Υπόθεση Λιτβινιένκο: Τα κύρια σημεία του πορίσματος της δικαστικής έρευνας

default image

Στη δημοσιότητα τα σημεία του πορίσματος της έρευνα που εμπλέκει το ρωσικό κράτος στη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο

Η βρετανική δικαιοσύνη παρουσίασε σήμερα το πόρισμα της δημόσιας έρευνας, το οποίο εμπλέκει το ρωσικό κράτος στη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο στο Λονδίνο το 2006. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν από τον βρετανό δικαστή σερ Ρόμπερτ Οουεν. Ακολουθούν τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων της έρευνας.

“Είμαι βέβαιος ότι ο Α. Λιτβινιένκο δεν κατανάλωσε το πολώνιο-210 κατά λάθος ή για να αυτοκτονήσει. Είμαι βέβαιος, αντιθέτως, ότι έπεσε θύμα σκόπιμης δηλητηρίασης από άλλους”, δηλώνει ο σερ Ρόμπερτ Οουεν στην 328σέλιδη έκθεσή του.

“Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούβ έβαλαν το πολώνιο -210 στην τσαγιέρα στο Pine Bar την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι επίσης βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον Α. Λιτβινιένκο”.

“Είμαι βέβαιος ότι οι δύο άνδρες είχαν κάνει και προηγούμενη απόπειρα δηλητηρίασης κατά του κ. Λιτβινιένκο, επίσης χρησιμοποιώντας πολώνιο-210 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της εταιρείας (διαχείρισης, ασφάλειας και ανάλυσης κινδύνου) Erinys στις 16 Οκτωβρίου 2006”.

“Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν γνώριζαν ότι έκαναν χρήση ενός θανατηφόρου δηλητηρίου …και ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τον Α. Λιτβινιένκο”, γράφει ο δικαστής. “Δεν πιστεύω, αντίθετα, ότι γνώριζαν ακριβώς ποιον τύπο χημικής ουσίας χρησιμοποιούσαν”.

“Οταν ο κ. Λουγκοβόι δηλητηρίασε τον Α. Λιτβινιένκο, είναι πιθανό ότι το έκανε κατ΄εντολήν του FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών). Θα πρόσθετα ότι θεωρώ πως αυτό αποτελεί ισχυρή πιθανότητα. Ανακάλυψα ότι ο κ. Κοβτούν έλαβε επίσης μέρος στη δηλητηρίαση. Συμπεραίνω λοιπόν ότι και εκείνος επίσης ενεργούσε κατ΄εντολήν του FSB”.

“Το γεγονός ότι ο Α. Λιτβινιένκο δηλητηριάσθηκε με πολώνιο-210 που είχε παραχθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κ. κ. Λουγκοβόι και Κοβοτούν ενεργούσαν για λογαριασμό ενός κράτους παρά μίας εγκληματικής οργάνωσης”.

Ο βρετανός δικαστής προσθέτει ότι το πολώνιο-210 “θα μπορούσε” να έχει προέλθει από το πυρηνικό εργοστάσιο Avangard, κοντά στο Νόζνι-Νοβγκορόντ, στο κέντρο της ευρωπαϊκής Ρωσίας.

“Βασιζόμενος σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αναλύσεις που έχω στη διάθεσή μου, ανακάλυψα ότι η επιχείρηση του FSB είχε πιθανόν εγκριθεί από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγός του FSB), αλλά επίσης και από τον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν, λέει ο βρετανός δικαστής.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Α. Λιτβινιένκο”. “Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Α. Λιτβινιένκο”, λέει επικαλούμενος και “την προσωπική διάσταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους Λιτβινιένκο και Πούτιν”.

“Ο Α. Λιτβινιένκο είχε προβεί επανειλημμένως σε προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου Πούτιν, οι οποίες κορυφώθηκαν με μία κατηγορία για παιδοφιλία τον Ιούλιο του 2006”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα