Αύξηση του χρέους στα 312,8 δις και ταμειακά διαθέσιμα στο ναδίρ, ο απολογισμός τριμήνου

Αύξηση του χρέους στα 312,8 δις και ταμειακά διαθέσιμα στο ναδίρ, ο απολογισμός τριμήνου
An elderly beggar sits in front of a closed shop in Thessaloniki, October 2013. / , 2013. SOOC

Το δελτίο δημοσίου χρέους μεταξύ των μηνών Απριλίου και Ιουνίου καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε το κράτος με την εξάντληση ταμειακών διαθέσιμων και την εξαντλητική αποπληρωμή δόσεων χωρίς χρηματοδότηση (pics)

Στα 312,8 δις ευρώ ανήλθε το χρέος στις 30 Ιουνίου του 2015, σύμφωνα με στοιχεία από το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.  Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το χρέος ήταν αυξημένο κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ καθώς στις 31 Μαρτίου 2015 το χρέος ήταν 312,7 δις ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία και εξανεμίστηκαν στο διάστημα που πέρασε προκειμένου το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να αποπληρώσει δόσεις προς τους δανειστές (μέχρι του σημείου όπου δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ). Ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον στα στοιχεία του Δελτίου είναι και η διάρθρωση του χρέους, το οποίο κατά τα δύο τρίτα, αφορά στα πακέτα διάσωσης.

 

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν από 796,5 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου του 2015 σε 77,3 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2015.

 

Η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους στις 30 Ιουνίου ήταν 15,44 έτη ενώ το 75,4% του χρέους ήταν μακροπρόθεσμο (άνω των 5 ετών), το 11,3% μεσοπρόθεσμο (1 έως 5 έτη) και το 13,3% βραχυπρόθεσμο(μέχρι ένα έτος). Το διάγραμμα αποπληρωμής είναι ενδεικτικό των αναγκών του κράτους μόνο για το 2015 που είναι υπερπολλαπλάσιες όλων των επόμενων ετών.

Τέλος, στον πίνακα που κατηγοριοποιεί το χρέος, βλέπουμε το εξής παράδοξο. Το μόνο χρέος του ελληνικού δημοσίου που παρουσίασε αξιόλογη μείωση είναι εκείνο προς τους δανειστές, (Δάνειο Μηχανισμού Στήριξης – Κατά 450 περίπου εκατομμύρια), ενώ τα ομόλογα σε εσωτερικό και εξωτερικό αυξήθηκαν.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την έκθεση του χρέους

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως σε αυτά τα ποσά δεν προσμετράται το ποσό βοήθειας που θα λάβει η χώρα ως τρίτο πακέτο στήριξης και το οποίο θα προστεθεί στο ερχόμενο τρίμηνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Φωτογραφία sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα