Όθωνας στο News247: Απλή αναλογική ή μπόνους από ένα ποσοστό και πάνω

Όθωνας στο News247: Απλή αναλογική ή μπόνους από ένα ποσοστό και πάνω

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά εκτιμά ότι για αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο το όριο εισόδου ίσως και πάνω από το 3%. Συμφωνεί με τη θέσπιση ορίου θητείας βουλευτών και κάνει λόγο για μεικτό εκλογικό σύστημα

“Η απλή αναλογική είναι η επιβεβλημένη επιλογή”, εκτιμά το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 για τον εκλογικό νόμο.

Ο λόγος είναι πως θεωρεί ότι σήμερα οι λύσεις δεν είναι στις μονοκομματικές πλειοψηφίες και μάλιστα τεχνητά διαμορφούμενες με bonus, αλλά στην συνεννόηση και στις συνεργασίες.

“Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή βούληση για μονοκομματική κυβέρνηση, καταγεγραμμένη με ένα εκλογικό ποσοστό πρώτου κόμματος πάνω από 40-42%, μπορεί να προβλέπεται ένα πολύ μικρότερο bonus 20-25 εδρών” προσθέτει ο κ.Οθωνας.

Εκτιμά ωστόσο ότι με την απλή αναλογική, είναι ακόμα πιο αναγκαίο το όριο εισόδου ίσως και πάνω από το 3%, ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε ήδη υπαρκτά φαινόμενα χαβαλέ και μπαχαλοποίησης της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής.

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου χαρακτηρίζει επίσης αναγκαιότητα την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, συμφωνεί με τη θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών στα δημόσια αξιώματα και θεωρεί ότι στο θέμα σταυρού και λίστας η λύση βρίσκεται σε ένα μεικτό σύστημα.

Οι απαντήσεις του κ.Όθωνα στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο

 

Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;

Τα πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα ή τα υψηλά bonus στο πρώτο κόμμα προς ενίσχυση των σεναρίων αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δεν έχουν θέση στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αφορούσαν ανάγκες ή σκοπιμότητες μιας άλλης εποχής και μιας «άλλης» χώρας για να το πω πιο ακραία. Σήμερα που οι λύσεις δεν είναι στις μονοκομματικές πλειοψηφίες και μάλιστα τεχνητά διαμορφούμενες με bonus, αλλά στην συνεννόηση και στις συνεργασίες, η απλή αναλογική είναι η επιβεβλημένη επιλογή.

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή βούληση για μονοκομματική κυβέρνηση, καταγεγραμμένη με ένα εκλογικό ποσοστό πρώτου κόμματος πάνω από 40-42%, μπορεί να προβλέπεται ένα πολύ μικρότερο bonus 20-25 εδρών.

Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;

Η λογική της αναλογικής εκπροσώπησης δεν πρέπει να συνδυασθεί με ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος.

Με την απλή αναλογική, είναι ακόμα πιο αναγκαίο το όριο εισόδου ίσως και πάνω από το 3%.

Ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε ήδη υπαρκτά φαινόμενα χαβαλέ και μπαχαλοποίησης της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής.

Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή;

Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι μια κραυγαλέα αναγκαιότητα , την οποία αναγνωρίζουν όλοι.

Το γιατί αυτή την ομολογημένη αναγκαιότητα το πολιτικό σύστημα την «κοσκινίζει» εδώ και χρόνια δεν είναι δυστυχώς απορίας άξιον!

Προσωπικά είμαι σύμφωνος και στο θέμα ανώτατου ορίου θητειών στα δημόσια αξιώματα, παρά το ότι αναγνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και της άλλης άποψης.

Στο θέμα σταυρού και λίστας η λύση βρίσκεται σε ένα μικτό σύστημα, τα ακριβή επί μέρους στοιχεία του οποίου θέλουν μεγάλη προσοχή και σοβαρή επεξεργασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα