Τέσσερις χριστουγεννιάτικες συνταγές για να μην σε πουν ‘κουραμπιέ’
Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει μικρά μυστικά... το σημαντικότερο από αυτά; Τα αγνά, ποιοτικά υλικά.
- 01 Νοεμβρίου 2016 14:50
Ξανά στην αρχή ο χρόνος γυρνά… η πόλη έχει γεμίσει εδώ και μέρες λαμπιόνια κι από παντού ακούγονται τα κλασικά πλέον, παρότι ποπ, χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η παράδοση λοιπόν απαιτεί “λευκά” Χριστούγεννα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα, από τα αμέτρητα γλυκά των γιορτών. Χιονάτοι κουραμπιέδες, αφράτες βασιλόπιτες και απολαυστικά μπισκότα μπαίνουν σε “γραμμή παραγωγής” σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό αυτές τις ημέρες. Το NEWS 247 αναζήτησε, σύγκρινε και δοκίμασε, πριν σας προτείνει τέσσερις συνταγές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Το μυστικό βρίσκεται στα υλικά
Αν το σκεφτείτε καλά, τα βασικά υλικά για έναν μυρωδάτο κουραμπιέ δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλό αλεύρι, μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο και ζάχαρη. Άντε και για τους μερακλήδες, μπόλικο καβουρδισμένο αμύγδαλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη βασιλόπιτα. Το κατάλληλο αλεύρι, που θα δώσει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα, φρέσκο γάλα και βούτυρο και τα υπόλοιπα ακολουθούν.
Να λοιπόν το ένα και μοναδικό μυστικό για επιτυχία στην homemade ζαχαροπλαστκή. Η σωστή επιλογή των υλικών. Φρέσκα, ποιοτικά και φυσικά, ελληνικά!!
Με αυτό το γνώμονα, κάπως αντίστροφα από την κανονική οδό η αλήθεια, αναζητήσαμε τις συνταγές των Χριστουγέννων. Πριν από λίγες ημέρες αναδείχτηκαν στο Μέγαρο Μουσικής μερικές από τις πιο καινοτόμες, δραστήριες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίας. Ανάμεσα σε 8000 επιχειρήσεις, μόλις επτά κατέληξαν με το βραβείο Growth Awards, στην ομώνυμη απονομή από τη Eurobank και την Grant Thorton.
Το ελληνικό γάλα ανά τον κόσμο
Μια από αυτές η Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς που κέρδισε το βραβείο επενδύσεων. Πρόκειται φυσικά για τα γνώριμα στον καταναλωτή προϊόντα ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ, με μια ευρεία γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
- Δραστηριοποιείται σε 37 χώρες του εξωτερικού
- Αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία του είδους στη Ν.Α. Ευρώπη
- Με προσωπικό που ξεπερνά τους 1100 εργαζόμενους
- Υλοποιεί ένα αξιόλο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέες γραμμές παραγωγής
- Ενσκύπτει στην καινοτομία με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη
Το αλεύρι που ξεχωρίζει
Στον διατροφικό όμως τομέα, διακρίθηκε άλλη μια ελληνική εταιρία, τα προϊόντα της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των “λευκών Χριστουγέννων”. Η ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, η πρώτη εταιρία στην ελληνική αλευροβιομηχανία, παρέλαβαν στα Growth Awards το βραβείο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
- Προσφέρει περισσότερους από 120 τύπους αλεύρων
- Διαθέτει το καλύτερο δίκτυο διανομής στη χώρα
- Απασχολεί 250 εργαζομένους
- Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με δύο υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στη Σούρπη και το Κερατσίνι
Με έμπνευση αυτές τις δύο ελληνικές εταιρίες και τα ποιοτικά τους προϊόντα, επιλέξαμε τέσσερις χριστουγεννιάτικες συνταγές για κουραμπιέδες, μπισκότα, βασιλόπιτα και ιταλικό αφράτο Pandoro.
Βασιλόπιτα κέικ με βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ
Ο πρώτος Έλληνας Master Chef, Άκης Πετρετζίκης, δημιουργεί με φρέσκο βούτυρο, αρωματική μαστίχα, μαχλέπι και μοσχοκάρυδο μια μοναδική βασιλόπιτα για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
- 300 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 γρ. μαστίχα
- 7 γρ. μαχλέπι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για το μείγμα Β
- 4 αυγά (200 γρ.)
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- Για το μείγμα Γ
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ με το “φτερό” πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, σταμάταμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. (Καλό είναι το βούτυρο να το χτυπάμε όταν είναι εκτός ψυγείου για κάποια ώρα ώστε να είναι μαλακό).
- Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά από το πρώτο μείγμα (εκτός από το πορτοκάλι) και τα χτυπάμε σε ένα μπλεντεράκι με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα με το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Β σιγά σιγά. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα Γ και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα.
- Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
- Πριν το ψήσιμο βάζουμε το φλουρί!!!
- Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
*Συνταγή Άκης Πετρετζίκης/ Olympos.gr
Κουραμπιέδες
Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αλεύρι, καλό πρόβειο βούτυρο και μυρωδικά θα έχουμε τους καλύτερους κουραμπιέδες.
- 300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ.αλεύρι μαλακό Nο2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 400 γρ.φρέσκο βούτυρο
- 150 γρ.αμύγδαλα λευκά
- 2βανίλιες
- 120 γρ.ζάχαρη άχνη
- 30 γρ.κονιάκ ή ρούμι μαύρο
- 0,5 κ.γ.baking powder
- -ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα
- Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το φρέσκο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει
- Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλέυρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό
- Κατεβάζουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 – 20 λεπτά. Βγάζουμε απο τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί, πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη για να κολλήσει
- Μόλις κρυώσουν καλά, τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε
*Συνταγή Madame Ginger/ alevri.com
Μπισκότα με βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ και γέμιση πραλίνας
Και εδώ ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει τα μπισκότα του Άγιου Βασίλη, που όποιος τα δοκιμάσει, είναι σίγουρο πως δεν θα αφήσει για τον γενειοφόρο ούτε ένα. Τραγανά και εύκολα, γεμίζουν με βελούδινη πραλίνα.
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. βούτυρο Όλυμπος, παγωμένο
- Για τη γέμιση
- 100 γρ. βούτυρο Όλυμπος, μαλακό
- 100 γρ. πραλίνα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε κομμάτια.
- Χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας, περίπου 2-3 λεπτά. Μιας και θέλουμε τα κουλουράκια μας να είναι όσο πιο τραγανά γίνεται, δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολύ ώρα, αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολύ γλουτένη.
- Αφαιρούμε από τον κάδο την ζύμη μας, εδώ μπορούμε να την δέσουμε και λίγο με τα χέρια μας κάνοντάς την μία μπάλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
- Μετά από μία ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
- Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, κόβουμε ένα κομμάτι από την ζύμη μας, και το αφήνουμε στον πάγκο.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών, αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
- Με ένα κουπάτ κόβουμε μπισκοτάκια διαμέτρου 5-6 εκατοστών. Αν δεν έχουμε κουπάτ χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ή ένα ποτήρι για να κόψουμε τη ζύμη μας.
- Απλώνουμε τα μπισκότα μας πάνω σε δύο ταψάκια με λαδόκολλα προσέχοντας να τα βάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη μας. Θέλουμε 24-30 μπισκότα.
- Ψήνουμε για 8-11 λεπτά. Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά να μην περιμένουμε να είναι σκληρά όταν βγουν από το φούρνο.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά μόλις βγουν από το φούρνο να ξεκουραστούν.
– Για τη γέμιση –
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την πραλίνα και χτυπάμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμισή μας (δεν χτυπάμε πολύ για να μην κόψει).
– Για την συναρμολόγηση –
- Βάζουμε μια μικρή ποσότητα από την γέμισή μας(1 κ.σ.) πάνω σε ένα μπισκότο από τη μεριά που ήταν στο ταψί.
- Σκεπάζουμε με ένα άλλο μπισκότο. Πιέζουμε λίγο να πάει παντού. Αν θέλουμε μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα.
*Συνταγή Άκης Πετρετζίκης/ Olympos.gr
Χριστουγεννιάτικα Cupcakes σοκολάτας
Τι θα λέγατε φέτος αντί για βασιλόπιτα να ετοιμάσετε απολαυστικά cupcakes; Φτιάξτε όσα χρειάζεστε, ανάλογα με τους καλεσμένους, κρύψτε σε ένα από αυτά το τυχερό φλουρί (μην κλέψετε) και… καλή χρονιά.
- 100 γρ.Φαρίν Απ Μύλοι Αγ. Γεωργίου
- 50 γρ.κακάο
- 0.25 κ.γ.αλάτι
- 2αυγά
- 100 γρ.ζάχαρη
- 80 mlηλιέλαιο / σπορέλαιο
- 2βανίλιες
- 120 mlξινόγαλα
- Για το frosting
- 250 γρ.βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 550 γρ.άχνη ζάχαρη
- 60 mlκρέμα γάλακτος
- 2βανίλιες
- -Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τις βανίλιες και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά.
- Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στον κάδο το μείγμα του αλεύρου και το ξινόγαλα. Χτυπάμε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
- Βάζουμε τις χάρτινες θήκες στις φόρμες των cupcakes και γεμίζουμε μέχρι τα ¾ με ζύμη.
- Ψήνουμε για 18-20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Παράλληλα φτιάχνουμε το frosting, χτυπώντας το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει τελείως, στο μίξερ με το σύρμα.
- Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα cupcakes αφού έχουν κρυώσει τελείως.
Συνταγή Madame Ginger/ alevri.com