Τι απαντά η Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Τι απαντά η Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής ζήτησε εξηγήσεις για το σχέδιο πώλησης το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία

«Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την εκποίηση ορισμένων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων» δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Vestager, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. Η επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι «έχει επίσης συμπεριληφθεί στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου του 2016 η πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ».

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής ζητούσε απ’ την Κομισιόν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους «ζητά από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, δεν ορίζεται» ούτε στη δική της απόφαση του 2008 ούτε σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 REV. Επίσης ρωτά την Κομισιόν «γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής».

Στην απάντησή της η επίτροπος σημειώνει ότι: «Με τις αποφάσεις C(2008)824 και C(2009)6244 της Επιτροπής, η Επιτροπή κάλεσε την Ελληνική Δημοκρατία να θεσπίσει μέτρα που να διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση των ανταγωνιστών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη. Τα Δικαστήρια της ΕΕ επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις αυτές και οι τελεσίδικες αποφάσεις εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016. Προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη ελληνική περιβαλλοντική πολιτική, η Ελληνική Δημοκρατία πρότεινε προσφάτως μια νέα δέσμη μέτρων, και συγκεκριμένα την εκποίηση ορισμένων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Με το μέτρο αυτό, θα εξασφαλιστεί ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχομένους στην αγορά να ανταγωνίζονται για πελάτες στις ελληνικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ίδια η δέσμη εκποίησης δεν προβλέπει εκχώρηση πελατών.

Η αποεπένδυση περίπου του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχει επίσης συμπεριληφθεί στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης, που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από την Ελληνική Δημοκρατία και την Επιτροπή, η οποία ενεργούσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας[1].

Οι ελληνικές αγορές ενέργειας χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ και να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές επωφελούνται από τις αλλαγές αυτές. Το 2015, οι αρχές καθόρισαν ένα όριο 50 % ως ανώτατο μερίδιο που μπορεί να έχει μία και μόνη επιχείρηση στο σύνολο της ελληνικής δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών. Ελλείψει διαρθρωτικών μέτρων κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθιερώθηκε το ΝΟΜΕ, ένα σύστημα δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ και να την πωλούν σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός και στις αγορές λιανικής πώλησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα