Game of Thrones: Τα κρυφά μηνύματα του Jon Snow στην Daenerys

Game of Thrones: Τα κρυφά μηνύματα του Jon Snow στην Daenerys

Την πολυαναμενόμενη συνάντηση γιγάντων επισκίασε το σκοτεινό και αιματηρό παρελθόν... ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILERS!

Η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, εκτός από τα εντυπωσιακά εφέ, τις μάχες, τη δολοπλοκία και τον ερωτισμό είναι μια σειρά που χαρακτηρίζεται από μια πλούσια “μυθολογία”, η οποία αναλύεται στα βιβλία του G. R. R. Martin “Tο τραγούδι του πάγου και της φωτιάς”, πάνω στα οποία βασίζεται.

Ως αποτέλεσμα, κάθε επεισόδιο κρύβει πολλά κομμάτια του παρελθόντος και χρήζει άρα κάποιας “λογοτεχνικής” εξήγησης για το τί έχει προηγηθεί, τι κουβαλά ο κάθε ήρωας από το παρελθόν του και άρα πώς θα εξελιχθεί.

Στο τελευταίο επεισόδιο είχαμε μια ιστορική συνάντηση: Η Daenerys Targaryen δέχτηκε στην πέτρινη αίθουσα του θρόνου στο Dragonstone τον βασιλιά του Βορρά Jon Snow. Σύμφωνα με τους θαυμαστές, η επαφή των δύο σηματοδοτεί και δικαιολογεί τον τίτλο της σειράς βιβλίων του Martin, με την Daenerys να εκπροσωπεί το στοιχείο της φωτιάς, και τον Snow αυτό του πάγου.

Η έντονη περηφάνια που χαρακτηρίζει και τους δύο χαρακτήρες οδήγησε σε μια (αναμενόμενη) ρήξη με την ασημομαλλούσα να ζητά από τον ηγέτη του Winterfell να γονατίσει μπροστά της και εκείνον να αρνείται και λίγο πολύ να της λέει ότι συμπεριφέρεται “σαν παιδί”.

Για όσους δεν πρόλαβαν, δείτε τη συνάντηση της μητέρας των δράκων με τον βασιλιά του Βορρά:

Πίσω ωστόσο από τα λόγια και των δύο κρύβονταν γεγονότα του παρελθόντος που στιγμάτισαν τους δύο ήρωες. Όπως άλλωστε επεσήμαναν Jon και Daenerys, υπάρχει “κακό αίμα” μεταξύ των Stark και των Targaryen.

Ας δούμε τι εννοούσαν, παίρνοντας την ιστορία από την αρχή…

Ο βασιλιάς που γονάτισε

Όλα ξεκίνησαν από την πρώτη κατάκτηση του Westeros από τους Targaryen του Westeros, όταν ο πρόγονος της Daenerys, Aegon ο Κατακτητής χρησιμοποίησε τους δράκους του για να γίνει ο πρώτος βασιλιάς των Επτά Βασιλείων. Ένα από τα επτά ήταν αυτό του Βορρά, στο οποίο κυβερνούσε ο Torrhen Stark. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον Aegon και τους δράκους του, ο Torrhen επέλεξε να γονατίσει μπροστά του και να δηλώσει υπακοή, αντί να αγωνιστεί. Έμεινε έτσι γνωστός στην ιστορία του Westeros ως ο “βασιλιάς που γονάτισε”. Σε αντάλλαγμα για την αφοσίωσή του, ο Aegon έχρησε τον Torrhen άρχοντα του Winterfell και του Φύλακα του Βορρά, μια θέση που η οικογένεια Stark συνέχισε να κατέχει πολλούς αιώνες, μέχρι και την εποχή που διαδραματίζονται τα βιβλία (και η τηλεοπτική σειρά). Παρόλο που οι Stark δεν δείχνουν να είναι πάντα ευχαριστημένοι με την υποταγή τους στους βασιλιάδες του Kings Landing, η τιμή της οικογένειας και η τήρηση των όρκων αποτελούν προτεραιότητά τους.

Βάση της ιστορίας τους, το επιχείρημα της Daenerys να γονατίσει μπροστά της ο Jon Snow ευσταθεί: Οφείλει να την αναγνωρίσει ως βασίλισσά του και ηγέτιδα των Επτά Βασιλείων, όπως είχε κάνει ο πρόγονός του, Torrhen ενώπιον του Aegon, τηρώντας την παράδοση αιώνων και τον όρκο πίστης της οικογένειας Stark.

Δείτε το τρέιλερ του επόμενου επεισοδίου:

Οι δράκοι γονάτισαν τον Torrhen…

Οι καιροί έχουν αλλάξει στον Βορρά από τις ημέρες που κυβερνούσε ο Aegon. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των Πέντε Βασιλέων, ο Βορράς επαναστάτησε ενάντια στον Σιδηρούν Θρόνο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του οίκου Umber, Geatjon, κατά τη στέψη του Robert Baeratheon σε βασιλιά του King’s Landing «Ήταν οι δράκοι που μας έκαναν να γονατίσουμε. Και τώρα οι δράκοι είναι νεκροί». Αυτό σημαίνει ότι οι άρχοντες των υπόλοιπων βασιλείων δεν υποχρεούνται να υπακούν έναν βασιλιά (στη συγκεκριμμένη περίπτωση τους Lannister) αν αυτός δεν εξουσιάζει δράκους. Και σε αυτό βασίζεται και η άρνηση του Snow στο να υποκλιθεί, ότι δηλαδή ο καιρός των Targaryen έχει παρέλθει.

Πλέον, όπως έχει διαπιστώσει τόσο η Daenerys όσο και η Cersei, είναι πολύ δύσκολο να ενώσουν πάλι με ειρηνικό τρόπο τα βασίλεια, όταν πολλά από αυτά έχουν δηλώσει στο παρελθόν ανεξάρτητα.

Ο Τρελός Βασιλιάς και η εξέγερση

Πέρα ​​από το γεγονός ότι ο Βορράς ανακηρύχθηκε ξεχωριστό βασίλειο ξανά με βασιλιά τον Jon Snow, οι Starks είχαν στραφεί κατά των Targaryen προτού εξελιχθούν τα γεγονότα της τηλεοπτικής σειράς.

Όπως υποστηρίζει ο Jon, ο πατέρας του Ned Stark είχε γυρίσει την πλάτη του στους Targaryens, όπως έκαναν και αρκετοί πρόγονοί του που υπηρέτησαν ως φύλακες του Βορρά, εξαιτίας των θηριωδιών του Τρελού Βασιλιά και πατέρα της Daenerys, Aerys του δεύτερου. Ο Aerys σκότωσε τον πατέρα του Ned, Rickard, και τον θείο του, Brandon, όταν ο δεύτερος προσπάθησε να σώσει την αδελφή τους, Lyanna Stark από τον απαγωγέα της Rhaegar Targaryen. Θέλοντας να εκδικηθεί τον χαμό της αδερφής του Lyanna (η οποία πέθανε στη γέννα κατά την “αιχμαλωσία” της) και τις δολοφονίες του πατέρα και του θείου του, ο Ned συστρατεύθηκε με τον Robert Baratheon και τον Jon Arryn στον πόλεμο κατά των Targaryen.

Rhaegar και Lyanna

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στο αδιέξοδο της πρώτης συζήτησης που είχαν Daenerys και Jon Snow: Η πρώτη επικαλέστηκε την πίστη και αφοσιώση που έδειξαν οι Stark στους προγόνους της, ο δεύτερος στην προδοσία του Τρελού Βασιλιά και του γιου του, λόγω των οποίων ο οίκος του Βορρά έχασε άδικα τρία μέλη του.

Υπάρχει ωστόσο ένα μυστικό του παρελθόντος που ίσως αποτελέσει τον καταλύτη για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες και αυτό κρύβεται στην απαγωγή της Lyanna από τον Rhaegar Targaryen. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τη θυγατέρα των Stark δεν άρπαξε με τη βία ο γιος του Τρελού Βασιλιά αλλά αντίθετα, το ζευγάρι ήταν ερωτευμένο. Σε αυτό συνηγορούν οι περιγραφές του Rhaegar στα βιβλία του Martin, όπου μιλά για έναν ποιητή με ευγενική ψυχή. Ο Rhaegar ήταν παντρεμένος με την Elia Martel, όμως φέρεται να ερωτεύτηκε παράφορα την κόρη του Βορρά και έτσι αποφάσισαν να κλεφτούν. H Lyanna έμεινε έγκυος και πέθανε από επιπλοκές στον τοκετό αλλά πριν φύγει από τη ζωή ζήτησε από τον αδερφό της Ned να της υποσχεθεί ότι θα προστατέψει το μωρό της.

Το μωρό αυτό είναι ο Jon Snow, γεγονός που τον καθιστά μισό Targaryen (και ανιψιό της Daenerys). Το μυστικό του γνωρίζει ο αδερφός του Bran Stark, χάρη στην ικανότητά του να ταξιδεύει στο παρελθόν, οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί η αλήθεια για την καταγωγή του Jon, η οποία πιθανώς θα οδηγήσει στη συμμαχία Βορρά και Δράκων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα