Χουλιαράκης: Δεν είναι πανάκεια η απομείωση του Χρέους

Χουλιαράκης: Δεν είναι πανάκεια η απομείωση του Χρέους
Συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο αν. υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν παραμετροποιηθεί τώρα το χρέος θα δοθεί το σήμα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2019

Τον πήχη για το θέμα της απομείωσης του χρέους χαμήλωσε εμμέσως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλαριάκης, δηλώνοντας στη Βουλή ότι η απομείωσή του δεν αποτελεί πανάκεια για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χουλιαράκης, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναγνώρισε ότι η απομείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί αναμφίβολα έναν «κρίσιμο κρίκο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση». Επιχείρησε, όμως, στη συνέχεια να χαμηλώσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι «η απομείωση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί πανάκεια» και υπογράμμισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν και άλλες παθογένειες όπως είναι η «στενή φορολογική βάση» που υποχρεώνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών. «Πρέπει συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις ελληνικές παθογένειες και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας» σημείωσε. 

Ωστόσο ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση επιτύχει τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων τότε θα μπορέσει να δεσμευτεί για την μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Η  παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων έχει μεγάλη σημασία να γίνει τώρα ακόμη και εάν δεν υλοποιηθούν τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε, πάντως, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για απομείωση του χρέους θα ευνοήσει την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και παράλληλα θα δώσει από τώρα το σήμα στις αγορές και στην ιδιωτική οικονομία, «ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και των επιχειρήσεων και αντίστοιχα οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα