Η συμβολή των ελληνικών πολεμικών πλοίων στην απόβαση της Νορμανδίας

Η συμβολή των ελληνικών πολεμικών πλοίων στην απόβαση της Νορμανδίας

Ποιος ο ρόλος των δύο ελληνικών πολεμικών πλοίων στην έκβαση του Β' ΠΠ και η ελληνική παρουσία στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία (pics)

Την 6η Ιουνίου 1944 (D-DAY) 160.000 στρατιώτες με 5.000 πλοία έκαναν απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας με σκοπό να ελευθερώσουν την Ευρώπη από τον ναζισμό. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Ελληνικές κορβέτες ΤΟΜΠΑΖΗΣ και ΚΡΙΕΖΗΣ. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που πολεμούσαν μαζί με το βρετανικό ναυτικό, επανδρώνονταν από ικανά πληρώματα, αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και εφέδρους οι οποίοι όμως προέρχονταν από το Εμπορικό Ναυτικό.

Από τα τέλη Απριλίου ήδη, οι κυβερνήτες των πλοίων είχαν λάβει λεπτομερείς οδηγίες και διαταγές για τις αποστολές που θα έπρεπε να εκτελέσουν κατά τη διάρκεια της αποβατικής επιχείρησης και το μόνο που απέμενε να μάθουν, ήταν η ακριβής ημερομηνία. Μετά τη γνωστοποίηση των διαταγών, τα πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι του Πόρτσμουθ προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή πληροφοριών και μέχρι την ημέρα της απόβασης εκτέλεσαν διάφορες αποστολές.

Ο ρόλος των ελληνικών πλοίων στην απόβαση

Στις 5 Ιουνίου οι ελληνικές κορβέτες έλαβαν το απόρρητο σήμα με το οποίο ενημερώνονταν για την έναρξη της επιχείρησης Overlord. Τα δύο ελληνικά πολεμικά αποτελούσαν ένα μικρό μόνο μέρος του τεράστιου συμμαχικού στόλου που είχε συγκεντρωθεί και αριθμούσε 6.690 πλοία κάθε τύπου.

Die Alliierten bringen am 06. Juni 1944 an dem Brueckenkopf am Strandabschnitt Omaha-Beach an der Kueste der Normandie frische Truppen und Nachschub an Land. Am 06. Juni 2004 jaehrt sich die Landung der Alliierten Invasionstruppen am D-Day zu einer der entscheidenden Schlachten des 2. Weltkriegs zum 60. Mal. Foto: US-Army/ddp ddp

 

Ωστόσο, οι Έλληνες ναυτικοί είχαν να εκτελέσουν μια σημαντική αποστολή. Οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει στα στενά της Μάγχης τεράστια θαλάσσια ναρκοπέδια τα οποία δημιουργούσαν σημαντικό εμπόδιο που έφραζε το δρόμο στις συμμαχικές αποβατικές δυνάμεις προς τις γαλλικές ακτές. Μπροστά από τα αποβατικά και τα πλοία συνοδείας, προηγούντο ναρκαλιευτικά τα οποία θα έπρεπε να ανοίξουν πέντε ασφαλείς δίαυλους μέσα στο ναρκοπέδιο.

Το Κριεζής και το Τομπάζης βρίσκονταν μαζί με πλήθος άλλων πλοίων στο νησί Γουάιτ στη Νότιο Αγγλία. Αν και τα πληρώματα γνώριζαν για τα ναρκαλιευτικά που θα άνοιγαν τους δίαυλους,εξακολουθούσαν να ανησυχούν για τις νάρκες. H αποστολή που ανέλαβαν ήταν η συνοδεία άλλων πολεμικών και αποβατικών πλοίων προς την ακτή Gold όπου θα αποβιβαζόταν η βρετανική 50η Μεραρχία Πεζικού της βρετανικής 2ης Στρατιάς.

Η αεροπορική επίθεση των Γερμανών

Βγαίνοντας από το ναρκοπέδιο, στις 05:30 ξημερώματα Τρίτης 6 Ιουνίου, τα πλοία συνοδείας άρχισαν το μπαράζ σφυροκοπώντας τα γαλλικά παράλια. Τα αποβατικά του πρώτου κύματος κατευθύνθηκαν στην ακτή Gold και στις 07:25 άρχισε η απόβαση των ανδρών.

Τα ελληνικά πολεμικά παρέμειναν στα ανοικτά των ακτών προσφέροντας κάλυψη στα αποβατικά.  Το απόγευμα κατά το σούρουπο, στην περιοχή των ελληνικών πλοίων εκδηλώθηκε αεροπορική επίθεση της Luftwaffe που αντιμετωπίστηκε από τα αντιαεροπορικά όπλα των πλοίων. Απώλειες από τα ελληνικά πολεμικά δεν υπήρξαν. Για τις επόμενες ημέρες, οι δύο κορβέτες θα συνόδευαν άδεια αποβατικά και εμπορικά πλοία πίσω στην Αγγλία.

Η ελληνική αποστολή στις εκδηλώσεις μνήμης

Στις εκδηλώσεις μνήμης της 72ης επετείου από την απόβαση των συμμάχων παρευρέθηκε 10μελής αποστολή του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη (με έδρα το Νέο Πετρίτσι Σερρών). Με την Ελληνική σημαία στο στήθος υπενθύμισαν στους πολυάριθμους επισκέπτες την καθοριστική συμμετοχή της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ ΠΠ.

 

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών.

 

Το 4ήμερο ταξίδι στη Νορμανδία ήταν το μεγάλο έπαθλο για τη νικήτρια του διαγωνισμού, μαθήτρια Σοφία Παζιώνη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου, η οποία μαζί με τη μητέρα και τη δασκάλα της παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία.

 

Το ταξίδι-έπαθλο πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί ο μαθητικός διαγωνισμός για το 2017, να πραγματοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Μαζί με τις αποσκευές η αποστολή του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη έφερε στην Ελλάδα εικόνες από το μέλλον που αξίζει η πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τις οποίες προτίθεται να αξιολογήσει και να μεθοδεύσει ενέργειες για την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών ως γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν επαφές με ομάδες αναβίωσης ξένων χωρών, αλλά και τοπικούς παράγοντες στη Νορμανδία με σκοπό την ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών.

*Περισσότερα για το Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη:

Ως αποτέλεσμα της 3 ετής εθελοντικής προσπάθειας ανθρώπων που αγαπούν την Ιστορία και επιθυμούν την ανάδειξη αυτής. Σκοπός του συνδέσμου είναι η δημιουργία επισκέψιμου δικτύου των οχυρωματικών έργων που βρίσκονται στο Ν.Σερρών και η ταυτόχρονη ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης με την προσέλκυση ιστορικού τουρισμού στην περιοχή. Συμμετέχουν 67 φίλοι ως ιδρυτικά μέλη που κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές στον κόσμο. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την Πατρίδα και το ενδιαφέρον για την διατήρηση των αξιών που έκαναν την Ελλάδα να μεγαλουργήσει στο παρελθόν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 72 ΧΡΟΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ/ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΝΦΟΓΩΜΩΝ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα