Δύο τάσεις στη Ν.Δ όσον αφορά στη στάση που πρέπει να κρατά στη Βουλή

Δύο τάσεις στη Ν.Δ όσον αφορά στη στάση που πρέπει να κρατά στη Βουλή
Συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Το ερώτημα εάν θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει ή όχι τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο ως μέρος μίας συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, εξακολουθεί να διχάζει τους γαλάζιους. Ποιοι στηρίζουν την σκληρή γραμμή, ποιοι ζητούν στάση εθνικής ευθύνης

Η Νέα Δημοκρατία πυροβολεί συνεχώς την κυβέρνηση επειδή δεν έφερε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στη Βουλή, όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις όταν έλθουν προς ψήφιση μέτρα ως μέρος μίας συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση.

Τη σκληρή γραμμή της καταψήφισης έχουν υποστηρίξει οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, με τον πρώτο να εκφράζει σε δηλώσεις του και δημοσίως την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απευθυνθεί στη δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εάν αυτή δεν στηρίξει τη συμφωνία και τα συνακόλουθα μέτρα, τότε να πέσει η κυβέρνηση.

Ο γραμματέας της γαλάζιας πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος αντίθετα δήλωσε χθες ότι η Ν.Δ θα στηρίξει στη Βουλή μέτρα και νομοσχέδια που θα είναι στη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων. Με την άποψη αυτή συντάσσεται σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων δε και μέλη της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από την οποία θα περάσει όποιο πολυνομοσχέδιο ή νομοσχέδια έλθουν τις επόμενες ημέρες ως απόρροια μίας συμφωνίας, που θα διασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να πληρωθεί το ομόλογο της 9ης Απριλίου. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει επίσης εκφράσει την άποψη ότι εάν έλθει προς ψήφιση μία συμφωνία, κριτήριο της στάσης της Ν.Δ πρέπει να είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών. Δείχνει και εκείνος επομένως στην κατεύθυνση της στήριξης, όχι όμως ως λευκή επιταγή, αλλά στο πλαίσιο μίας πολιτικής συμφωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόζονται δεν θα αποκλίνουν από τη λογική των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό κατά ορισμένες γαλάζιες ερμηνείες θα μπορούσε να γίνει με την επιλογή σε θέσεις- κλειδιά υπουργείων προσώπων κοινής αποδοχής από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά δεν έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει ξεκάθαρα τη μία ή την άλλη άποψη, λέγοντας απλώς ότι η Ν.Δ ανάλογα με το νομοσχέδιο θα τοποθετείται. Εκτιμούν άλλωστε ότι όπως και με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δε θα φέρει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων-ουσιαστικά προαπαιτούμενων για εκταμίευση χρημάτων, όπως στο παρελθόν. Πράγματι το Μαξίμου προκρίνει την ιδέα των ξεχωριστών νομοσχεδίων, αλλά όλα θα κριθούν από τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και τα πιεστικά χρονικά περιθώρια ενδέχεται να καθορίσουν τις αποφάσεις.

Έτσι κι αλλιώς είτε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο έλθει στη Βουλή, είτε ξεχωριστά νομοθετήματα, η Ν.Δ θα κληθεί να πάρει θέση και σε περίπτωση που επικρατήσει κεντρικά η σκληρή γραμμή, δεν είναι βέβαιες οι αντιδράσεις των βουλευτών. Λόγω διαφωνιών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ εξάλλου αποφασίστηκε η υπερψήφιση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις- για το δεύτερο μάλιστα είχε γίνει και ζωηρή συζήτηση μεταξύ των γαλάζιων μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα