Ποιοι βρίσκονται πίσω από το ‘Hot Spot για Έλληνες’ στο Βοτανικό
Οι φτωχοί με τους σταυρούς, οι πολίτες-οπλίτες, οι προσφυγές εναντίον του μουσουλμανικού τεμένους και η στήριξη του Δημήτρη Καμμένου
- 03 Νοεμβρίου 2016 15:28
Στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού η είσοδος της παλιάς ναυτικής βάσης που πλέον προορίζεται για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους είναι κλειστή. Πίσω από το φράχτη με τις ελληνικές σημαίες και τα συρματοπλέγματα διακρίνεται μια γαλανόλευκη τέντα σαν αυτοσχέδιο φυλάκιο, ενώ μια μεγάλη ταμπέλα στο πλάι γράφει: «Στέγη Αστέγων Βοτανικός».
Ο «φρουρός» φορά ρούχα παραλλαγής και κατόπιν άδειας από τον «στρατηγό» μας επιτρέπει την είσοδο, ενώ ένας «φύλακας» με πολιτικά αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στους χώρους της φιλοξενίας των αστέγων. Περνάμε οδοφράγματα από λάστιχα. Σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια-γιαπιά, τρεις παλέτες με κλινοσκεπάσματα. Άστεγοι πουθενά. «Είναι έξω, κάποιοι δουλεύουν, άλλος στην οικοδομή, άλλος σε ντελίβερι» υποστηρίζει ο «φύλακας» και εξηγεί ότι στο χώρο διαμένουν άτομα που έχουν δουλειά αλλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα που βγάζουν για να πληρώνουν νοίκι. «Κι εγώ εδώ μένω. Με 150 ευρώ την εβδομάδα τι να πρωτοπληρώσεις. Μένω εδώ, έχω το φαγητό μου, τα ρούχα μου και κάνω και καμιά δουλειά, κανένα μαστοριλίκι, συμμετέχω και στη φύλαξη του χώρου». Ο 50χρονος άνδρας αμέσως σπεύδει να ξεκαθαρίσει τη διαφωνία του με την κατασκευή τεμένους στον χώρο που βρισκόμαστε. «Αν γίνει εδώ τζαμί όλος ο Βοτανικός θα πάρει τα όπλα στα χέρια, οι κάτοικοι δεν θέλουν. Tζαμί στο κέντρο της Αθήνας; Το κέντρο είναι καζάνι που βράζει. Κι εμείς εδώ έχουμε φασαρίες με διάφορους που μαζεύονται απ’ έξω. Αλλά δεν μπορούν να μας κάνουν κάτι. Μπορεί να είμαστε 10 αλλά με ένα τηλέφωνο στα κεντρικά μαζεύονται 1010».
Ο Χρήστος Αθανασίου μας συστήνεται ως εκπρόσωπος επικοινωνίας του Κινήματος Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών – Οπλιτών, ενός εκ των τριών ομάδων που από τον περασμένο Ιούλιο έχουν καταλάβει το χώρο που το ελληνικό δημόσιο προορίζει για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παρουσία τους στην παλιά ναυτική βάση δεν είναι παράνομη. «Αφού ανήκει στο δήμο είναι και δικό μας, σε οτιδήποτε δημόσιο έχουμε μερίδιο, είμαστε εξ αδιαιρέτου ξέρεις στη Ελλάδα, έχουμε δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε έναν χώρο για κοινωφελή σκοπό» λέει. «Το να φροντίζεις δηλαδή τους λαθρομετανάστες είναι λειτούργημα και να φροντίζεις τους Έλληνες είναι έγκλημα;» συμπληρώνει ο Τάκης, ένα ακόμα μέλος του κινήματος με στρατιωτική αμφίεση. Ρωτάμε για τον συνολικό αριθμό των μελών αλλά οι συνομιλητές μας δεν τον γνωρίζουν ακριβώς καθώς δεν έχει γίνει ακόμα κάποια καταγραφή. Ρωτάμε που είναι οι άστεγοι για να λάβουμε την ίδια απάντηση ότι δεν βρίσκονται μόνιμα εκεί, «φεύγουν, ξαναέρχονται, ένας θα έρθει ξανά τη Δευτέρα, είχε πάει στο χωριό του».
Στο εγχείρημα συμμετέχει πάντως και μια Ένωση Φτωχών, ως πρόεδρος της οποίας μας συστήθηκε ο Σπύρος Πουλης: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εδώ τέμενος και να γκετοποιηθεί η περιοχή. Ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί; Όποιος φορά σταυρό, θα του κόβουν το λαιμό» μας είπε δείχνοντας το χρυσό σταυρό που φορούσε στο δικό του λαιμό.
Όποιος φορά σταυρό, θα του κόβουν το λαιμό
Η τρίτη ομάδα είναι ο τοπικός σύλλογος «Αθηνά», ο οποίος έχει προσφύγει τουλάχιστον έξι φορές στη Δικαιοσύνη κατά της κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Ευγένιο Χριστοδούλου. Η τελευταία προσφυγή θα εκδικαστεί σε λίγες μέρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το καλοκαίρι ο Χριστοδούλου πήρε την απόφαση μαζί με τον φίλο του «στρατηγό» Γιάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε μια άσκηση εφέδρων, να φτιάξουν ένα hotspot μόνο για Έλληνες σε αντίδραση -όπως εξηγεί ο ίδιος- στο hot spot που υπάρχει ακριβώς από κάτω και το οποίο διαθέτει «κλιματιζόμενους χώρους πολυτελείας και πέντε γεύματα την ημέρα». Για το σκοπό αυτό -όπως υσποστηρίζουν- ίδρυσαν το Κίνημα Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών – Οπλιτών. «Έπρεπε να κάνουμε κάτι που να είναι πέρα από έναν απλό σύλλογο για να έχουμε και την πολιτική δυνατότητα του πράγματος» τονίζει ο Χριστοδούλου. «Είναι πολιτικό το κίνημα;» ρωτάμε. «Είναι μια κοινωνική δράση εφόσον δεχόμαστε αστέγους, μια ευπαθή ομάδα ανθρώπων σε μια χώρα που τους πέταξε στο δρόμο, που έχουν δουλέψει μια ζωή και βλέπουν ο ιδρώτας τους να πηγαίνει στους λαθρομετανάστες» απαντά ο Ιωαννίδης.
Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι οι πολίτες – οπλίτες είναι μια πολιτική δράση του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο., το οποίο διαθέτει ακόμα έξι κινήματα και είκοσι ενώσεις. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στην ιστοσελίδα ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ντάλιος, το κόμμα έχει συνεργαστεί προεκλογικά τόσο με το ΠΑΣΟΚ το 2000 όσο και με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 , ενώ στις εκλογές του 2007 υποστήριξε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήταν το μόνο κόμμα που μας δέχθηκε» υποστηρίζουν Χριστοδούλου και Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας ότι πριν προχωρήσουν στην κατάληψη ήρθαν σε επαφή με «πατριωτικές οργανώσεις» για να κάνουν ένα κοινό μέτωπο. «Δεν τολμούσε κανένας τους, μετά όμως εμφανίστηκαν και θέλανε να το παίξουν και καθοδηγητές κατόπιν εορτής. Είχαμε εδώ έξω μια μεγάλη ελληνική σημαία και φωτογραφιζόντουσαν η κυρία Καψάλη, ο Μπαμπάνης, ο Ρήγας (Λ.ΕΠ.ΕΝ.), όλοι αυτοί ήταν εδώ φωτογραφιζόντουσαν και κάνανε τους επαναστάτες και από τη Χρυσή Αυγή έχουν έρθει επανειλημμένως. Επειδή όμως εμείς δεν θέλαμε καθοδηγητές πέρασαν στην επίθεση». Η Καψάλη με άρθρο της τον περασμένο Αύγουστο εγκαλούσε το κίνημα πολιτών-οπλιτών διότι στο hot spot για Έλληνες μπαινόβγαινε βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ όρος για τη στήριξη της Λ.ΕΠ.ΕΝ. στο πρότζεκτ ήταν να μην μπει στο χώρο βουλευτής κόμματος που έχει ψηφίσει το μνημόνιο…. Από πλευράς τους οι πολίτες – οπλίτες υποστηρίζουν πως «όσοι έρχονται και μας βοηθούν μπορεί να έχουν κομματική προτίμηση, μπορεί να είναι και στελέχη κομμάτων αλλά εδώ έρχονται ως άτομα». Ο Χριστοδούλου μάλιστα κάνει και ονομαστική αναφορά στον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο.
«Ο Δημήτρης Καμμένος μας έστειλε εδώ πέρα κάποια ψωμάκια, σαν δωρεά, καλά έκανε, το δεχθήκαμε. Μάλιστα εμένα προσωπικά μου έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσω το όνομά του, ότι εκείνος τα έστειλε, διότι πολλοί μας στηρίζουν ανώνυμα γιατί φοβούνται μη τους πουν φασίστες».
Πολλοί μας στηρίζουν ανώνυμα γιατί φοβούνται μη τους πουν φασίστες
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείο Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για κατάληψη που «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους» και για δράση ομάδων που θυμίζει «εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Η παρέμβαση του κυρίου Παπαϊωάννου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για κινήσεις που παραπέμπουν σε «χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης» και το ΠΑΣΟΚ να διερωτάται γιατί δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη οδός και «ποιος είναι ο “Μπαλτάκος” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Πόσα τελικά σταγονίδια και πόσους χουλιγκάνους μπορεί να αντέξει αυτή η έρμη πόλη;» έγραψε από πλευράς του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την κατάληψη καταδίκασαν και το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κύριος Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι ο ίδιος παρενέβη αποστέλλοντας κατεπείγον έγγραφο στα συναρμόδια υπουργεία, διαβιβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον αρμόδιο εισαγγελέα για να διερευνήσει αν λαμβάνουν χώρα αξιόποινες πράξεις, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ένας συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία και η διαβεβαίωση ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μπορούν οι εργασίες να πραγματοποιηθούν κανονικά. «Οι λίγοι αυτοί άνθρωποι προσχηματικά χρησιμοποιούν τα περί συσσιτίων και στέγης, τα οποία δεν γίνονται. Επιπλέον, με την αντιρατσιστική νομοθεσία, είναι αξιόποινη πράξη το να πεις ότι “δίνω τροφή μόνο για Έλληνες”. Αυτό όμως είναι δευτερεύον. Το βασικό εδώ είναι ότι η ανέγερση του τζαμιού δεν είναι απλώς μια διεθνής δέσμευση της χώρας, είναι ουσιαστική ανάγκη. Πρέπει με συντεταγμένο τρόπο η Πολιτεία να διασφαλίσει ότι οι πιστοί κάθε δόγματος θα μπορούν να θρησκεύονται και να μην αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ακραίου στοιχείου θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κατάληψης δημόσιου κτιρίου ο εισαγγελέας δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας αλλά πρέπει να προηγηθεί μήνυση – καταγγελία από το νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247, για την κατάληψη του Βοτανικού αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση κατόπιν μηνύσεως που κατατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών.