Διμέτωπος Γεννηματά κατά Τσίπρα και Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται εχθρούς, η Ελλάδα δε χρειάζεται αντί-ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπος Γεννηματά κατά Τσίπρα και Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται εχθρούς, η Ελλάδα δε χρειάζεται αντί-ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό διαχώρισε τη θέση της τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε το Μαξίμου να βάλει το σχέδιο για το ασφαλιστικό στο καλάθι των αχρήστων και να ξεκινήσει συζήτηση από την αρχή για εύρεση λύσης

Διπλή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα για απύθμενο θράσος και σχολίασε “δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους” με αφορμή τις επιθέσεις του στη ΝΔ για νεοφιλελευθερισμό. Επιτέθηκε όμως και στη ΝΔ υπενθυμίζοντας -με στόχο να αποδομήσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να λανσάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση στο παρελθόν κράτησε την πλαστική σημαία του διλήμματος μνημονιο-αντιμνημόνιο και σήμερα περνά σε μία νέα πόλωση.

“Δε χρειαζόμαστε όμως το αντί- ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σχέδιο και ένα σύγχρονο βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Χρειαζεται δουλειά και όχι πυροτεχνήματα, ενότητα και όχι μέτωπα, εθνική στρατηγική επιτέλους και όχι αναζήτηση ενόχων” είπε με νόημα και προς τους δύο μονομάχους

Υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν από το βήμα της Βουλής ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε τη 13η σύνταξη και υπενθύμισε “από τότε το μόνο που μεσολάβησε ήταν η δική σας διακυβέρνηση”.

“Μιλήσατε ειρωνικά για το κίνημα της γραβάτας, αλλά στους δρόμους δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες μεγάλων γραφείων και κατασκευαστικών, αλλά κυρίως νέοι βιοπαλαιστές” πρόσθεσε.

Υπεραμύνθηκε των περικοπών που έγιναν από το 2010 και το νόμο Λοβέρδου Κουτρουμάνη επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι έπρεπε να σωθεί το ασφαλιστικό από τη χρεοκοπία και εξαπολύοντας επίθεση κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή. “Το σύστημα εκτροχιάστηκε από τις επικίνδυνες πολιτικές της ΝΔ την περιοδο 2004-2009, τότε που τα ελλείμματα στα ταμεία δεκαπλασιάστηκαν, οι οφειλές των ταμείων στα νοσοκομεία εξαπλασιάστηκαν, η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά 25% λόγω της σπατάλης και των σκανδάλων με τα δομημένα ομόλογα”, υποστήριξε, υπερασπιζόμενη αντίθετα το PSI.

Η κ.Γεννηματά ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 15% και ότι εξοντώνει κοινωνικές ομάδες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Διεκδίκησε μάλιστα τις μεταρρυθμιστικές δάφνες για το ΠΑΣΟΚ. “Ακούσαμε τον κ.Μητσοτάκη που επικρότησε το νόμο Λοβέρδου. Τότε τον καταψηφίσατε όμως και καταθέσατε αίτηση αντισυνταγματικότητας και ονομαστικής ψηφοφορίας. Όταν εμέις κάναμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις, η ΝΔ ήταν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες και τις αντιμνημονιακές κραυγές”, σχολίασε.

Απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη για την ανάγκη λήψης σήμερα νέων μέτρων σε ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. “Οι υπεύθυνοι κάθονται στα υπουργικά έδρανα” είπε χαρακτηριστικά. “Ο κ.Τσίπρας παραδόθηκε άνευ όρων τον Ιούλιο και έκτοτε ψάχνει εναγωνίως να μεταθέσει τις ευθύνες του. Ψηφίσαμε λέει το μνημόνιο, του θυμίζω ότι ψηφίσαμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ”, πρόσθεσε.

Η κ.Γεννηματά πρότεινε:

Τρία ταμεία, καθώς είναι ισοπεδωτική η απόφαση για ένα

Υποχρεωτική επικουρική ασφαλιση και ρήτρα βιωσιμότητας για επικουρικά ταμεία

Ενιαίο σύστημα για όλους με βάση το νόμο 3863 (Λοβέρδου- Κουτρουμάνη)

Βασική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κρίτηρία και αναλογική με προκαθορισμένες εισφορές

Διατήρηση και αναμόρφωση ΕΚΑΣ

Οι νέοι πόροι για το σύστημα είναι το κλειδί

Σύνδεση εισπρακτικών μηχανισμών φορολογίας και εισφορών

Όχι αύξηση εισφορών για εργοδότες και μισθωτούς, αγρότες και επαγγελματίες δεν είναι λύση

Οι εισφορές πρέπει να συνδεθούν με την απασχόληση, με καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα