Ικανοποίηση Γιούνκερ για την επίτευξη της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους

Ικανοποίηση Γιούνκερ για την επίτευξη της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους
Emergency EU summit on the Greek issue, in Brussels, on July 7, 2015. / , 7 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά και από την τήρηση των δεσμεύσεων και από τις δυο πλευρές

Νέα δάνεια ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που δόθηκε σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με τις αντίστοιχες προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: “Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Δοκίμασαν την υπομονή των πολιτικών φορέων, όπως και την υπομονή των πολιτών. Μαζί, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια άβυσσο. Ωστόσο σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι όλες οι πλευρές έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους”.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως “Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρύθμισες που συμφωνήθηκαν στις 13 Ιουλίου . Και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης τήρησαν την υπόσχεσή τους για αλληλεγγύη. Το μήνυμα του σημερινού Eurogroup είναι ηχηρό και σαφές: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την Ελλάδα να αναπτύξει μια νέα και δίκαιη ανάπτυξη, προοπτικές απασχόλησης και επενδύσεων για τους πολίτες της “.

Την ίδια στιγμή ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοίνωσε και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα, δήλωσε: “Η σημερινή συμφωνία θα άρει την αβεβαιότητα που βίωνε η χώρα και η ευρωζώνη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Με δέσμευση για την εφαρμογή της, η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να υπάρξει η οικονομική ανάπτυξη”.

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να στηρίξει τη χώρα με όλα τα πιθανά μέσα :”Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όλα τα μέσα, από την τεχνική βοήθεια μέχρι και οικονομική στήριξη “.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα