Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Οι ‘σταθμοί’ της κυβέρνησης μέσα από 25 φωτογραφίες
Από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μέχρι την δεύτερη νίκη της 20ης Σεπτέμβρη και από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στο Τρίτο Μνημόνιο και την ΛΑΕ. Δείτε το αφιέρωμα στον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από φωτογραφίες!
- 25 Ιανουαρίου 2016 10:35
Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνεται σήμερα, 25 Ιανουαρίου. Ένας χρόνος στον οποίο χώρεσαν, μία διαπραγμάτευση που μοιάζει να κράτησε αιώνες, ένα δημοψήφισμα για την (όχι τελική κατά τον χρόνο διενέργειάς του) πρόταση των δανειστών, δύο εθνικές εκλογές, δύο συνεργασίες – συμμαχίες με τους ΑΝΕΛ, κλείσιμο των Τραπεζών και επιβολή capital controls, ταξίδια σε Ρωσία, Τουρκία, Νταβός και διχασμός στο κόμμα.
Δείτε αυτούς και άλλους “σταθμούς” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από φωτογραφίες:
Το αδιαχώρητο στο εκλογικό κέντρο – Ο Τσίπρας στο σκαμπό
Εικόνες που θύμιζαν τις εκλογές του 1981 και την ιστορική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου κατέγραψε ο φακός στο εκλογικό κέντρο στην Κυψέλη, όπου ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο είχαν κατακλύσει αίθουσα, διαδρόμους, σκάλες, προαύλιο και τον δρόμο έξω από το εκλογικό κέντρο. Αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε σε σκαμπό, για να φαίνεται, όταν έκανε δηλώσεις.
Πρώτη φορά Αριστερά, στις 25 Ιανουαρίου
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρώτο κόμμα. Ακολουθούσαν η ΝΔ 27,81% και 76 έδρες, η ΧΑ 6,28% και 17 έδρες, το Ποτάμι 6,05% και 17 έδρες, το ΚΚΕ 5,47% και 15 έδρες, οι ΑΝΕΛ 4,75% και 13 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 4,68% και 13 έδρες.
Συγκυβέρνηση – συμμαχία με Καμμένο
Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της κάλπης ήταν η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν οριακά στο 3%, επιτυχία που αποδόθηκε και στην επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια με το περίφημο σποτάκι με τον Πάνο Καμμένο,τον μικρό Αλέξη και το τρενάκι.
Στις 28 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά, τα μέλη του βγήκαν στην κύρια είσοδο της Βουλής, για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τον πλησίαζαν για να τον συγχαρούν και να τον χαιρετίσουν, με τον πρωθυπουργό να τους λέει: “Μη με πλησιάζετε, θα σας κολλήσω”.
Η συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ που άναψε φωτιές
Στις 30 Ιανουαρίου του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, από κοινού με τον Ολλανδό ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την πορεία της διαπραγμάτευσης-συνεργασίας με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εκείνη η μέρα, που ο πρώην ΥπΟικ χαρακτήρισε την Τρόικα “σαθρά δομημένη επιτροπή”, με την οποία η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί. Η “ηρωική” δήλωση Βαρουφάκη, σήμανε και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, που τερματίστηκε με την αντικατάστασή του στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων
Στις 6 Φεβρουαρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, με ρεκόρ ψήφων, ενώ κατά την παράδοση παραλαβή ο απερχόμενος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την υποδέχθηκε με λουλούδια.
Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος Δημοκρατίας
Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων και ενώ αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου, ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κεντροδεξιό, καραμανλικό, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εξελέγη την επόμενη ημέρα με 233 ψήφους.
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Μετά από “ναυάγια” επί “ναυαγίων” διαπραγματεύσεων με την πάλαι ποτέ Τρόικα και νυν θεσμούς, στις 20 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Eurogroup, όπου έκλεισε συμφωνία 4μηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Στη Μόσχα αδελφοί μου… στη Μόσχα
Στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μετέβησαν στη Μόσχα, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεφύλαξε θερμό καλωσόρισμα στον Αλέξη Τσίπρα. Η βαθιά φιλία και οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη.
Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ
Στις 23 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Πέντε μέρες αργότερα δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εάν με οδηγήσουν σε ρήξη, θα αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα”.
Η επιστροφή των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών
Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, γιόρτασαν στις 11 Μαϊου 2015, την επιστροφή στην εργασία τους με το νομοσχέδιο για το δημόσιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή λίγες ημέρες πριν. Στο πλευρό τους (γενικά και στις φωτογραφίες ειδικά) ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το άνοιγμα της ΕΡΤ
Στις 11 Ιουνίου, δίπλα στον Λ. Ταγματάρχη, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους δημοσιογράφους για την επιστροφή της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. “Ένας οργανισμός μπορεί να είναι δημόσιος, έξω από τη λογική του κρατισμού, τη λογική στην οποία έζησε η ΕΡΤ μέχρι σήμερα, μια λογική επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης” δήλωσε, σε πανηγυρικό κλίμα και στο περιθώριο συναυλίας για το άνοιγμα της ΕΡΤ.
Το παρών έδωσαν όλα τα τότε “πρωτοκλασάτα” στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που τράβηξε τα βλέμματα και για εκείνη τη στυλιστική του επιλογή.
Το διάγγελμα του δημοψηφίσματος
Tο βράδυ της 26ης προς 27η Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για το εάν ο ελληνικός λαός εγκρίνει ή όχι την πρόταση των δανειστών, η οποία ωστόσο (σημειωτέον) δεν ήταν η τελική! Ακολούθησαν σκηνές “πανζουρλισμού”, με τους πολίτες να συρρέουν στα ΑΤΜ για να “σηκώσουν” χρήματα, ενώ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επεβλήθησαν capital control, με ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ.
Στις 5 Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός ψήφισε “όχι” στο δημοψήφισμα, σε ποσοστό 61,45%. “Ναι” ψήφισε το 38,55%. Η συμμετοχή έφτασε στο 62,18%.
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Στις 6 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο κατέληξε σε πέντε όρους για συμφωνία.
Το ολονύχτιο θρίλερ της 17ωρης διαπραγμάτευσης
Στις 11 Ιουλίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ελληνική Βουλή, να εγκρίνει την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης, ψήφισαν “ναι” οι 145, παρών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Απών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, που “συνελήφθη” από φωτογράφους να ταξιδεύει στην Αίγινα.
Το ολονύχτιο θρίλερ της 12ης προς 13 Ιουλίου, έμεινε στην ιστορία, μεταξύ άλλων, και για το τελικό αποτέλεσμα, που ήταν η υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Νόμος του κράτους το Τρίτο Μνημόνιο
Μετά από ολονύχτια συνεδρίαση της Ολομέλειας για γερά νεύρα (ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου και ολοκληρώθηκε κατά τις 10 το πρωί με την ψηφοφορία), το τρίτο μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους με 222 ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και η υπερψήφιση διασφαλίστηκε χάρη στις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.
Πρόωρες εκλογές και ανεξαρτητοποίηση ΛΑΕ
Κατόπιν όλων αυτών, στις 20 Αυγούστου κλείδωσε η απόφαση για πρόωρες εκλογέ, για το οποίο πραγματοποιήθηκε (ακόμη ένα) διάγγελμα. Στις 21 Αυγούστου, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το κόμμα, δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίησή τους και ιδρύοντας τη Λαϊκή Ενότητα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ηγετικά στελέχη η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Μανώλης Γλέζος.
Δεύτερη φορά Αριστερά, με σύμμαχο τον Πάνο Καμμένο
Στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, να συγκυβερνήσει εκ νέου με τον Πάνο Καμμένο, με τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να ανακοινώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.
Συνάντηση (ζεύγους) Τσίπρα – Ομπάμα
Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η φωτογραφία των δύο ζευγαριών, Τσίπρα και Ομπάμα, έκανε τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου και πέρασε από 40 κύματα σχολιασμού και… επεξεργασίας.
Οι επαφές με Τουρκία για το προσφυγικό
Στις 18 Νοέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Τουρκία όπου συναντήθηκε με Νταβούτογλου και Ερντογάν, με κύριο θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό. Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σύνοδος ΕΕ- Τουρκίας για την κρίση, με την Άγκυρα να λαμβάνει την υπόσχεση χρηματοδότησης για την υποστήριξη των προσφύγων και ανοίγματος των κεφαλαίων ενταξιακής διαπραγμάτευσης υπό τον όρο μείωσης των προσφυγικών ροών. Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται νέα Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Νέο συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό
Στις 27 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με θέμα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ η ΝΔ διαφώνησε και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που τέθηκε στο τραπέζι. Σύγκλιση απόψεων καμία (πέραν του προσφυγικού). Έκπληξη καμία επίσης!
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός
Στις 21 Ιανουαρίου του 2016, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, όπου συμμετείχε σε τραπέζι με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης”. Στην ίδια συζήτηση βρέθηκαν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δυο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στην αποτυχία του τρόπου, με τον οποίον η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση.
“Ένας χρόνος Αριστερά – Προχωράμε”
Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Έναν χρόνο μετά λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασε την επέτειο διακυβέρνησής του, σε εκδήλωση όπου έγινε “αυτοκριτική” για τα πεπραγμένα. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του, αλλά δεδομένης και της αλλαγής στο “τιμόνι” της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ, έθεσε διλήμματα προς το εκλογικό σώμα εν όψει εξελίξεων. Θα έλεγε κανείς, πως κοιτάζει ήδη προς την… τρίτη φορά Αριστερά.
(Φωτογραφίες: Eurokinissi)