Οι τρεις ταφές της ελληνικής κεντροαριστεράς…

Οι τρεις ταφές της ελληνικής κεντροαριστεράς…

Στέλνουν τους ψηφοφόρους τους στο δικομματισμό, επισπεύδουν την αιμορραγία στελεχών και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χωρίς κανένα ουσιαστικό πολιτικό σχέδιο

Διαχρονικά, όποιος πάτησε σε δύο βάρκες, είδε τους ψηφοφόρους να του γυρίζουν έντρομοι την πλάτη. Για όσους δεν το πιστεύουν, ο Γ. Καρατζαφέρης έχει σίγουρα να τους αφηγηθεί μια διδακτική ιστορία. Το ίδιο και ο Φ. Κουβέλης. ΠΑΣΟΚ και ποτάμι, ενέδωσαν χθες στο μεγάλο πειρασμό του τακτικισμού ανατρέποντας αναπάντεχα του συσχετισμού στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Το μέλλον τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη χθεσινοβραδινή τους επιλογή.

Έχοντας συζητήσει επί τρίωρο την υποψηφιότητα του Βυρ. Πολύδωρα, τα δύο κόμματα ενήργησαν ωσάν η μόνη τους ένσταση να ήταν τα προτεινόμενα πρόσωπα και χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να πουν το ιστορικό ναι. Μετά από μερικές “ρυθμίσεις” του προέδρου του κοινοβουλίου κ. Ν. Βούτση έκαναν πράξη τη συναίνεση πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Κατ’ αρχήν προσέφεραν χείρα βοήθειας στην -στριμωγμένη- Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα άπαντες θεωρούσαν ότι η Κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποιον δύσκολο ελιγμό για να βγει από την περιπέτεια των τηλεοπτικών αδειών. Χθες με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ποταμιού για το θέμα, οι ισορροπίες άλλαξαν. Η Κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται ότι πέτυχε μια κάποια συναίνεση και επιπλέον να κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδιώκει την πόλωση και προκαλεί αστάθεια.

Η απόφασή τους θεωρήθηκε από πολλούς επιβεβλημένη. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ποτάμι, βλέπουν στις δημοσκοπήσεις ότι η δημοφιλία τους δεν είναι μεγάλη. Θεώρησαν ότι το να εξωθήσουν την κόντρα για το ΕΣΡ στα άκρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές. Εκλογές που θα είχαν ενδεχομένως σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό τους. Προτίμησαν να μην το ρισκάρουν. Λησμόνησαν τις ωμές παρεμβάσεις στον Τύπο και στη δικαιοσύνη όπως και τον αυταρχικό τρόπο νομοθέτησης που προηγήθηκε του αιτήματος για συναίνεση. Αγνόησαν ακόμη και την “περίτεχνη” επιλογή της λέξης “αναστολή” για επίμαχο νόμο.

Το αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν είναι σχετικά βαρύ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να σκυλέψουν τα πολιτικά πτώματα. Αν κάποιος ψηφοφόρος τους συμφωνεί με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο όλο θέμα, γιατί να μην ψηφίσει κατευθείαν ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θεωρούν ότι θα εκφράσουν τους ολίγον μνημονιακούς που φλερτάρουν με την αριστερά και θέλουν συναίνεση ad hoc στις τηλεοπτικές άδειες; Πιθανόν και να τους εκφράζουν. Δεν πρόκειται ωστόσο για κάποια μεγάλη κοινωνική ομάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και με όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Η χθεσινή επιλογή των κομμάτων της κεντροαριστεράς αναδεικνείει τη ΝΔ σαν μόνο αντίπαλο πόλο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η επιλογή της Φώφης και τους Σταύρου, οδηγεί μερίδα των ψηφοφόρων της απευθείας στις ανοιχτές αγκάλες του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως και στελεχών τους άλλωστε. Εδώ και καιρό ήταν αρκετοί αυτοί που φλέρταραν με τον πιο ξεκάθαρο φιλελεύθερο λόγο του Κυριάκου. Τώρα τους δίνει το σύνθημα και την αφορμή να προχωρήσουν στην αλλαγή στρατοπέδου. Ήδη ο Ευάγγ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε ενώ η λειψανδρία του ποταμιού αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς όπως πληροφορούμαι πολλοί αντέδρασαν στην χθεσινή επιλογή.

Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για μια ουσιαστική πολιτική επιλογή. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι ασήμαντο σε μια χώρα που παραπαίει. είναι ασήμαντο έτσι κι αλλιώς σε μια εποχή όπου η επικοινωνία και κυρίως η ενημέρωση συντελούνται σε συντριπτικό βαθμό μέσω internet.  Πρόκειται αποκλειστικά για παλαιοκομματικό τακτικισμό από όλες τις πλευρές. Και αν Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν την άνεση να το κάνουν, δεν ισχύει το ίδιο και για κόμματα που παλεύουν να κρατηθούν πάνω από την επιφάνεια του 3%.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα