Τσίπρας: Κανένας συμψηφισμός για μία άγονη συμφωνία

Τσίπρας: Κανένας συμψηφισμός για μία άγονη συμφωνία
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας(φωτό) αναμένει τον πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες, για την συνάντηση τους την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Το μήνυμα πως η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία είναι «νεκρή» θα στείλει ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι από πλευράς ελληνικού Δημοσίου όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν

Για σκληρό πολιτικό ροκ στη Βουλή ετοιμάζεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχεδιάζοντας ρελάνς για το θέμα της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έδειξε ήδη από την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να «πάρει πάνω του» τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ζητώντας την ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης στη Βουλή, καθώς ήθελε να παραστεί. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει, παρά το γεγονός πως δεν είθισται να παρίστανται πρωθυπουργοί όταν υπουργοί της κυβέρνησης απαντούν σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι ήθελε να είναι παρών και να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική υπεράσπιση της κυβέρνησης.

Χωρίς σκιές

Σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά και στον… «χαρτοπόλεμο» σχετικά με τον ρόλο του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου στην εν λόγω συμφωνία, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται –ως εκ του ρόλου του, εξάλλου- να μπει σε λεπτομέρειες «επιχειρησιακού» χαρακτήρα. Άλλωστε, προς τούτο, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, θα δώσει αναλυτικές και «αποστομωτικές» απαντήσεις ο ίδιος ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, θα σταθεί στην πολιτική πτυχή αυτής της ιστορίας, αφού στο Μαξίμου είναι εδραία η πεποίθηση πως η αντιπολίτευση γνωρίζει πως το παραμύθι δεν έχει δράκο, αλλά συνεχίζει να «σηκώνει» αυτή την υπόθεση έχοντας ως βασικό στόχο να πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι και στο θέμα των εξοπλιστικών «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, θα υπενθυμίσει πως η συζήτηση διεξάγεται για μία… συμφωνία που ουδέποτε υλοποιήθηκε –«έχει περαιωθεί ως άγονος», όπως είναι η επίσημη ορολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία πιστοποιείται το «ναυάγιο», αφ’ ης στιγμής οι Σαουδάραβες δεν κατέθεσαν τα χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό εντός της προσυμφωνηθείσης χρονικής περιόδου.

Πέραν αυτών, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα συγκρίνει μία «συμφωνία που ποτέ δεν έφτασε στο τέλος της» με τα εξοπλιστικά-μαμούθ των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ως γνωστόν έχουν αποτελέσει «φυτώρια διαφθοράς» και διαπλοκής.

Επίθεση στη ΝΔ

Παράλληλα, πέραν των σκανδάλων στα εξοπλιστικά και των στελεχών που έχουν κατηγορηθεί από τη Δικαιοσύνη γι’ αυτά, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επιμένει στον συγκεκριμένο «αποπροσανατολισμό» εξαιτίας του ότι «κατέρρευσε το καταστροφολογικό αφήγημα της ΝΔ στην οικονομία». Και, συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα αφήσει ασχολίαστο το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν οι απαντήσεις που έχει ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις των «Paradise Papers», που ανέδειξαν την offshore της Μαρέβας Γκραπόβσκι Μητσοτάκη στις νήσους Κέιμαν. Από την φαρέτρα του πρωθυπουργού δε θα λείπει και η υπόθεση Αυγενάκη, αλλά και η εμπλοκή του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέχιση της δίκης για το σκάνδαλο Siemens, με στόχο το Μαξίμου να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Μοσχάτο: πως όταν πρόκειται για την παρούσα κυβέρνηση, η σκανδαλολογία γυρίζει μπούμερανγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα