O ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα

O ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα

Η συνεχής διασύνδεση επηρεάζει την καθημερινότητα μας, δημιουργεί νέες συνθήκες, νέες ευκαιρίες

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

«Τα δεδομένα ορίζουν τις ζωές μας. Σχεδόν τα πάντα, από τις επιχειρήσεις μέχρι την υγεία και από την εκπαίδευση μέχρι την ανατροφή των παιδιών μας, όλα έχουν να κάνουν με δεδομένα και κυρίως με τα χρήσιμα δεδομένα. Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε Petabytes δεδομένων. Και το ερώτημα είναι: Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς τους τεράστιους όγκους δεδομένων; Μπορούμε απλά να τα αποθηκεύουμε και να τα διαχειριζόμαστε ή να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πραγματικά χρήσιμο;».

O Oren Seliger της Cisco είναι οραματιστής των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και συνάμα πραγματιστής, με μια εξαιρετική ικανότητα να συνδέει δυσνόητες ή κάπως γενικές έννοιες (όπως το cloud, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου) με αυτό που συμβαίνει ήδη γύρω μας, αυτό που ζούμε χωρίς τις περισσότερες φορές να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

Μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της οικονομίας, όσο και της καθημερινότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Χρησιμοποιεί συχνά ως παράδειγμα τα smartphones και το πόσο μέσα σε δέκα χρόνια η εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, πληρώνουμε, διασκεδάζουμε.

«Σήμερα, ο καθένας από εμάς κινείται έχοντας στην τσέπη του έναν υπολογιστή με μεγάλες δυνατότητες. Έναν υπολογιστή πολύ πιο ισχυρό από εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει ο άνθρωπος στη Σελήνη, με τις αποστολές Apollo, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και ο υπολογιστής αυτός είναι ένα οποιοδήποτε smartphone, αξίας ακόμη και 100 δολαρίων. Έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας εντυπωσιακά μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και αποθηκευτικό χώρο. Και το ερώτημα παραμένει: Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα που μας κατακλύζουν και παράγονται συνεχώς γύρω μας;», αναρωτιέται ο Oren Seliger, αν και παραδέχεται πως για την ώρα, στο κομμάτι αξιοποίησης των δεδομένων, βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Αλλά, όσο τα χρόνια περνούν, η εικόνα που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς τους τεράστιους όγκους δεδομένων θα μεγαλώνει. Θα διευρύνεται προς όφελός μας.

Η ψηφιοποίηση επηρεάζει και αλλάζει τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αλλά εκεί που έχει ίσως τον σημαντικότερο και πιο άμεσο αντίκτυπο για τον άνθρωπο είναι στον τομέα της υγείας.

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές βελτιώνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και σώζει ζωές. Παράλληλα, η ταχύτερη ανάλυση δεδομένων είναι πολύτιμη στην κατανόηση και την πρόληψη ασθενειών, βοηθώντας αποτελεσματικά στην παροχή καλύτερων υγειονομικών υπηρεσιών.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την εκπαίδευση. Οι αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω της ψηφιοποίησης είναι τεράστιες και οι ευκαιρίες για τους μαθητές και τους φοιτητές μοναδικές. Το εκπαιδευτικό μοντέλο αλλάζει εξαιτίας της ψηφιοποίησης, μετασχηματίζεται. Κάποτε βασιζόταν στην απομνημόνευση. Σήμερα δεν χρειάζεται να θυμόμαστε παρά τις βασικές αρχές. Όλες οι επιμέρους πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες on line.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας είναι στο πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες. Πώς να τις αναλύουν προς όφελός τους, πώς να τις κάνουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους», υπογραμμίζει ο ίδιος, τονίζοντας πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα