Michael Moore: Ψήφος στον Τραμπ είναι ένα είδος νόμιμης τρομοκρατικής ενέργειας

default image

Παρομοίασε την ψήφο στον Τραμπ με εκείνη των Βρετανών στο δημοψήφισμα για το Brexit και τόνισε πως ενδεχόμενη εκλογή του θα σημαίνει "έξοδο της Αμερικής από την Αμερική"

Ο διάσημος σκηνοθέτης Michael Moore έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο φαινόμενο Τραμπ και σαφώς δεν το έχει κάνει με κολακευτικά λόγια. Άλλωστε η τελευταία του ταινία – ντοκιμαντέρ, ονομάζεται “Michael Moore in Trumpland” και έκανε πρεμιέρα στο κοινό στα μέσα Οκτώβρη, λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Σε αυτή, ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός, παρουσιάζει μια ζωντανή ομιλία του από το Οχάιο, στην οποία περιγράφει την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ, στο ενδεχόμενο της εκλογής του Ρεπουμπλικανού και αντίστοιχα σε εκείνο της Δημοκρατικής υποψηφίου. Άλλωστε, μπορεί ο Moore να έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ, την οποία το καλοκαίρι είχε περιγράψει ως “αναπόφευκτη”, δεν υπήρξε όμως καθόλου διαλλακτικός ή θετικά διακείμενος ούτε απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Περιτριγυρίζομαι από πολλούς ανθρώπους που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Michael Moore, εμφανίστηκε στην εκπομπή Democracy Now και εξήγησε πως κατανοεί πλήρως την αγωνία των λευκών της χώρας του και δη της εργατικής τάξης, που μοιάζει να στρέφεται μαζικά προς τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. “Περιτριγυρίζομαι από πολλούς ανθρώπους που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ” σημειώνει και προσθέτει: “Είναι θυμωμένοι και έχουν κάθε λόγο να είναι. Είτε γιατί έπιασαν δουλειά στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και την έχασαν. Και τώρα αν μπορέσουν να πιάσουν αλλού δουλειά, δουλεύουν για πολύ λιγότερα χρήματα και είναι εξαγριωμένοι με το σύστημα”.

Βλέπουν τον Τραμπ σαν τον άνθρωπο μολότοφ, που μπορούν να “πετάξουν” στο σύστημα, απλά και μόνο επειδή τους είπε πως θα το ανατινάξει. Γίνεται έτσι, ενός είδους νόμιμη τρομοκρατική ενέργεια

Ο σκηνοθέτης κάνει έναν ιδιαίτερα έντονο “λεκτικό ακτιβισμό” χαρακτηρίζοντας την ψήφο στον εκατομμυριούχο ως “νόμιμη τρομοκρατική ενέργεια”. “Βλέπουν τον Τραμπ (οι λευκοι της εργατικής τάξης) σαν τον άνθρωπο μολότοφ, όπου μπορούν να πάνε στο παραβάν και να τον “πετάξουν” στο σύστημα, απλά και μόνο επειδή τους είπε με τα δικά του λόγια πως θα το ανατινάξει. Γίνεται έτσι, ενός είδους νόμιμη τρομοκρατική ενέργεια” σημειώνει.

Την Τρίτη, δεν ψηφίζουμε για να φύγουμε από την Ευρώπη. Αν ψηφίσετε τον Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά ψηφίζετε ώστε η Αμερική να εγκαταλείψει την Αμερική

Οι υποστηρικτές του Τραμπ, σημειώνει ο Moore, μετέτρεψαν τις Πολιτείες του Μίσιγκαν, του Οχάιο, της Πενσιλβανία και του Γουισκόνσιν σε “Πολιτείες Brexit”. “Το Brexit πέρασε κατά κύριο λόγο επειδή οι εργατική τάξη των λευκών στη βιομηχανική Αγγλία και την Ουαλία ψήφισε να φύγει από την Ευρώπη, επειδή ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα.” σημείωσε και πρόσθεσε: “Στη συνέχεια συνειδητοποίησαν πως ‘Ωχ, πράγματι πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη τώρα”. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Την Τρίτη, δεν ψηφίζουμε για να φύγουμε από την Ευρώπη. Αν ψηφίσετε τον Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά ψηφίζετε ώστε η Αμερική να εγκαταλείψει την Αμερική”.

ΠΗΓΗ INDEPENDENT

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα