Στα πορτοκαλί ‘ντύνεται’ η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Το 1991 ο ΟΗΕ καθόρισε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών «προκειμένου να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που δυστυχώς συνεχίζεται»
- 24 Νοεμβρίου 2017 15:05
Φωταγωγημένη με πορτοκαλί χρώμα θα είναι αύριο η Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και υπενθυμίζοντας, όπως τόνισε η Γ’ αντιπρόεδρος της Ολομέλειας του Σώματος ,Τασία Χριστοδουλοπούλου, ότι αυτό το αποκρουστικό φαινόμενο πρέπει να τελειώσει.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά για το τι συμβαίνει, σε όλον τον πλανήτη, στις γυναίκες που καταγγέλλουν από ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων μέχρι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή καθημερινή λεκτική βία και περιθωριοποίηση.
«Μόνο στην Ευρώπη, δεκαεξίμιση εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα της βίας, κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά από τους άντρες, στους χώρους δουλειάς τους, μέσα στην οικογένεια τους, στον δρόμο» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για την επικύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», η οποία εκκρεμεί από το 2011, οπότε την υπέγραψε η Ελλάδα, και επισήμανε ήταν μία σύμβαση-απαίτηση όλων των προοδευτικών κοινωνιών για την προστασία των γυναικών και την τιμωρία των δραστών, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίζει πώς θα γίνεται η παρακολούθηση αυτών των φαινομένων σε όλες τις χώρες που την υπογράφουν.
«Παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας στο θέμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών μπορούμε να είμαστε ενωμένες» υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη συμπαράσταση της κ. Χριστοδουλοπούλου και την παρέμβασή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να συζητηθεί η ερώτηση που έχει κατατεθεί προς τον πρωθυπουργό από γυναίκες βουλευτές και αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.
«Μπορούμε να το ζητήσουμε ως μία γενική συζήτηση που να αφορά το σύνολο της Βουλής, για να αναδείξει τα περιστατικά που γνωρίζει και τα οποία είναι σημαντικά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.