Ο Σαμαράς επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική για έλλειψη συλλογικότητας, οι βουλευτές στέκονται απρόθυμοι

Ο Σαμαράς επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική για έλλειψη συλλογικότητας, οι βουλευτές στέκονται απρόθυμοι
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δαημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Παραμένει το εσωκομματικό ρήγμα στη Ν.Δ. Το κίνημα του λευκού και της αποστασιοποίησης, που έγινε συζήτηση ακόμη και για αποχή των διαφωνούντων από τη σημερινή ΚΟ από την οποία θα αναδειχθούν τέσσερα μέλη του ΠΣ, συντονιστές και τομεάρχες, αλλά με μόνο ένα υποψήφιο ανά θέση. Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΝEWS 247

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς φιλοδοξεί με τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να αντιμετωπίσει την κριτική για έλλειψη συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας. Το ρήγμα όμως στη Ν.Δ παραμένει, καθώς οι διαφωνούντες βουλευτές στέκονται απρόθυμοι απέναντι στη διαδικασία ανάδειξης των τεσσάρων κοινοβουλευτικών μελών του πολιτικού συμβουλίου, των συντονιστών και των τομεαρχών, καθώς προηγήθηκε παρασκήνιο με στόχο να υπάρξει ένας υποψήφιος για κάθε θέση και άρα να μη στηθούν κάλπες.

Από την πλευρά των διαφωνούντων υπήρξε εξαρχής διάθεση αποστασιοποίησης, δηλαδή να μην υπάρξουν υποψηφιότητες δελφίνων ή αντιδρώντων- ενδεχόμενο που προβλημάτιζε και τη σαμαρική ηγεσία, μέχρι που διαπίστωσε ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε τέτοια διάθεση, αλλά και πως εάν συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη στη νέα ομάδα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του κ.Σαμαρά.

Στη συνέχεια, υπήρξαν ζυμώσεις με στόχο ένα κίνημα λευκών, που θα αποδοκίμαζε εμμέσως τις επιλογές του προέδρου της Ν.Δ. Εν τω μεταξύ όμως από τη σαμαρική πλευρά συμφωνήθηκε να υπάρξουν μόνο τέσσερις υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις του πολιτικού συμβουλίου και έξι για τις ισάριθμες θέσεις συντονιστών, αλλά και ένας υποψήφιος για κάθε τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ.Σαμαρά να θέσει υποψηφιότητα για το πολιτικό συμβούλιο, ο Σίμος Κεδίκογλου μετακινήθηκε στη θέση του συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει καταφέρει έτσι να εντάξει στο πολιτικό συμβούλιο τους Κυριάκο Μητσοτάκη (ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο), Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ως γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού) και Όλγα Κεφαλογιάννη, τρία δηλαδή εκ των στελεχών που είχαν συμμετάσχει στο δείπνο των 14 υπό τη Μαριέττα Γιαννάκου, σε μία προσπάθεια διάσπασης του μετώπου των πιθανών φιλόδοξων διαδόχων. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι για το πολιτικό συμβούλιο θα είναι οι Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπούρας και Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Διαβάστε ακόμα: Η σκιώδης κυβέρνηση Σαμαρά και το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ.

Μέχρι χθες το βράδυ οι μόνοι δύο τομείς για τους οποίους υπήρχαν δυο υποψηφιότητες ήταν το Άμυνας όπου εκτός από το Γιάννη Κεφαλογιάννη επέμενε να θέσει υποψηφιότητα και ο Στέφανος Γκίκας, και το Υγείας, όπου εκτός από το Γιώργο Βαγιωνά τέθηκε υποψήφιος και ο Χρήστος Κέλλας, ενώ στο Έρευνας εφόσον ο Γιώργος Στύλιος δεν επιθυμεί ενδεχομένως να είναι υποψήφια η Ελενα Ράπτη. Υπήρξαν επίσης και πληροφορίες για στελέχη εκτός του σαμαρικού χώρου που είτε αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι είτε ζήτησαν να είναι και αποθαρρύνθηκαν.

Οι χειρισμοί του Μαξίμου σχολιάστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο αρνητικά στους κόλπους των διαφωνούντων. Στο καφενείο της Βουλής χθες βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας, συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να απέχουν της διαδικασίας, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση ή συντονισμός.

Ερωτηματικό αποτελεί επίσης εάν θα παραστεί ή όχι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής.

Ανεξαρτήτως του εάν και πως θα εκφραστεί σήμερα η όποια δυσαρέσκεια, το δια ταύτα είναι το εξής: Ο κ.Σαμαράς ενδεχομένως να πετύχει μία ακόμη νίκη σε επίπεδο τακτικής ορίζοντας στελέχη της επιλογής του στη νέα ομάδα, διασπώντας εν μέρει τους δελφίνους και επικαλούμενος την εσωκομματική δημοκρατία, όμως η εσωκομματική διάσταση παραμένει και μένει να φανεί πως και πότε θα εκφραστεί εκ νέου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα