Ρίχνει το γάντι το ΥΠΕΞ: Ζητήστε αλλαγή του νόμου για τα απόρρητα έγγραφα

Ρίχνει το γάντι το ΥΠΕΞ: Ζητήστε αλλαγή του νόμου για τα απόρρητα έγγραφα
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο,Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορρήτων εγγγράφων και ισχυρισμούς που προβάλονται τις τελευταίες ημέρες. Με ανακοίνωσή του, και αφού κάνει λόγο για διακινούμενες ανακρίβειες, το ΥΠΕΞ αφενός περιγράφει το νομικό πλαίσιο πυο διέπει τη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων, αφετέρου σημειώνει ότι με βάση αυτό το πλαίσιο “δεν αντιλαμβανόμαστε τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας”.

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ παραπέμπει αυτούς τους “κύκλους” να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να εξηγήσουν παράλληλα για ποιo λόγο και προς τι τον ψήφισαν οι ίδιοι.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διαχείριση των απορρήτων εγγράφων ακολουθεί:

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πολλές ανακριβείς πληροφορίες από δήθεν γνώστες της διαδικασίας που διέπει τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό κρατικών εγγράφων. Συναφώς και προς αποφυγή περαιτέρω παρανοήσεων επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

1) Μόνος αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου ως απορρήτου είναι η εκδίδουσα αρχή.

2) Βασικό κριτήριο επιλογής της διαβάθμισης είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου του εγγράφου, με γνώμονα την δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα η τυχόν δημοσιοποίησή του. Εφόσον το έγγραφο διαβαθμιστεί, υπόκειται στους περιορισμούς του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα