Πήγαμε, είδαμε, γράφουμε: Τι να κάνετε 72 ώρες στην Αγία Πετρούπολη

Πήγαμε, είδαμε, γράφουμε: Τι να κάνετε 72 ώρες στην Αγία Πετρούπολη

Επισκεφθήκαμε τη «Βενετία του Βορρά» και σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και να κάνετε, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη μοναδική μεγαλούπολη στον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται στην UNESCO

Αγία Πετρούπολη, ένα όνειρο που αξίζει να κάνετε πραγματικότητα… Όσες λέξεις κι αν χρειαστούν για να περιγράψει κανείς αυτή τη μαγευτική πόλη, θα είναι λίγες αν τη δει από κοντά. Περιπλανήσεις σε εκκλησίες και μουσεία, βόλτες σε πάρκα και πλατείες, κρουαζιέρες στα κανάλια, καλό και οικονομικό φαγητό, μπύρες και βότκες-σφηνάκια, όπως μόνο οι Ρώσοι ξέρουν να πίνουν και φυσικά οι μοναδικές «λευκές-νύχτες», το χαρακτηριστικό αυτής της πόλης που ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ.

Εμείς, λοιπόν, περάσαμε περισσότερες από 72 ώρες στη «Βενετία του Βορρά» και γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη μοναδική μεγαλούπολη στον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται στην UNESCO.

Μουσείο Ερμιτάζ

Το Μουσείο Ερμιτάζ είναι, ίσως, το πιο σημαντικό μουσείο στον κόσμο. Στα συνολικά έξι κτήρια, με μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο το Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης, πρώην οικία των Τσάρων, φιλοξενούνται έργα τέχνης που μαγεύουν και τον πιο ασυγκίνητο επισκέπτη. Το μουσείο, που φέτος φιλοξενεί και μια σειρά πολύ σημαντικών ελληνικών εκθεμάτων λόγω του προγράμματος του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» άνοιξε για το κοινό από τον Νικόλαο τον Α’, περί το 1852 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 3.000.000 έργα που ανήκουν στη συλλογή του, μεταξύ των οποίων έργα των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάμπλο Πικάσο, Ρέμπραντ και άλλων. Επίσης, φιλοξενούνται εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.

Λέγεται, μάλιστα, πως αν κάποιος αφιερώσει 1 λεπτό σε κάθε έκθεμα, χρειάζεται 11 χρόνια για να τα δει όλα. Πάντως, εμείς μείναμε περισσότερες από 5 ώρες, είδαμε αρκετά και δεν προλάβαμε πολύ περισσότερα… Αλλά σίγουρα φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πλατεία του Παλατιού και στήλη του Αλεξάνδρου

Για να μπείτε στο Ερμιτάζ, πρέπει να φτάσετε στην πλατεία του Παλατιού, που αποκαλείται «Palace Square». Πρόκειται για την κεντρική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, που αποτελεί και το σημείο πολλών σημαντικών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της «Ματωμένης Κυριακής» του 1905 και της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Η πλατεία στολίζεται από την εντυπωσιακή στήλη του Αλεξάνδρου, που είναι από κόκκινο γρανίτη και έχει στην κορυφή του το άγαλμα ενός αγγέλου που κρατάει ένα σταυρό. Είναι ένα μνημείο για τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρωσία μεταξύ 1801 και 1825 και ο οποίος επέβλεψε τη νίκη επί της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Το ύψος της στήλης φτάνει τα 47,5 μέτρα και το βάρος της υπολογίζεται πάνω από 600 τόνους. Πέρα, όμως, από τα ιστορικά της στοιχεία, στην πλατεία θα δείτε μουσικούς να τραγουδούν, επαγγελματίες φωτογράφους να σας πείθουν για μια μοναδική φωτογραφία, ντόπιους και τουρίστες να διασκεδάζουν. Και το πιο σημαντικό; Σκουπίδια πουθενά…

 

Εκκλησία του Ρέοντος Αίματος

Η εκκλησία «Savior on Blood» αποτελεί αγαπημένο σημείο. Η πολύχρωμη αυτή εντυπωσιακή εκκλησία, σήμα κατατεθέν της Αγίας Πετρούπολης, σε συνδυασμό με το μοναδικό τοπίο, στο οποίο βρίσκεται, είναι ένα μέρος που συναρπάζει. Το «αίμα» στο όνομα της εκκλησίας αναφέρεται στον Αλέξανδρο II, ο οποίος δολοφονήθηκε στο σημείο αυτό, δίπλα στο κανάλι Griboedov, το 1881 από αναρχικούς. Ο γιος του, Αλέξανδρος III έχτισε την πολύχρωμα αυτή εντυπωσιακή εκκλησία στη μνήμη του πατέρα του ξεκινώντας το 1883. Η αρχιτεκτονική ξεχωρίζει από την υπόλοιπη της Αγίας Πετρούπολης, καθώς έχει μεσαιωνικό ρωσικό στυλ, με τους τοίχους και την οροφή της εκκλησίας να καλύπτονται με περίτεχνα ψηφιδωτά.

Και να θυμάστε, μόλις βγείτε από την εκκλησία, την οποία πρέπει να επισκεφθείτε νωρίς (ανοίγει στις 10:30), σίγουρα θα ζητήσετε από τους τουρίστες να σας βγάλουν αρκετές φωτογραφίες. Άλλωστε, οι εικόνες είναι αυτές που μας μένουν από τα ταξίδια. Επίσης, έξω από την εκκλησία λειτουργούν τουριστικά πρόχειρα μαγαζιά όπου μπορείτε να βρείτε αναμνηστικά και σουβενίρ σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από αυτές που θα δείτε σε καταστήματα κεντρικών εμπορικών οδών. Υπάρχουν, επίσης, μέρη για να κάτσετε για φθηνό και οικονομικό φαγητό.

 

 

Καθεδρικός ναός Αγίου Ισαάκ

Ο μεγαλύτερος ναός της πόλης της Αγίας Πετρούπολης χτίστηκε το 1818 από τον γάλλο αρχιτέκτονα Richard de Montferrand και ήταν έμπνευση του Αλεξάνδρου Β’. Για να ολοκληρωθεί ο ναός και για να μεταφερθεί από τη Φινλανδία ο γρανίτης που χρησιμοποιήθηκε, χρειάστηκε να κατασκευαστούν ειδικά πλοία και ένας σιδηρόδρομος. Εμείς, όχι μόνο μπήκαμε στο ναό (υπάρχει είσοδος) αλλά ανεβήκαμε και στον τρούλο για να απολαύσουμε τη θέα από ψηλά. Εμπειρία μοναδική για όσους το τολμούν και λίγο πιο συναρπαστική για όσους έχουν υψοφοβία, αφού καταφέρνουν να ξεπερνούν, κάπως τουλάχιστον, τις φοβίες τους.

Κάστρο και καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου

Πρόκειται για το αρχαιότερο ορόσημο της Αγίας Πετρούπολης, που ιδρύθηκε από τον Πέτρο τον Μέγα το 1703. Βρίσκεται στο νησί Hare στη βόρεια όχθη του ποταμού Νέβα. Xτίστηκε για προστασία από πιθανές επιθέσεις των δυνάμεων της Σουηδίας και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους.

Μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε τον καθεδρικό ναό Πέτρου και Παύλου, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1713 και 1733. Ο 125 σχεδόν μέτρων πύργος του στολίζεται από έναν χρυσό άγγελο, που κρατάει ένα σταυρό, σύμβολο της Αγίας Πετρούπολης. Στον καθεδρικό ναό πραγματοποιούνται τακτικές θρησκευτικές λειτουργίες.

Επίσης, με το εισιτήριο που θα πληρώσετε, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στις όχθες του Νέβα και να βγάλετε κάποιες φωτογραφίες με φόντο τα παγωμένα νερά του. Και μια συμβουλή, ακόμη κι αν είναι καλοκαίρι, πάρτε κάτι ζεστό για τη βόλτα σας στο κάστρο.

 

Βόλτα στη λεωφόρο Nevsky Prospect

Η συγκεκριμένη λεωφόρος θεωρείται ο πιο διάσημος δρόμος της πόλης. Κατά μήκος της λεωφόρου θα συναντήσετε πολλά αξιοθέατα, πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια. Η Nevsky Prospect εκτείνεται σε 4,5 χιλιόμετρα και σε αυτήν έχετε πρόσβαση από πέντε σταθμούς του μετρό και τέσσερις γέφυρες. Αξίζει σίγουρα να την περπατήσετε ξανά και ξανά…

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το νεκροταφείο της πόλης για να δείτε τον τάφο των Ντοστογιέφσκι και Τσαϊκόφσκι. Να δείτε από κοντά το θέατρο Mariinsky, και αν είστε τυχεροί να δείτε ρωσικό μπαλέτο, αλλά μόνο εάν είστε τυχεροί γιατί οι παραστάσεις είναι συνήθως sold out και πανάκριβες… Να πάτε στο Vodka Museum, για να δοκιμάσετε τη γνήσια ρωσική βότκα.

 

Και μην παραλείψετε να κάνετε νυχτερινή κρουαζιέρα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «drawbridges» κρουαζιέρα, η οποία, συνήθως ξεκινά στις 00:30 και διαρκεί κάτι παραπάνω από δύο ώρες. Θα δείτε τις γέφυρες να ανοίγουν για να περάσουν τα φορτηγά πλοία, κάτι που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη. Και πιστέψτε μας αξίζει. Γιατί, παρά το κρύο και τις κουβέρτες με τις οποίες θα σας έχουν εφοδιάσει οι υπεύθυνοι, εσείς θα θέλετε το ταξίδι αυτό να μην τελειώσει.

Επίσης, υπάρχουν πολλά ακόμη παλάτια, κήποι, λεωφόροι και γέφυρες αλλά και τα περίφημα αυγά φαμπερζέ (υπάρχει και μουσείο) να δείτε αλλά πρέπει να τρέξετε.

 

 

Το Παλάτι Πέτερχοφ

Αν ποτέ αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην Αγία Πετρούπολη, μην παραλείψετε το Παλάτι Πέτερχοφ. Ένα ακόμα ρωσικό θαύμα που βρίσκεται μόλις 29 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη, στη νότια ακτή του κόλπου της Φινλανδίας. Πρόκειται για το βασιλικό ανάκτορο Πέτερχοφ που οικοδομήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο ως θερινή κατοικία και είναι το κομψότερο ανάκτορο της περιοχής γύρω από την Αγία Πετρούπολη. Ο Μεγάλος Πέτρος ήθελε να επισκιάσει με αυτό το παλάτι των Βερσαλλιών. Τα κατάφερε, αφού η μεγαλοπρέπεια και η έκτασή του μόνο με το ανάκτορο αυτό μπορεί να συγκριθεί. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους κήπους και στα περίτεχνα σιντριβάνια με κρήνες και πίδακες που προσδίδουν στο ανάκτορο το μοναδικό του χαρακτήρα. Οι πιο σπουδαίοι κήποι είναι ο «Άνω Κήπος» και το «Κάτω Πάρκο» και οι πιο περίφημες κρήνες που τους κοσμούν είναι η μεγαλοπρεπής «Κρήνη του Ποσειδώνα», που περιτριγυρίζεται από νύμφες, θαλάσσιους δράκους και άλογα και η κρήνη του «Σαμψών με το Λιοντάρι» που συμβολίζει τη νίκη του Μεγάλου Πέτρου επί των Σουηδών. Άλλες περίτεχνες κρήνες είναι του «Αδάμ» και της «Εύας» που συμβολίζουν τον παράδεισο και η «Κρήνη της Πυραμίδας» με περισσότερους από 500 πίδακες νερού. Δικαιολογημένα οι κήποι και τα σιντριβάνια του ανακτόρου φημίζονται ως τα ομορφότερα του κόσμου. Το ανάκτορο είναι παγκοσμίως γνωστό και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα της ρωσικής αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες φτάνουν τα έξι εκατομμύρια ετησίως και όποιος σταθεί τυχερός και βρεθεί εκεί στις 11 το πρωί θα δει να ανοίγουν ένα προς ένα τα σιντριβάνια με συνοδεία μουσικής· υπέροχο θέαμα!

Για να φτάσετε στο Πέτερχοφ, θα χρειαστεί να πάρετε το ydrofolio (τα λεγόμενα δελφίνια). Το ταξίδι σας μέχρι το Πέτερχοφ, μέσω θαλάσσης διαρκεί περίπου 45 λεπτά, αλλά αξίζει τον κόπο. Και πιστέψτε μας, καλό είναι να το επισκεφθείτε την τελευταία μέρα και να χαθείτε στους κήπους του.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ

Η Αγία Πετρούπολη φημίζεται για τις λευκές νύχτες της. Οπότε, καλό είναι να ταξιδέψετε από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, για να δείτε το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως.

Ταξιδέψτε τότε γιατί θα απολαύσετε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων στους δρόμους της πόλης από νεαρούς μουσικούς και καλλιτέχνες. Ζωγράφους που θέλουν να σας κάνουν το πορτρέτο αλλά και καλλιτέχνες που απλά πωλούν τις μοναδικές δημιουργίες τους.

Και να θυμάστε: Ό,τι καιρό κι αν έχει στην Ελλάδα, το κρύο στη Ρωσία είναι τσουχτερό. Ακόμη κι αν έχει 15 βαθμούς Κελσίου, μπορεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα να βρέξει και η θερμοκρασία να πέσει. Οπότε, πάρτε και μπουφάν και ομπρέλες. Την πατήσαμε και το ξέρουμε…

Περιπλανηθείτε στους σταθμούς του Μετρό: Μπορεί να είναι αρκετά βαθιοί αλλά θα είναι κάτι που δεν θα ζήσετε πουθενά αλλού.

Μη φοβάστε να περπατήσετε: Για να δείτε τις ομορφιές της Αγίας Πετρούπολης, πρέπει να περπατήσετε και μάλιστα πολύ. Εμείς περπατούσαμε τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα τη μέρα, αλλά άξιζε…

Και μη φοβάστε να ταξιδέψετε: Οι Ρώσοι αγαπούν τους Έλληνες και θα σας βοηθήσουν ακόμη κι αν δεν ξέρουν να συνεννοηθούν μαζί σας στα αγγλικά.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα