Στις κάλπες η χώρα. Οι συγκρούσεις και το παρασκήνιο των εκλογών

Στις κάλπες η χώρα. Οι συγκρούσεις και το παρασκήνιο των εκλογών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015. Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, αλλά και τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων που συμμετείχε ο πρωθυπουργός

Προσπαθώντας να αποφύγει οποιαδήποτε «μεσοβέζικη» λύση, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις πολλαπλές εισηγήσεις που είχε από συνεργάτες του δέχθηκε να προχωρήσει στις πρόωρες κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ψήφος εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο να έπαιρνε η κυβέρνηση αρκετά μεγαλύτερο αριθμό από τους 120 βουλευτές επί των παρόντων βουλευτών φαίνεται πως δεν είναι κάτι που θα ικανοποιούσε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η πιθανότητα να προχωρούσε η κυβέρνηση μέχρι το Νοέμβριο στηριζόμενη στις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων ήταν κάτι που δεν ήθελαν ούτε να συζητούν στην Ηρώδου Αττικού.

Αυτό που έβλεπαν ξεκάθαρα, επίσης είναι πως το τριετές πρόγραμμα που υπογράφηκε απαιτεί μια νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί, ενώ αμφίβολο ήταν και αν ο πρωθυπουργός θα ήταν σε θέση τελικά στις αρχές του Νοέμβρη να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα τη διευθέτηση του χρέους, αφού οι συζητήσεις μόλις θα είχαν ξεκινήσει.

Σαφώς η πλάστιγγα υπέρ των πρόωρων εκλογών έγειρε και σε πολιτικό επίπεδο βασισμένη σε τακτικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το ερχόμενο διάστημα, τα «ραβασάκια» της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ, ήταν πολύ πιθανό να αλλάξουν δραματικά το κλίμα κατά της κυβέρνησης, η οποία μέχρι το Νοέμβρη θα ήταν αδύνατο να καταφέρει να βρει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Κανείς δεν παρέβλεπε στο Μέγαρο Μαξίμου πως οι γρήγορες κάλπες θα έφερναν σε δύσκολη θέση και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος  μπορεί ήδη να έχει μια προεργασία, όμως καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτιάξει έναν ολόκληρο μηχανισμό ανά την Ελλάδα προκειμένου η αντιπροσώπευση του να είναι επαρκής και να μπορέσει να φτάσει το όριο του 3% για να εισέλθει στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον χθεσινό πρωινό καφέ είχε κλειδώσει η πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η σκέψη πως πρέπει οι εκλογές να γίνουν γρήγορα είχε αποφασιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Πριν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, είχε επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του αναλύσει τις σκέψεις και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και τη βούληση της κυβέρνηση οι διαδικασίες να πάνε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ορκίζεται ακόμα και τη Δευτέρα.

Η ημερομηνία των εκλογών

Μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως υπήρχαν τοποθετήσεις οι εκλογές να πραγματοποιηθούν ακόμα και στις 13 του μήνα, όμως επικράτησαν τελικά οι εισηγήσεις που ήθελαν το κόμμα να κινείται σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς για να είναι συνολικά έτοιμο και τίποτα να μην γίνει βιαστικά.

Η πρόταση για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, για τις οποίες ενημέρωσε και τους  πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος και μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μένει να φανεί αν τελικά οι ημερομηνίες «βγουν» στον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θελήσουν να εξαντλήσουν όλο το τριήμερο των διερευνητικών εντολών. Αμέσως  μετά ο Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να τους καλέσει για να διερευνήσει τα περιθώρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Από  εκεί και μετά η Βουλή διαλύεται και πρέπει μετά τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση εντός 23 ημερών το νωρίτερο να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Η σύσκεψη στη Βουλή

«Πρέπει να πάμε σε εκλογές δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς», φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας  στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, συμπληρώνοντας πως κάποιοι του βάζουν «τρικλοποδιές».

Διαφωνίες φέρεται να υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους Νίκο Παππά, αλλά και Γιάννη Μπαλάφα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό, πως ακόμα και οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στη συμφωνία με τους δανειστές δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος και στην πάγια θέση των «53+» να πραγματοποιηθεί κανονικά το συνέδριο πριν από τις εκλογές.

Αυτό το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 2 το μεσημέρι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί Κεντρική Επιτροπή τις επόμενες ημέρες προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ή ΕΑΜ

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγγελία του κόμματος ρυθμίζουν πλέον στην Αριστερή Πλατφόρμα με τα στελέχη να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ετοιμάζεται μια νέα κινηματική και πολιτική εκπροσώπηση του «όχι» του δημοψηφίσματος.

Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο (ΕΑΜ) δεν αποκλείεται να είναι το όνομα του νέου πολιτικού σχηματισμού, αν και δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από κανένα κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς η οποία θα συμπράξει με την Αριστερή Πλατφόρμα τις επόμενες ώρες, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών στελεχών υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στην ημέρα. Οι όποιες κινήσεις για ανεξαρτητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς πολλά στελέχη υπενθύμιζαν χθες το βράδυ πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αποτελούν την 3η κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή, καθώς θα αριθμούν περισσότερους από 17 βουλευτές που έχει η Χ.Α και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Ερωτηματικό αποτελεί τί θα πράξει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα, από την οποία απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Στη βάση των συνεργασιών κινούνται επίσης στην Αριστερή Πλατφόρμα τόσο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις και σχηματισμούς.

Χθες το απόγευμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέβη στη Βουλή, όπου είχε σύσκεψη στο γραφείο της αντιπρόεδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου με στελέχη της κίνησής του (Γιάννης Τόλιος, Δημήτρης Στρατούλης κτλπ).

Η ανθρωπογεωγραφία της Αριστερής Πλατφόρμας στη Βουλή

Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές, που πρόσκεινται στον «μπλοκ» Λαφαζάνη με βάση και το πώς ψήφισαν στη Βουλή φτάνουν τους 20. Αναλυτικά:

Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμμανατίδου, Θανάσης Σκούμας, Ηλίας Ιωαννίδης, Στέφανος Σαμοίλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής.

Στους ανένταχτους υπάρχουν ακόμα  6 βουλευτές: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Βαρουφάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Ραχήλ Μακρή, Αλεξάνδρα Τσανάκα

Μένει να εξεταστεί τι θα πράξουν οι σταθεροί στο «όχι» από το ΚΟΕ και την ΔΕΑ:

Δημήτρης Κοδέλας (ΚΟΕ), Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ), Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ)

Βασίλη Κυριακάκη(ΚΟΕ), Ιωάννα Γαιτάνη(ΔΕΑ), Ελένη Ψαρρέα(ΔΕΑ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα