμπ) πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται στον χάρτη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βλέπει την Ευρώπη ως σύνορο των ισλαμιστών, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους», γράφει ο Ζενιέ στην εφημερίδα Le Monde.

Ο συγγραφέας του άρθρου θεωρεί ότι ο Τράμπ δεν καταλαβαίνει καθόλου την Ευρώπη. «Κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στη Σκωτία», όπως γράφει, «προκειμένου να εγκαινιάσει ένα δικό του γήπεδο του γκολφ, μιλούσε για το Brexit. Επισκέφθηκε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πέρασε το Σαν Ελυζέ στο Παρίσι, την πύλη του Βραμδεμβούργου στο Βερολίνο, το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, χωρίς να ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται, αρθρώνοντας έναν τελείως απλοϊκό λόγο. Δεν γνωρίζει ακόμα τί πρέπει να πει στους ευρωπαίους ηγέτες. Όταν θα χρειασθεί να πάει στις Βρυξέλλες η σύγχυσή του θα είναι ολοκληρωτική: θα του είναι δύσκολο να ξέρει ποιος αποφασίζει για τί μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου», γράφει ο Ζενιέ.

Ο Γάλλος αναλυτής θεωρεί βέβαιο ότι ο Τραμπ παρότι αναμένεται να συγκροτήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στον Λευκό Οίκο για να τον συμβουλεύει, θα είναι σίγουρα αρκετά δύσκολο όσον αφορά τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, όντας ο ίδιος επιχειρηματίας, να συμβιβάσει διαφορετικές απόψεις.

Όσον αφορά την Χίλαρι Κλίντον, κατά τον Γάλλο ειδικό, το σενάριο φυσικά θα είναι διαφορετικό επιφανειακά, όχι όμως και στην ουσία. Γνωρίζοντας τα ευρωπαϊκά θέματα και τους ευρωπαίους ηγέτες λόγω της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών επί Μπάρακ Ομπάμα μέχρι το 2013, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει καλά πως λειτουργούν οι θεσμοί και οι μηχανισμοί της Ευρώπης. Η πολιτική της Κλίντον, όπως λέει ο Ζενιέ, «μπορεί να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πολιτικών και ιδιαίτερα για το Brexit, καθώς και των τρομοκρατικών κινδύνων στην Ευρώπη. Θα αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στο να υποστηρίξει την Ευρώπη».

Στο ερώτημα εάν η Χίλαρι Κλίντον θα εμπλεξει τις ΗΠΑ σε ένα νέο πολεμικό μέτωπο, ο Γάλλος αναλυτής απαντά ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κατάσταση και τη δύναμη που θα έχει το Κογκρέσο».

Οποίος ή όποια αναδειχτεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει για τουλάχιστον δυόμιση μήνες μετά να μελετάει τους φακέλους και να ενημερώνεται από τους συμβούλους. Στον απόηχο της προεκλογικής εκστρατείας θα έχει αρκετό χρόνο για μία σοβαρή προσέγγιση των θεμάτων, καταλήγει ο Ζενιέ στο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα