Πώς είναι να μαθαίνεις την ανακύκλωση σε 5 χιλιάδες παιδιά; Ζήσαμε την εμπειρία!

Πώς είναι να μαθαίνεις την ανακύκλωση σε 5 χιλιάδες παιδιά; Ζήσαμε την εμπειρία!

Ένα βιωματικό εργαστήριο για την ανακύκλωση που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους

Κείμενο: Ευθύμιος Σαββάκης

Οι μικροί μαθητές τοποθετούν τις χάρτινες συσκευασίες στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Αυτό είναι, άλλωστε, το «εισιτήριό» τους στα βιωματικά εργαστήρια ανακύκλωσης που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Eco Greece με τη στήριξη της Tetra Pak. Η εμπειρία της επόμενης ώρας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους.

«Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά κύριο λόγο και αποσκοπούν στην βιωματική ενημέρωση των παιδιών (αλλά και των μεγαλυτέρων) για την ανακύκλωση. Θεωρήσαμε ότι αν τα παιδιά γνωρίσουν την ανακύκλωση βιωματικά θα μπορέσουμε να χτίσουμε στις συνειδήσεις τους τη σπουδαιότητά της, ένα σημαντικό εφόδιο για ολόκληρη τη ζωή τους», αναφέρει η Αλεξάνδρα Δατσέρη, συστήνοντάς μας την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Eco Greece.

«Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Eco Greece ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας μία σειρά από καινοτόμες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η δράση ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Μία δράση που βρήκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμπαραστάτη την Tetra Pak η οποία μας παραχώρησε όλο το οπτικοακουστικό υλικό, όλο τον εξοπλισμό που κάνει τη διαδικασία ένα ασφαλές παιχνίδι μάθησης για τα παιδιά, ενώ χρηματοδότησε και το μεγαλύτερο μέρος του όλου εγχειρήματος, επιτρέποντας σε χιλιάδες παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της ανακύκλωσης».

Δίπλα της, οι μικροί μαθητές έχουν κόψει τα χαρτιά σε κομματάκια και μου ζητούν να τα ρίξω στο blender που βρίσκεται μπροστά μας.

«Η χρονική διάρκεια κάθε εργαστηρίου είναι το πολύ μία ώρα, ενώ καθημερινά μπορούν να συμμετέχουν μέχρι τρεις τάξεις. Με το που προσέλθουν στον χώρο οι μαθητές, τους εξηγούμε τι ρόλο παίζουν οι περίφημοι κάδοι με το κίτρινο σώμα και το κόκκινο καπάκι, όπου μόλις έριξαν μέσα το “εισιτήριό” τους. Στη συνέχεια παρακολουθούμε βίντεο σχετικά με την παραγωγή και ανακύκλωση χάρτινων πολυστρωματικών συσκευασιών για τρόφιμα και προχωράμε ανά ομάδες στις δύο φάσεις της διαδικασίας.

 

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των υλικών που περιέχει μία συσκευασία, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός blender και νερού. Ο συμμετέχων τεμαχίζει με ψαλίδι τη συσκευασία που του έχουμε παραχωρήσει (και είναι καθαρό υλικό), την τοποθετεί μέσα στο blender και στη συνέχεια βλέπει το μείγμα να ανακατεύεται μπροστά του. Όταν το τελευταίο γίνει πολτός, θα χωρίσει το poly-al (πλαστικό και αλουμίνιο) από τον χαρτοπολτό και θα περάσουμε στη δεύτερη φάση. Εκεί, θα τοποθετήσει τον χαρτοπολτό μέσα σε ξύλινο καλούπι με σήτα ώστε να στεγνώσει και να του δώσει τη δική του κόλλα χαρτιού από τον χαρτοπολτό που καθάρισε ο ίδιος!», περιγράφει η νεαρή εκπαιδεύτρια και στέκεται στο όφελος της όλης διαδικασίας.

 

 

«Δυστυχώς η ανακύκλωση στη χώρα μας γίνεται λάθος, καθώς οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν στον περίφημο μπλε κάδο τα πράγματα που πρέπει και το οικολογικό πρόβλημα να γιγαντώνεται. Έτσι, το όφελος του βιωματικού μας σεμιναρίου είναι ότι επιτέλους κατανοούμε τις απολαβές της ανακύκλωσης και βοηθάμε το περιβάλλον και κατά συνέπεια εμάς τους ίδιους. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μη ανακυκλώσιμη συμπεριφορά επιφέρει και μεγάλη οικονομική ζημία, μιας και το κόστος μεταφοράς από και προς τα Κ.Δ.Α.Υ. αλλά και προς τους Χ.Υ.Τ.Α. είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τους Δήμους και κατά συνέπεια για τους δημότες».

 

Φεύγοντας, σκαλίζω το βιβλιάριο επισκεπτών και η ματιά μου πέφτει στο κείμενο μίας εκπαιδευτικού. «Η Βιωματική μάθηση χαράζεται στο μυαλό: Πές μου και θα το ξεχάσω, δείξε μου κάτι και θα σε ακολουθήσω, βάλε μου να κάνω κάτι, θα το ξέρω». Μία όμορφη παράφραση του Κομφούκιου που αντανακλά τις ιστορίες που έχουν γραφτεί μέσα σε αυτό το εργαστήριο. Όπως αυτή του κου Leo Prahal από την Ινδία, που σταμάτησε την πρώτη μέρα που άνοιξε το εργαστήριο και ζήτησε να μάθει ως τουρίστας τι ακριβώς συγκέντρωνε τόσο κόσμο στην παραλία. Όταν του εξήγησαν για το βιωματικό εργαστήρι ανακύκλωσης συγκινήθηκε και με σπαστά αγγλικά τους αφηγήθηκε ότι όταν ήταν φοιτητής κι αυτός συμμετείχε στην πρώτη ερευνητική ομάδα για τη δημιουργία της πρωτότυπης μονάδας ανακύκλωσης πολυστρωματικών συσκευασιών! Δεν είναι και λίγο πράγμα το ερευνητικό σου έργο να ξετυλίγεται μπροστά σου σε μικρογραφία, κάποια εκατομμύρια χιλιόμετρα και κάποιες δεκαετίες μακριά. Είναι;

Λίγα λόγια για την Tetra Pak

Η Tetra Pak είναι η κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο. Συνεργαζόμενοι στενά με τους πελάτες και τους προμηθευτές της, παρέχει ασφαλή, πρωτοποριακά – με σεβασμό προς το περιβάλλον – που ικανοποιούν καθημερινά τις ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε περισσότερες από 170 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερους από 24.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 170 χώρες ακολουθεί πιστά το motto «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ», το οποίο αντικατοπτρίζει το όραμά της εταιρείας για ασφαλή και διαθέσιμα τρόφιμα, παντού.

Ποια είναι η Eco Greece

H «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Eco Greece» είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Wastes to Goods (W2G) με σκοπό την ενίσχυση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολικών μονάδων, ιδρυμάτων και συλλόγων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, είναι το μόνο Ν.Π.Ι.Δ. που έχει επενδύσει στην ενημέρωση καθώς και στην εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας με την δημιουργία του προγράμματος εκπαίδευσης και του εργαστηρίου βιωματικής ανακύκλωσης. Το motto της Eco Greece Κοιν.Σ.Επ. είναι το εξής: «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά».

Info: Το βιωματικό εργαστήριο για την ανακύκλωση λαμβάνει χώρα στον Κήπο των Ευχών, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Για πληροφορίες – κρατήσεις απευθυνθείτε στο: 6945-121511.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα