Τι ανησυχεί τη ΝΔ για τα πιστοποιητικά μνημονιακών φρονημάτων

Τι ανησυχεί τη ΝΔ για τα πιστοποιητικά μνημονιακών φρονημάτων
ΜΟΣΧΑΤΟ-Εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ στην Πειραιώς 62, στο Μοσχάτο.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Δεν ψηφίζουμε μέτρα η απάντηση της ΝΔ στο ερώτημα αν θα τα εφαρμόσει ως κυβέρνηση μετά το 2019, στον απόηχο των δηλώσεων Σαπέν και της διάψευσης του ΔΝΤ

Ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στα αιτούμενα των δανειστών και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κάνει η ΝΔ διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά αποφεύγοντας να τοποθετηθεί με σαφήνεια τι θα κάνει μετά το 2019 αν βρεθεί στη διακυβέρνηση και αυτά τα μέτρα έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται ήδη αποτελώντας μέρος των συμφωνιών και των δεσμεύσεων της χώρας.

Από το Μοσχάτο διευκρίνιζαν πάντως ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε από το εξωτερικό να συναινέσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση και να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τα μέτρα που ζητούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πάντως οι δηλώσεις Σαπέν, παρά τη διάψευση του ΔΝΤ, το πολιτικό ζήτημα που έθεταν ήταν το αίτημα των δανειστών να δεσμευτεί η ΝΔ ότι ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνημένες κατευθύνσεις του μνημονίου μετά το 2019. 

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν στο ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ αποδίδουν αυτές τις κινήσεις στο εξωτερικό σε παρασκηνιακές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση να «αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα, που λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα».

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες γαλάζιες πηγές ξεκαθαρίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένο να διευκολύνει –όπως λένε χαρακτηριστικά- τον Αλέξη Τσίπρα τώρα που «δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να έχει προκύψει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών για τις απαιτήσεις (που διαψεύδει το ίδιο το Ταμείο) του ΔΝΤ από τη ΝΔ, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι διεθνείς συμφωνίες αυτής της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας θα δεσμεύσουν και τη δική του κυβέρνηση.

Με δηλώσεις τους εξάλλου σήμερα το πρωί στο Σκάι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διεμήνυσαν πως η ΝΔ δε θα ψηφιει τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει.

Ωστόσο το σκηνικό αυτό δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο και αυτό ανησυχεί τη ΝΔ, αλλά κάτι που έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, την περίοδο που στην ηγεσία της ΝΔ βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κλήθηκε στα τέλη του 2011 αρχές του 2012 να διαβεβαιώσει εγγράφως τους δανειστές ότι όσο βρίσκεται στην πολιτική δεν θα αμφισβητήσει στο μνημόνιο, γεγονός που απεδέχθη και εν συνεχεία έγινε πρωθυπουργός με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα