Υπό δοκιμή τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα με τεχνητή νοημοσύνη

Υπό δοκιμή τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα με τεχνητή νοημοσύνη
Επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) "Νίκος Κούρκουλος", την Δευτέρα 30 Ιανουρίου 2017. Το Κ.Η.Ν. αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητας 45 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας". Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ "Γεώργιος Γεννηματάς" (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε. Στο Κ.Η.Ν. "Νίκος Κούρκουλος" οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Ειδικότερα, το Κέντρο διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Προορίζονται για την «αυτόματη» θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον αμερικανικό στρατό, αναπτύσσουν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη και προορίζονται για την «αυτόματη» θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.

Οι εν λόγω συσκευές καταγράφουν τη νευρωνική δραστηριότητα και, όταν κρίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτόματα διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς, ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μία από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, άρχισαν ήδη δοκιμές των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους, με υποστήριξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου, σύμφωνα με το “Nature”.

Τα εμφυτεύματα διαθέτουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες και αλγόριθμούς τεχνητής νοημοσύνης που «διαβάζουν» τη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου, με στόχο να ανιχνεύσουν τυχόν διαταραχές. Στη συνέχεια, κάνουν μικρά ηλεκτροσόκ προκειμένου να τον επαναφέρουν σε φυσιολογική κατάσταση, χωρίς να επέμβει κάποιος γιατρός ή να χρειασθεί φαρμακοθεραπεία.

Οι σχετικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσιγκτον, μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο για τη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, ιδίως όσων ασθενών δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Η χρήση εμφυτευμάτων που στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς (μια τεχνική γνωστή ως «εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου») δεν είναι νέα ανακάλυψη, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον, όμως έχει μικρότερη επιτυχία στις ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Τα νέα εμφυτεύματα είναι πιο εξελιγμένα, επειδή διαθέτουν δική τους «νοημοσύνη», επιτρέπουν την εξατομικευμένη χρήση τους ανάλογα με τον ασθενή και είναι σχεδιασμένα ειδικά για τις ψυχικές διαταραχές. Η DARPA ενισχύει την έρευνα, επειδή θέλει να την αξιοποιήσει σε στρατιώτες και βετεράνους, που πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α. Σε πρώτη φάση τα εμφυτεύματα δοκιμάζονται σε ασθενείς με επιληψία.

Από την άλλη, εγείρονται ηθικά ζητήματα, καθώς η νέα βιοϊατρική τεχνολογία δίνει στους επιστήμονες πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήδη συνεργάζονται με ειδικούς στο πεδίο της νευροηθικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα