Εκλογές ‘εξπρές’ εισηγούνται υπουργοί στον Αλέξη Τσίπρα
"Άρωμα" εκλογών παίρνει πλέον το πολιτικό σκηνικό με τον πρωθυπουργό να μελετά και πάλι το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 που φαίνεται να καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τη χθεσινή νέα κόντρα με την Αριστερή Πλατφόρμα
- 20 Αυγούστου 2015 06:23
Μια σειρά από κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ και αυτών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, εξακολουθούν να πιστεύουν πως η πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα μπορεί να έρθει μόνο μέσα από άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Μάλιστα εκτιμούν πως η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη ευκαιρία προκειμένου ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την Αριστερή Πλατφόρμα.
Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ξεπεράσει και την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει το βασικό σημείο πίεσης προς την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία φαίνεται να ξορκίζει τις κάλπες με το χρόνο να μην αποτελεί σύμμαχό της σε μια τέτοια περίπτωση.
Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις ώρες εξετάζουν όλα τα δεδομένα, όπως τους εφαρμοστικούς νόμους που έχει να ψηφίσει η κυβέρνηση, αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μέχρι την Δευτέρα ή και νωρίτερα αν στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να επισπεύσουν σημαντικά τις διαδικασίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε χθες και ο Κώστας Πουλάκης, που πέρα από Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο συνεργάτης του κ. Τσίπρα, που προεκλογικά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν αρμόδιος για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, η ώρα που ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές φαίνεται ότι πλησιάζει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται με βάση τις τελευταίες κινήσεις να αφήνουν πίσω τους, τόσο τα σενάρια για θερινά τμήματα στη Βουλή όσο και για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στα άκρα η κόντρα Μαξίμου – Αριστερής Πλατφόρμας
Προεκλογική χροιά είχε η σκληρή απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη στη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνιζε πως η Αριστερή Πλατφόρμα θα παραμείνει σταθερή στο «όχι» και πως οι εκλογές «εξπρές» αποτελούν αντιδημοκρατική νοοτροπία.
Η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει απέναντι της τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αυτή τη χρονική στιγμή, θέλοντας να επικοινωνήσει πως η μειοψηφία είναι αυτή που επιδιώκει να «πέσει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα».
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε σχέση με την ανατροπή της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια η Αριστερή Πλατφόρμα καταψήφιζε σχεδόν όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής.
Άμεση ήταν η απάντηση κορυφαίου στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας που την ώρα της ανακοίνωσης της κυβερνητικής εκπροσώπους βρισκόταν σε μια ακόμα σύσκεψη. «Είναι λυπηρό το κατάντημα προσώπων της Αριστεράς στην σκληρή μνημονιακή αντίληψη», τόνιζε χαρακτηριστικά στο NEWS 247.
Κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας αργά χθες το βράδυ συνεχίζοντας τον πόλεμο ανακοινώσεων συμπλήρωναν πως «η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές – εξπρές. Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αριστερή Πλατφόρμα
Το σωστό χρόνο ψάχνουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προκειμένου να κάνουν το μεγάλο βήμα και να αποχωρήσουν τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όσο και από την Κουμουνδούρου.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, οι εισηγήσεις προκειμένου ο διαχωρισμός να προχωρήσει άμεσα υπάρχουν, ωστόσο όλα δείχνουν πως η μειοψηφία περιμένει κάποια κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, που ενδεχομένως να είναι ακόμα και η προκήρυξη των εκλογών.
Οι συμμαχίες ήδη αναζητούνται ανά την Ελλάδα με πολλά στελέχη να μετρούν τις οργανωτικές και στελεχιακές τους δυνάμεις, ενώ συζητήσεις υπάρχουν τόσο με πρόσωπα όσο και με σχήματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.