Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων για την συγκυβέρνηση

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων για την συγκυβέρνηση

Μας έφεραν δυο χρόνια πίσω σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για ελπίδες που διαψεύσθηκαν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλά για δημαγωγική εξαπάτηση. Αναλυτικά οι δηλώσεις των κομμάτων

Στην αντεπίθεση πέρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τον ένα χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, από την Κύπρο σχολίασε μέσω twitter: “Η Κύπρος που πηγαίνω ας αποτελέσει παράδειγμα εξόδου από την κρίση για την ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”. Παράλληλα σημείωσε πως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έφερε δύο χρόνια πίσω.

«Ένας χρόνος εθνικής υποχώρησης»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη συμπλήρωση αύριο ενός χρόνου Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα χρόνο πριν, ο λαϊκισμός των ψεύτικων υποσχέσεων αναλάμβανε την εξουσία. Τη διαχειρίστηκε διχαστικά. Με εξωπραγματική ιδεοληψία, επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και απόλυτη  αναποτελεσματικότητα. Με αλαζονεία και αυταρχισμό. Με καθεστωτική νοοτροπία.

Σε όλα τα μέτωπα: Της οικονομίας, της παιδείας, της ανεργίας, της υγείας, της ασφάλειας, της καθημερινότητας του πολίτη, της διεθνούς  αξιοπιστίας, η πατρίδα μας  πήγε δραματικά πίσω.

Ένα χρόνο τώρα, στοχοποιούνται η επιχειρηματικότητα, η εργασία, η ανάπτυξη, η αριστεία.

Ένα χρόνο πριν – πριν την ανάληψη της εξουσίας από το λαϊκισμό – στη χώρα μας, με σκληρές προσπάθειες και θυσίες όλων, είχαν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις και χειροπιαστές προοπτικές για το τέλος των μνημονίων και την έξοδο από την κρίση.

Σήμερα, παντού οπισθοδρόμηση και αδιέξοδα. Στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο προσφυγικό.

Σήμερα, όλοι οι Έλληνες ζούμε πολύ χειρότερα απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν.

Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο.

Ένα χρόνο πριν, συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Λίγες μέρες μετά οριζόταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ίσως, μόνον αυτό να τα λέει όλα…».

Γεννηματά: ”Ένας χρόνος ψέματα αποκαλύφθηκαν”

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε το ακόλουθο σχόλιο στα social media, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ:

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς όμως δεν εύχεται χρόνια πολλά.

Ένας χρόνος χαμένος. Αρκεί.

Ένας χρόνος ψέματα. Αποκαλύφθηκαν.

Ένας χρόνος ελπίδες. Γκρεμίστηκαν.

Ένας χρόνος ανικανότητα. Πληρώνεται.

Ένας χρόνος ασυνέπεια. Το όχι έγινε ναι και τα ναι έγιναν όχι.

Οι λέξεις κυριαρχία, τιμή, αξιοπρέπεια: Κουρελιάστηκαν.

Όχι, δεν θα ευχηθούμε και του χρόνου.

Τα κατά καιρούς αντιμνημονιακά μπλοκ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, δοκιμάστηκαν.

Το δήθεν νέο ξεθώριασε γρήγορα.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ.

Έχει ανάγκη προοδευτικό σχέδιο αλλαγών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα σύγχρονο βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Δουλειά και όχι πυροτεχνήματα.

Συνεννόηση και όχι σωτήρες.

Ενότητα και όχι μέτωπα.

Ισχυρή προοδευτική, μεταρρυθμιστή, δημοκρατική παράταξη.»

ΠΑΣΟΚ: Κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη

Το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ελπίδες για καλύτερες ημέρες έχουν ήδη διαψευστεί, με τον κ. Χρηστίδη και τον πρώην υπουργό κ.Όθωνα να αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η ταύτιση με το εθνολαϊκιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, η κατάργηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αξιολόγησης και η εμφανής πια έλλειψη σχεδίου κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της, η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε ένα νέο σκληρό μνημόνιο και όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Βενιζέλος: Η ώρα της εθνικής αυτογνωσίας

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ  “σε εθνική αυτογνωσία” υπογραμμίζοντας: «Εθνικός και κοινωνικός κορμός είναι το προοδευτικό κέντρο που δεν συνενώνει μικρές φωνές αλλά διασφαλίζει στο όνομα της αλήθειας την ευρύτατη συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα μας να βγει από τη δημοσιονομική κηδεμονία… ”.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσής τους είναι το εξής:

“Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλουμε να οργανώσουμε μια διαδικασία εθνικής αυτογνωσίας.

Να θυμηθούμε και να συγκρίνουμε πού ήμασταν ως χώρα ένα χρόνο πριν και που βρισκόμαστε τώρα.

Να διαπιστώσουμε την πανηγυρική και επώδυνη διάψευση της «αντιμνημονιακής» δημαγωγικής εξαπάτησης.

Να καταγράψουμε το κόστος της που δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά αφορά όλες τις παραμέτρους της εθνικής ισχύος.

Να κατανοήσουμε ότι το έσχατο κυβερνητικό τέχνασμα της προπαγανδιστικά οργανωμένης αμφιθυμίας σε σχέση με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου – στο οποίοι οι ίδιοι ενέταξαν τη χώρα με τους χειρότερους δυνατούς όρους – δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη στασιμοχρεοκοπία και στην ανακύκλωση της μιζέριας.

Το ζήτημα είναι πάντα η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την αλήθεια και την κοινή λογική.

Οι αντιφάσεις εξακολουθούν να είναι πολλές και καταλυτικές. Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλοιωμένοι και αυτοακυρωμένοι.

Έτσι όμως δεν έχουμε κατεύθυνση ως έθνος μέσα σε μια Ευρώπη που τώρα καταλαβαίνει ότι η οικονομική κρίση ωχριά μπροστά στην κρίση ασφάλειας, αξιών και ταυτότητας. Το ελληνικό πρόβλημα μετατρέπεται σε μια μικρή πτυχή του ευρωπαϊκού προβλήματος και αυτό τελικά δεν είναι καλό.

Η τεχνητή επιστροφή σε μια πολιτική πόλωση με ένα παλιό (ΝΔ) και ένα αρχαϊκό (ΣΥΡΙΖΑ) πόλο που αναζητά στήριξη στη λεγόμενη αντιμνημονιακή δεξιά και ακροδεξιά δεν είναι ο δρόμος επικοινωνίας με το μέλλον.

Εθνικός και κοινωνικός κορμός είναι το προοδευτικό κέντρο που δεν συνενώνει μικρές φωνές αλλά διασφαλίζει στο όνομα της αλήθειας την ευρύτατη συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα μας να βγει από τη δημοσιονομική κηδεμονία και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τη διεθνή οικονομία”.

Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό ζήτησε από την Κρήτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας παράλληλα για ψεύτικες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, διερωτήθηκε “από πότε γιορτάζονται τα μνημόνια. Από πότε γιορτάζονται τα εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα”. Από τον Πύργο Ηλείας ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για μια κακή κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία του για πολλές αναταράξεις. “Εύχομαι να μην οδηγηθούμε σε εκλογές” είπε χαρακτηριστικά.

Ένωση Κεντρώων: Να βρει την γενναιότητα και να ζητήσει Οικουμενική κυβέρνηση

Να βρει την γενναιότητα και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οικουμενική κυβέρνηση καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη.

“Αν και πέρασε ένας χρόνος αφότου ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία, μια συγγνώμη για τα όσα μεγαλόστομα έλεγε πριν και από τα οποία τίποτα δεν τήρησε δεν είχε την γενναιότητα να ζητήσει από τον λαό μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του η Ένωση Κεντρώων και συμπληρώνει:”Τώρα τουλάχιστον να βρει την γενναιότητα να ανέβει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση για να μην είναι ο μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος της καταστροφής που επέρχεται”.

Στρατούλης: Μεγάλη η πίκρα

Σε δήλωσή του ο  Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην αν. Υπουργός  Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή του στην FREE SUNDAY εξέφρασε την πικρία του επεσημαίνοντας: “Μεγάλη πίκρα, γιατί γι’ αλλού ξεκινήσαμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα και να λευτερώσουμε τον λαό από τα καταστροφικά μνημόνια και το αβίωτο δημόσιο χρέος, και αλλού μας πήγαν οι πρώην σύντροφοί μας, που υπέγραψαν και εφαρμόζουν ως κυβέρνηση το 3ο μνημόνιο. Αλλά και μεγάλο πείσμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους”.

Όπως συμπληρώνει “δυστυχώς η κομβική στιγμή για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόφασή της να συνεχίσει, και όχι να ακυρώσει, όπως είχε δεσμευτεί, τα μνημόνια μετατρέποντας το περήφανο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σε ταπεινωτικό ΝΑΙ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα