ΝΔ: Επιχείρηση αποδόμησης Τσίπρα, νέο πρόγραμμα, μεσαίος χώρος – ΑΝΕΛ – αποχή οι δεξαμενές

ΝΔ: Επιχείρηση αποδόμησης Τσίπρα, νέο πρόγραμμα, μεσαίος χώρος – ΑΝΕΛ – αποχή οι δεξαμενές

Το τρίπτυχο της γαλάζιας στρατηγικής εν όψει των εκλογών, που η Συγγρού θεωρεί βέβαιες μέσα στο Σεπτέμβριο. Συσκέψεις από σήμερα, περιοδείες από 24 Αυγούστου και αναλύσεις

Στην πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ως τυχοδιώκτη και αναξιόπιστου εστιάζει η στρατηγική της Συγγρού εν όψει πιθανών εκλογών. Παράλληλα οι γαλάζιοι ετοιμάζονται να καταθέσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουν επιχείρηση επαναπατρισμού μικρομεσαίων στελεχών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, άντλησης ψήφων από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το μεσαίο χώρο, καθώς και προσέγγισης όσων απείχαν τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Στην προσπάθεια αποδόμησης των πολιτικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες εντάσσεται η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM πως ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν πιστεύουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει πως τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ θα λυθούν στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τον κίνδυνο λόγω εκλογών να χρειαστούν νέα μέτρα.

Στη ΝΔ ξορκίζουν τις κάλπες, είναι βέβαιοι όμως πλέον ότι αυτές θα στηθούν πολύ σύντομα. Γαλάζιες πηγές εκτιμούσαν ότι δύο είναι τα “παράθυρα” για εκλογές: Ή το Σεπτέμβριο, με στόχο να μην προλάβουν ούτε οι της Αριστερής Πτέρυγας να οργανωθούν, ούτε οι πολίτες να νιώσουν στην τσέπη τους τα μέτρα του τρίτου μνημονίου. ‘Η το Νοέμβριο, μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου και την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Το πρώτο φαίνεται πλέον πιθανότερο, ειδικά τη δήλωση του διαδόχου της Νάντιας Βαλαβάνη Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι θα μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Με αυτά τα δεδομένα στη Συγγρου ξεκινούν από σήμερα και κυρίως από αύριο συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Ν.Δ.

Στρατηγική σε τρεις άξονες

Οι περιοδείες θα ξεκινήσουν από τις 24 Αυγούστου, εν αναμονή των κινήσεων που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός μετά την καταβολή της δόσης στην ΕΚΤ στις 20 του μήνα.

Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να καταρτίζεται το νέο πρόγραμμα της Ν.Δ, με τον τίτλο εθνικό εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ στις 12- 13 Σεπτεμβρίου (είτε η επίσκεψη του κ.Μεϊμαράκη στη συμπρωτεύουσα συμπέσει με προεκλογική περίοδο είτε όχι) και το οποίο θα δίνει έμφαση όχι τόσο στην οικονομία, όσο στην καθημερινότητα και σε θέματα όπως η παιδεία και η μετανάστευση.

Κύριος στόχος της στρατηγικής της ΝΔ είναι η άντληση ψηφοφόρων από το μεσαίο χώρο, από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (για αυτό και η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων θεωρείται αναγκαία για να απευθυνθεί ξανά σε αυτό το κοινό).

Ταυτόχρονα όμως, επιχειρείται ήδη ο επαναπατρισμός μικρομεσαίων στελεχών (όχι βουλευτών, αλλά πχ προέδρων νομαρχιακών κλπ) που έφυγαν μετά το 2011 από τη ΝΔ και πήγαν στους ΑΝΕΛ.

Κρίσιμη θεωρείται και η προσέγγιση των πολιτών που απείχαν όχι μόνο στο δημοψήφισμα, αλλά και στις εκλογές του Ιανουαρίου, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών που έχουν στα χέρια τους οι γαλάζιοι δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό της αποχής αφορούσε ψηφοφορους που παλιά επέλεγαν τη ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα