Πρόωρες εκλογές: Οι προθεσμίες που πιέζουν τον Π. Λαφαζάνη για τη δημιουργία κόμματος

Πρόωρες εκλογές: Οι προθεσμίες που πιέζουν τον Π. Λαφαζάνη για τη δημιουργία κόμματος
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τι προβλέπεται για τη δημιουργία νέου κόμματος και ποια τα στενά χρονικά περιθώρια της Αριστερής Πλατφόρμας αν θελήσει να κατέβει με νέο κομματικό σχηματισμό

Με τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο κάθε πλευρά της πολιτικής σκακιέρας εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της εν όψει των πρόωρων εκλογών. Τα περιθώρια μοιάζουν ασφυκτικά για την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία δεν διαθέτει τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος παραμένει στην Κουμουνδούρου και πρέπει να “τρέξει” για να προλάβει τις εξελίξεις.

Όπως διαβάζουμε σε κείμενο του καθηγητή κ. Δημητρόπουλου, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών “οι τυπικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία κόμματος είναι η κατάθεση της ιδρυτικής δήλωσης κόμματος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κατάθεση δήλωσης του Προέδρου του ή της διοικούσας επιτροπής, η γνωστοποίηση του ονόματος, του εμβλήματος και της έδρας και η υποβολή του καταστατικού ή της ιδρυτικής του διακήρυξης με τις υπογραφές τουλάχιστον 200 πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εντός εννέα ημερών από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει γίνει η δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Το ίδιο ισχύει και για τους συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που είναι επίσης σημαντικό καθώς οργιάζουν οι φήμες για συνεργασία της Αριστερής Πλατφόρμας με τον Αλέκο Αλαβάνο και ίσως και στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Στο ίδιο διάστημα πρέπει κάθε κόμμα που διεκδικεί την ψήφο στις εκλογές να κάνει και την πρόταση υποψηφίων βουλευτών.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, πρέπει να θεωρείται σχετικά εύκολη η κατάρτιση ψηφοδελτίων από την πλευρά των διαφωνούντων που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του πως τα στελέχη αυτά έχουν οργώσει το τελευταίο διάστημα όλη τη χώρα, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει πως τα πρώτα ονόματα και οι διερευνητικές ερωτήσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς έχουν ήδη γίνει.

Όσοι μείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν όλη τη χρηματοδότηση

Αναζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία δημιουργία νέου κόμματος πέσαμε πάνω σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία. Ο νόμος για την κρατική επιχορήγηση προβλέπει ρητά και μάλλον μεροληπτικά, πως κομματικοί σχηματισμοί που προήλθαν από διάσπαση δεν δικαιούνται χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει πως οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαχώρισαν τη θέση τους στην περίπτωση του τρίτου μνημονίου θα… “χαρίσουν” το ποσοστό της επιχορήγησης που προβλέπεται για το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν σε όσους παραμένουν στο κυβερνητικό-προεδρικό στρατόπεδο.

Για την ιστορία, σε ό, τι αφορά στις επιχορηγήσεις γενικότερα, η εκλογική χρηματοδότηση διανέμεται κατ’ αναλογία ψήφων των προηγούμενων εκλογών και το 60% αυτής μόνο στα κόμματα που διαθέτουν βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Είναι πρόδηλη η παραβίαση της παροχής ίσων ευκαιριών, αφού η ισότητα είναι περισσότερο τυπική και λιγότερο αναλογική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα