Μίνι υπουργικό για τον εκλογικό νόμο την Παρασκευή

Μίνι υπουργικό για τον εκλογικό νόμο την Παρασκευή
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στις συγκεντρώσεις του "Παραιτηθείτε" έχει στραμμένο το βλέμμα της σήμερα η κυβέρνηση την ίδια στιγμή, όμως προσπαθεί να λύσει και τον "γόρδιο δεσμό" του εκλογικού νόμου

Μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε, όμως τα «μέτωπα» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά με την Ν.Δ να ανεβάζει τους τόνους σε μια σειρά από ζητήματα. Από την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής μέχρι και τους «Παραιτηθείτε» στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για ένα «θερμό» φθινόπωρο εν όψει της νέας αξιολόγησης για τα εργασιακά.

Στο Μαξίμου αποφάσισαν ως κεντρική γραμμή να κατηγορήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κρύβεται» πίσω από την σημερινή συγκέντρωση, πιστεύοντας παράλληλα πως το εγχείρημα δεν θα πετύχει. Χαρακτηρίζουν την όλη προσπάθεια «γραφική» και πως τελικά θα γίνει εμφανές ότι δεν υπάρχει κάποια δυναμική εναντίον της κυβέρνησης με τη ΝΔ να έχει έρθει σε αδιέξοδο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως τα αφηγήματα της ΝΔ δεν έχουν βγει»: Η αξιολόγηση έκλεισε, πολιτική κρίση από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν υπήρξε, ενώ και η πίεση να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές δεν απέδωσε.

Η «απάντηση» από το Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί από τον πρωθυπουργό αύριο το βράδυ σε ακόμα μια επιχείρηση της κυβέρνησης για μια «φυγή προς τα εμπρός». Πέρα από τις θεσμικές αλλαγές, τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει από την Ακρόπολη τους βασικούς άξονες για την στροφή στην ανάπτυξη.

Αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει «φουντώσει» και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναζητήσει την χρυσή τομή σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν όλα τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με το μειωμένο μπόνους, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθαρή αναλογική, αλλά και τις συμμαχίες που μπορεί να έχει στο πλευρό της για την εξασφάλιση των 2/3 της Βουλής ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι αρκετές, πλέον οι φωνές που μιλούν για απλή και άδολη αναλογική, όμως το «καμπανάκι» της ακυβερνησίας είναι αυτό που προκαλεί σκεπτικισμό ακόμα και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θέλει να έχει πρώτα μια ολοκληρωμένη εικόνα της πρότασης της κυβέρνησης και μετά να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς, ψάχνοντας για συναινέσεις.

Το πρωί στο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Την ίδια ώρα «πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες του Μαξίμου για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα από τις 2-6 Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά είναι σε συνεχή επικοινωνία με του Κινέζους για τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, ενώ οργανώνεται το κλιμάκιο των υπουργών και των επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα