Χρυσοβελώνη στο News247: Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή
Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής των ΑΝΕΛ, τονίζει ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας. Προτείνει επίσης την κατάργηση των μεγάλων περιφερειών και τη μετατροπή τους σε περισσότερες μονοεδρικές
- 16 Ιουνίου 2016 07:27
Ισορροπία μεταξύ της αναλογικότητας και της δυνατότητας διακυβέρνησης ορίζει ως το στόχο του νέου εκλογικού νόμου η προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συμμετέχοντας στο διάλογο του News247.
“Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε ένα όσο το δυνατόν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και στην εγγύηση ότι θα μπορεί να σχηματίζεται κάθε φορά ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς να μπαίνουμε σε περιπέτειες και μικροπολιτικές διεκδικήσεις. Σε ότι αφορά το αν θα δίνεται μπόνους εδρών σε συνασπισμό κομμάτων, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί με γνώμονα το παραπάνω διακύβευμα”, αναφέρει η κ.Χρυσοβελώνη.
Το στέλεχος των ΑΝΕΛ, που στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κατάφεραν κόντρα στις προβλέψεις να περάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ποσοστού αυτού για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο.
Προτείνει επίσης την κατάργηση των μεγάλων περιφερειών και η μετατροπή τους σε περισσότερες μονοεδρικές.
Οι απαντήσεις της κ.Χρυσοβελώνη στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο
Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;
Εδώ μπορούμε να πούμε ότι το διακύβευμα για τον νέο εκλογικό νόμο είναι σαφές και έχει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος. Το δεύτερο είναι να εξασφαλιστεί η διακυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο σκέλος δεν πρέπει να εμποδίζει το δεύτερο. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε ένα όσο το δυνατόν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και στην εγγύηση ότι θα μπορεί να σχηματίζεται κάθε φορά ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς να μπαίνουμε σε περιπέτειες και μικροπολιτικές διεκδικήσεις. Σε ότι αφορά το αν θα δίνεται μπόνους εδρών σε συνασπισμό κομμάτων, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί με γνώμονα το παραπάνω διακύβευμα.
Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;
Νομίζω ότι το μέτρο του ορίου του 3% είναι επαρκές, καθότι δεν επιδρά αρνητικά στην διεύρυνση της αντιπροσώπευσης των πολιτών στο κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στο σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν διαφαίνεται κάποιος λόγος να καταργηθεί αυτό το όριο του 3%.
Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή;
Και πάλι επιτρέψτε μου να επαναλάβω, ότι ο στόχος είναι ένα όσο το δυνατόν αναλογικότερο σύστημα που θα εξασφαλίζει όμως την δυνατότητα σχηματισμού σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτόν τον στόχο.
Για να απαντήσω όμως και στην ερώτησή σας, ενδεικτικά αναφέρω ότι η κατάργηση των μεγάλων περιφερειών και η μετατροπή τους σε περισσότερες μονοεδρικές, θα είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή προς το «αντιπροσωπευτικότερο» και το «δικαιότερο». Αυτό γιατί θα επιτρέψει σε περισσότερους πολίτες να διεκδικήσουν το βουλευτικό αξίωμα και ταυτόχρονα θα εξαλείψει την πιθανότητα εξάρτησής των βουλευτών και των υποψήφιων βουλευτών από οικονομικούς παράγοντες, αφού το κόστος της προεκλογικής προσπάθειας θα είναι καθοριστικά χαμηλότερο.
πηγή φωτογραφίας: sooc