Μήνυμα Στουρνάρα σε Ευρώπη: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για το χρέος

Μήνυμα Στουρνάρα σε Ευρώπη: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για το χρέος
Yannis Stournaras Governor of the Bank of Greece hereby notifies the shareholders of the Bank in the Annual Ordinary General Meeting of Shareholders in Athens, on 25 February 2016. / , 2015 83 25 2016. Menelaos Myrillas / SOOC

Ανέφικτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και ύστερα αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ σε άρθρο του στους Financial Times

Την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, ζητά σε άρθρο του στους Financial Times o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές σε εταίρους και δανειστές για την καθυστέρηση της ελάφρυνσης του χρέους και στις προηγούμενες ελληνικές Κυβερνήσεις για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της για να προχωρήσει μπροστά Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά απαράδεκτος ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018» τονίζει στο άρθρο του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στο άρθρο του ο διοικητής της ΤτΕ επικαλείται υπολογισμούς της Τράπεζας και λέει ότι εφικτός στόχος για τα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 2% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του χρέους που δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές της.

Ο κ. Στουρνάρας αφήνει αιχμές, για τις συνεχείς αναβολές στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως τονίζει μετά την υπόσχεση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2012, το 2014 η Ελλάδα κατάφερε με δυσκολία να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, η λύση για το χρέος αναβλήθηκε επειδή πολλά από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονταν τότε σε προεκλογική περίοδο. «Το ίδιο συνέβη και κατά την απόφαση της 24ης Μαΐου» τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ για να συνεχίσει λέγοντας ότι οι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης παρότι αναγνώρισαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο ανέβαλαν την τελική λύση για το 2018.

 Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη ενώ η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων ευνοούσε μια λύση και για την Ελλάδα και για τους δανειστές της. «Ταυτόχρονα βέβαια η απειλή του Grexit χρησιμοποιήθηκε από ένα αριθμό Ευρωπαίων πολιτικών σε κάθε καθυστέρηση ή πρόβλημα που προέκυπτε με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδα πυροδοτώντας την αβεβαιότητα επηρεάζοντας αρνητικά την κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα της Ελλάδας» σημειώνει ο κεντρικής τραπεζίτης.

Μάλιστα προτείνει ως λύση για το χρέος την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων για 20 χρόνια και την «κεφαλαιαοποίηση» και αποπληρωμή σε ισόποσες δόσεις μέσα σε 20 χρόνια των αυξημένων υποχρεώσεων που εμφανίζονται κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ( πχ τα 86,6 δις ευρώ για την τριετία 2022-2024) ώστε η αποπληρωμή του χρέους να είναι βιώσιμη.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι μετά την απόφαση της 24ης Μαΐου και την ψήφιση της νομοθεσίας οι ελληνικές τράπεζες μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τους που έγινε σε δύσκολες συνθήκες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το πιο επικίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία όπως σημειώνει είναι αποτέλεσμα της βαθιάς επταετούς οικονομικής κρίσης και μείωσης του ΑΕΠ κατά 25% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά την πορεία των προγραμμάτων σταθεροποίησης ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει καθυστερήσεις και μισά βήματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά σημειώνει ότι παρόλα αυτά η Ελλάδα πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

Τονίζει τέλος ότι από εδώ και πέρα, μεγάλες προκλήσεις αποτελούν η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα