Με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών η συνάντηση Μεϊμαράκη- Θεοδωράκη

Με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών η συνάντηση Μεϊμαράκη- Θεοδωράκη
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝΜ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ(ΒΟΥΛΗ)--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τη Γεννηματά. Θα επικοινωνήσει με Τσίπρα ενδεχομένως και απόψε, συνεχίζοντας τις κινήσεις για να δείξει ότι εξαντλεί όλα τα περιθώρια λύσης από την παρούσα Βουλή, μέχρι να τελειώσει ο χρόνος του τριημέρου ή οι συνομιλητές

Με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών, αλλά χωρίς ενθουσιώδη διάθεση συνεργασίας τουλάχιστον πριν την κάλπη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, στο πλαίσιο των διερευνητικών.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση και δεν έδωσε καμία ουσιαστική πληροφόρηση για το περιεχόμενο αυτής, ενώ ο κ. Θεοδωράκης προέβη σε δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής ώστε να μην εμφανιστεί να μιλά έξω από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αύριο στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ θα επικοινωνήσει άμεσα και με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος του κ.Μεϊμαράκη είναι να δείξει ότι εξαντλεί όλα τα περιθώρια λύσης από την παρούσα Βουλή, όπως άλλωστε αποφάσισε και το πολιτικό συμβούλιο και η εκτελεστική γραμματεία. Τα περιθώρια μπορούν να εξαντληθούν είτε όταν τελειώσει ο χρόνος (όταν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί λήξει το τριήμερο) είτε όταν τελειώσουν οι συνομιλητές (επομένως είναι ανοιχτό το πότε θα παραδώσει την εντολή ο πρόεδρος της ΝΔ).

Μεϊμαράκης- Θεοδωράκης συμφώνησαν ότι οι εκλογές μπορούσαν να αποφευχθούν (“Μπορούσε η κυβέρνηση να συνεχίσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου” είπε ο αρχηγός του Ποταμιού χαρακτηριστικά) Συμφώνησαν επίσης ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με σεβασμό στο Σύνταγμα δηλαδή να γίνουν κανονικά οι διερευνητικές (στις οποίες πάντως το Ποτάμι δε θα πάρει τελικά εντολή μετά τη συγκρότηση νέου κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Απέφυγαν φυσικά να τοποθετηθούν για την επομένη των εκλογών, για να μη δείξουν ότι η συνάντηση αυτή ήταν προάγγελος ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους. Έδειξαν επίσης να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στρατηγικής.

Ο κ.Μεϊμαράκης έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την εξάντληση όλων των περιθωρίων προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, ενώ ο κ.Θεοδωράκης εκτίμησε ότι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και δήλωσε ότι είναι υπέρ του να γίνουν εκλογές.

“Τα προβλήματα είναι οξυμένα πρέπει να γίνει προσπάθεια στην κυβέρνηση που θα έρθει για να μη συνεχιστεί ή κατρακύλα ειδικά στα θέματα μετανάστευσης και δημόσιας ασφαλείας” είπε πάντως επίσης ο πρόεδρος του Ποταμιού, κλείνοντας έτσι το μάτι για την επομένη ημέρα.

Το Ποτάμι που διεκδικεί ακριβώς το ρόλο του μπαλαντέρ- πιθανού εταίρου σε όποιο σχήμα καταστεί δυνατόν μετά τις κάλπες, υποστηρίζει άλλωστε εκ των πραγμάτων γενικώς τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

“Η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που το ποτάμι ήταν αυτοδύναμο θα προτιμούσε να συνεργαστεί χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τα προβλήματα δε μπορεί να τα λύσει το 30% αλλά χρειάζεται το 50% και”, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Έδειξε επίσης να διαφωνεί με την κίνηση του προέδρου της ΝΔ να συναντήσει την Πρόεδρο της Βουλή Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Ρώτησα τον κ. Μειμαρακη γιατί συνάντησε την κ. Κωνσταντοπούλου, μου είπε πως θεώρησε ότι ότι έπρεπε να δει τα περιθώρια για κοινοβουλευτική συζήτηση” είπε ο κ.Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει παρακολουθήσει τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής: “Δεν παρακολουθώ τα λεγόμενα της τα όσα λέει εκφράζουν το δικό της ψυχισμό”

Το ενδεχόμενο εν τω μεταξύ να ζητήσει η ΝΔ προ ημερησίας την επόμενη εβδομάδα, εφόσον παραμένει ανοιχτή ούτως ή άλλως η Βουλή καθώς ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να επιθυμεί να κρατήσει για τριήμερο τη διερευνητική με στόχο να στείλει πολιτικά μηνύματα (αφού δεν έχει περιθώρια συμμαχιών για σχηματισμό κυβέρνησης), εξετάζεται.

Δεν είναι βέβαιον όμως ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα αύριο εάν γίνει η διάσκεψη των προέδρων, καθώς άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 143 παράγραφο 3 του κανονισμού της Βουλής την απόφαση διεξαγωγής προ ημερησίας κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης λαμβάνει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής, που στη συνέχεια ενημερώνει τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα