Σκουρλέτης: Όχι μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Εφικτή η αυτοδυναμία

Σκουρλέτης: Όχι μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Εφικτή η αυτοδυναμία

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Σκουρλέτης. Τι δηλώνει για την Αριστερή Πλατφόρμα που μετεξελίσσεται σε νέο κόμμα

«Οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές βάσεις, αλλά και στη φερεγγυότητα των πολιτικών πια προσώπων» τονίζει ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Σκουρλέτης καθιστά σαφές ότι «δεν βλέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ» και εκτιμά ότι «η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή».

Ερωτηθείς για το νέο κόμμα του Παν. Λαφαζάνη, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει:

«Είμαστε όλοι οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που πιστεύει στον διάλογο. Στον διάλογο, στις αντιπαραθέσεις μέσα σε δημοκρατικά, βέβαια, πάντοτε πλαίσια. Νομίζω ότι δεν μας χωρίζει, τουλάχιστον με ένα πολύ μεγάλο μέρος των συντρόφων που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το νέο πολιτικό μόρφωμα που θα προκύψει. Από τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνο, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε να πούμε είναι, με πολύ σαφήνεια, το εξής: Μπροστά στις επιλογές που είχαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη και καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα, για Την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Μπροστά μας είχαμε, λοιπόν, ή τη συγκριμένη συμφωνία ή την αναδίπλωση και την έξοδο σε ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο, όμως, θα συνοδευόταν με ένα σκληρότατο μνημόνιο. Η τρίτη λύση ήταν το χάος. Ήταν η διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης και απρόβλεπτες πια καταστάσεις για τη χώρα και τον λαό μας. Επιλέξαμε, λοιπόν, το λιγότερο επώδυνο».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «η χθεσινή πράξη του πρωθυπουργού για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχιση με μία βαθειά δημοκρατική αντίληψη για τα πράγματα, για την κοινωνία και τη λειτουργία της. Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μία συμφωνία που δεν είναι το πρόγραμμά μας, που δεν εμπεριέχει τα πιστεύω μας και τις απόψεις μας σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θέτει το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης για την από δω και πέρα πορεία».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στην εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας. «Εμείς πρέπει πλάι σε αυτή την, από τα πράγματα, επιβεβλημένη πολιτική να προσθέσουμε ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, ανασυγκρότησής της, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί με τον λιγότερο κοινωνικά επώδυνο τρόπο αυτή η συμφωνία και να ανοίξουμε άλλους δρόμους υπέρβασής της, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, τους όρους μίας σταδιακής απεμπλοκής από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας… Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Θα επιχειρήσει, λοιπόν, στις δεδομένες συνθήκες, να προσπεράσει τα στενά όρια της συμφωνίας που αναγκάστηκε να υπογράψει η χώρα. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και για τον αγροτικό κόσμο, οι οποίες να αντισταθμίζουνε αυτά τα δύσκολα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε το επόμενο δίμηνο. Θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη, αναπτυξιακό, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα προσπαθεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ανακτήσουμε ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, το οποίο, εκ των πραγμάτων, το έχουμε απωλέσει με βάση τα όσα ζει η χώρα, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η συνέντευξη του απερχόμενου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκλογές, και μάλιστα εξπρές, επτά μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη αναμέτρηση…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού και να υπογραμμίσουμε την τεράστια διαφορετική αντιμετώπιση που υπήρχε ανάμεσα σε αυτό που κάνει, που έκανε ο πρωθυπουργός και σε αυτό που κάνανε οι προκάτοχοί του. Σας θυμίζω ότι όταν ο κ. Παπανδρέου, όταν ο κ. Σαμαράς είχαν υπογράψει μνημόνια είχανε αποφύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, να ζητήσουν τη γνώμη του λαού. Να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία. Το πρώτο, λοιπόν, που έχει να επισημάνει κανείς είναι ότι η χθεσινή πράξη του πρωθυπουργού βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχιση με μία βαθειά δημοκρατική αντίληψη για τα πράγματα, για την κοινωνία και τη λειτουργία της. Ήταν ανάγκη οι εκλογές, γιατί η σημερινή κυβέρνηση βγήκε με ένα διαφορετικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά εξαναγκάστηκε ύστερα από εκβιασμούς, πιέσεις αλλά και μία χωρίς προηγούμενο σθεναρή εκ μέρους της διαπραγματευτικής στάση, αλλά που τελικά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάτι που και η ίδια θα ήθελε. Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μία συμφωνία που δεν είναι το πρόγραμμά μας, που δεν εμπεριέχει τα πιστεύω μας και τις απόψεις μας σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θέτει το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης για την από δω και πέρα πορεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Σκουρλέτη, μήπως τελικά η αναμέτρηση ήταν αναγκαστική, όχι μόνο γιατί έχουμε, πλέον, ένα νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, κυρίως, λόγω των αντιδράσεων των εσωκομματικών. Ο κ. Λαφαζάνης προχώρησε, ήδη, στην ίδρυση νέου κόμματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό που λέτε εσείς. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο εκ των πραγμάτων οδηγεί στις κάλπες. Το γεγονός,δηλαδή, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της και δεν είναι πια πλειοψηφία. Αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς. Και άρα είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε εκλογές. Αλλά θέλω να πω, όμως, ότι κάνουμε μεγάλο λάθος και υποτιμούμε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων εάν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τη σημερινή συγκυρία με βάση τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μία υπαρκτή πλευρά. Δεν είναι η μόνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, τις εκλογές του Γενάρη του 2015 τις κερδίσατε με στόχο ή με σύνθημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια. Τώρα το νέο σύνθημα ποιο είναι. Καλύτερη διαχείρηση του νέου μνημονίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζει και να τελειώνει στην εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας. Εμείς πρέπει πλάι σε αυτή την, από τα πράγματα, επιβεβλημένη πολιτική να προσθέσουμε ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, ανασυγκρότησής της, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί με το λιγότερο κοινωνικά επώδυνο τρόπο αυτή η συμφωνία και να ανοίξουμε άλλους δρόμους υπέρβασής της, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, τους όρους μίας σταδιακής απεμπλοκής από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυρία Μέρκελ φέρεται να είπε στη συνάντηση που είχε χθες με την κυρία Ρούσεφ, την Πρόεδρο της Βραζιλίας, ότι οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Μια ματιά στο γερμανικό Τύπο σήμερα δείχνει ότι δεν βλέπουνε με αρνητικό μάτι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι, γενικότερα, την εκλογική διαδικασία. Μήπως υπήρχε κάποια κοινή προσέγγιση ή συμφωνία με τους εταίρους για το θέμα των εκλογών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω ότι τίθεται στην πρόθεση ή δεν είναι υπό αίρεση οι εκλογές στην Ελλάδα με βάση τις απόψεις και τις προσεγγίσεις των εταίρων. Αλλά αυτό που λέτε είναι αυτονόητο. Δε θα μπορούσε, σε καμιά περίπτωση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να σταθεί, όταν έχει υποστεί μία τόσο μεγάλη απώλεια στην κοινοβουλευτική της δύναμη. Πέρα από το θέμα το οποίο το θεωρώ εξίσου ή και περισσότερο σοβαρό που σας είπα πριν της δημοκρατικής νομιμοποίησης που επιβάλλεται να δοθεί έτσι όπως πια έχουν κυλήσει τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Σκουρλέτη, με δύο λέξεις, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά, δεν μπορείτε να το επιτύχετε απ’ ότι φαίνεται. Πιο είναι το νέο αφήγημα που θα κληθεί ο πρωθυπουργός να διατυπώσει προεκλογικά στον ελληνικό λαό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, θα επιχειρήσει λοιπόν στις δεδομένες συνθήκες να προσπεράσει τα στενά όρια της συμφωνίας που αναγκάστηκε να υπογράψει η χώρα για να μπορέσει τελικά να είναι συνεπής ως προς αυτήν του τη θεμελιακή, θα έλεγα, ταυτότητα και ιδέα συγκρότησής του. Εμείς, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και για τον αγροτικό κόσμο, οι οποίες να αντισταθμίζουνε αυτά τα δύσκολα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε το επόμενο δίμηνο. Θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη, αναπτυξιακό, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα προσπαθεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ανακτήσουμε ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, το οποίο εκ των πραγμάτων το έχουμε απολέσει με βάση τα όσα ζει η χώρα, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η Αριστερά διασπάται, συνήθως, οι εκρήξεις είναι γιγαντιαίες. Πώς θα αντιμετωπίσετε τους συντρόφους σας που, απ’ ότι φαίνεται, σήμερα ή τώρα ανακοινώνουν νέο κόμμα στη Βουλή, με 25 βουλευτές και ενδεχομένως να είναι και το τρίτο κόμμα που θα πάρει και διερευνητική εντολή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι, και νομίζω ότι είμαστε όλοι οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που πιστεύει στον διάλογο. Στον διάλογο, στις αντιπαραθέσεις μέσα σε δημοκρατικά, βέβαια, πάντοτε πλαίσια. Νομίζω ότι δεν μας χωρίζει, τουλάχιστον με ένα πολύ μεγάλο μέρος των συντρόφων που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το νέο πολιτικό μόρφωμα που θα προκύψει από τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνο, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε να πούμε είναι με πολύ σαφήνεια το εξής: Μπροστά στις επιλογές που είχαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη και καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Μπροστά μας είχαμε, λοιπόν, ή τη συγκεκριμένη συμφωνία ή την αναδίπλωση και την έξοδο σε ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο, όμως, θα συνοδευόταν με ένα σκληρότατο μνημόνιο. Η τρίτη λύση ήταν το χάος. Ήταν η διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης και απρόβλεπτες πια καταστάσεις για τη χώρα και τον λαό μας. Επιλέξαμε, λοιπόν, το λιγότερο επώδυνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, μία τελευταία ερώτηση. Μετά τις εκλογές με ποιους σκοπεύετε να κυβερνήσετε; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ θα είναι σε δύσκολη φάση και ενδεχομένως να μη μπουν στη Βουλή. Από τα σημερινά κόμματα, με ποια μπορείτε να συμφωνήσετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ αρχήν δέν γνωρίζω καμιά δημοσκόπηση να έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, και αν έχετε να μας την πείτε. Καλό θα είναι να μας ενημερώσετε κι εμάς. Θα σας έλεγα, όμως, από θέσεις αρχής ότι οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές βάσεις αλλά και στη φερεγγυότητα των πολιτικών πια προσώπων που υπεραμύνονται των διαφόρων απόψεων και θέσεων. Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε μπορούν να χτίζονται και αξιόπιστες συμμαχίες. Αλλά φαντάζονται επειδή το ενδιαφέρον θα είναι αν μπορούν και να υπάρχουν προϋποθέσεις με το κόμμα, ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΝΔ, σας λέω ότι δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα έχετε στόχο την αυτοδυναμία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θεωρώ κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα