Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων μιλά στο NEWS 247
Η Γαλακτοκομική Σχολή όταν κλείνουν οι πόρτες. Τι πραγματικά συνέβη με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη; Οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι τελευταίοι διάλογοι του άτυχου 20χρονου με τον διευθυντή του και το τηλέφωνο στη γραμμή στήριξης. Ο πρώην διευθυντής, Κώστας Μάντζαρης μιλά αποκλειστικά στο NEWS 247
- 17 Μαρτίου 2015 18:07
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΙΚΑ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗ
«Η λέξη διευθυντής εμπεριέχει την ευθύνη. Άλλο όμως η ευθύνη και άλλο το ‘φταίω’. Ειλικρινά συμμερίζομαι την βαθιά θλίψη και τον πόνο της οικογένειας και θέλω να εκφράσω προς όλους την συμπόνια και τα συλλυπητήρια μου. Έκανα ό, τι μπορούσα. Είχα υπόνοιες πέρυσι για το τι μπορεί να συνέβαινε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά δεν έγινα ποτέ αυτόπτης μάρτυρας σε δυσάρεστα περιστατικά. Για τις υπόνοιες αυτές, συνάδελφός μου επικοινώνησε με την οικογένεια του σπουδαστή να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί ο ίδιος δεν μας έλεγε κάτι. Ποτέ δεν έφτασε στα αυτιά μου μαρτυρία με σαφή στοιχεία και ονόματα». Ούτε μπορούσα να φανταστώ όλα αυτά που μεταδίδουν τα ΜΜΕ.
Διαβάστε ακόμα: Με μπαλωθιές αποχαιρέτισαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Ο 40χρονος πρώην διευθυντής πλέον της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννενα, Κώστας Μάντζαρης αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών, κυρίως το διάστημα μετά την εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά και λόγω των μαρτυριών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε περιστατικά εκφοβισμού, λεκτικής ταπείνωσης και σωματικής βίας κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη από συμφοιτητές και συμπατριώτες του, σπουδαστές της ίδιας σχολής. Το πόρισμα – καταπέλτης εναντίον του από ελεγκτές του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που ανέλαβαν τη Διοικητική Έρευνα εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη σχολή, οδήγησε στην άμεση αποπομπή του στις 9 Μαρτίου.
Αν και μέχρι σήμερα δεν του παραδόθηκε το επίσημο έγγραφο των αρχών, ο κυριότερος λόγος της παύσης των καθηκόντων του φέρεται να είναι η μη γνωστοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή τη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του υπουργείου των φαινομένων τραμπουκισμού κατά του άτυχου 20χρονου.
Γνώριζε ή όχι τελικά τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του οικοτροφείου ο κ. Μάντζαρης; Τι πήγε στραβά στην υπόθεση αυτοχειρίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη; Και τελικά, πού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες; Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής μιλά στο NEWS 247 και περιγράφει αναλυτικά ποια τα αντανακλαστικά του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής, πέρασε το κατώφλι της Γαλακτοκομικής Σχολής τον Σεπτέμβριο του 2010, με απόσπαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Μάρτιο του 2011 και λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων, ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα στη σχολή που έμελλε τέσσερα χρόνια μετά, να κεντρίσει το ενδιαφέρον σύσσωμης της ελληνικής κοινής γνώμης.
«Ακόμα και οι διευθυντές των υπόλοιπων ΕΠΑ.Σ. υπέβαλαν την περασμένη Πέμπτη τις παραιτήσεις τους στον αρμόδιο υπουργό. Δεν ξέρω αν είναι καθαρά λόγω συμπαράστασης, αλλά σίγουρα ξέρουν ποιος είμαι, τι προσπάθεια κατέβαλα όλα αυτά τα χρόνια και ξέρουν ακόμη καλύτερα, ότι και οι ίδιοι βρίσκονται στην ίδια εν δυνάμει θέση».
Ένοχα μυστικά, αποκυήματα φαντασίας ή ωμή πραγματικότητα; Δέσιμο σε καρέκλα, κλείσιμο σε ντουλάπες, τραβήγματα με ιμάντες και άλλοι τραμπουκισμοί, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα που φέρεται να είχε υποστεί ο άτυχος Βαγγέλης, η σορός του οποίου εντοπίστηκε σε βαλτώδη περιοχή το πρωί της περασμένης Κυριακής από ζευγάρι περαστικών. Γνώριζε ή όχι τελικά, ο κ. Μάντζαρης την σκοτεινή πλευρά της Επαγγελματικής Σχολής Ιωαννίνων; «Αυτά όλα μένει να αποδειχθούν. Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα πειστήριο στα χέρια των Αρχών και μάλλον κανένα ντοκουμέντο. Είχα υπόνοιες. Είδαμε πέρυσι τον Μάρτιο τον Βαγγέλη σιωπηλό και απόμακρο, διαπιστώσαμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του, ενημερώσαμε τους γονείς του, αλλά ποτέ δεν γίναμε αυτόπτες μάρτυρες σε περιστατικά εναντίον του».
Ο κ. Μάντζαρης εξηγεί στο NEWS 247 βήμα – βήμα τις κινήσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στις υπόνοιες. «Αφού ο ίδιος ο Βαγγέλης δεν θέλησε να παραδεχτεί κάτι, αμέσως η συνάδελφός μου και υπεύθυνη της εστίας ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του. Εξηγήσαμε με τη σειρά μας ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί και τους παρακαλέσαμε να μας βοηθήσουν. Ήταν απόκριες και ο ίδιος βρισκόταν στο πατρικό του στην Κρήτη. Στην επιστροφή του, έκανα μία κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του. Μου εξήγησε: ‘Μίλησα με την οικογένειά μου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τιμωρηθούν οι συμμαθητές μου. Κάναμε απλά πλάκα’. Έπειτα μάς πήραν τηλέφωνο και οι ίδιοι οι γονείς. Μάς ευχαρίστησαν για την έγκαιρη ενημέρωση. Από τότε, είχα τον Βαγγέλη συνέχεια υπό σχετική ‘παρακολούθηση’. Η πόρτα στο γραφείο μου ήταν πάντα ανοιχτή. Καθημερινά τον ρωτούσα: ‘Βαγγέλη, όλα καλά;’. ‘Όλα καλά’, μου απαντούσε. Έβλεπα μία εμφανή βελτίωση και πρόοδο στη συμπεριφορά του, ενώ από εκεί και πέρα, δεν υπέπεσε στην αντίληψη μαθητών ή καθηγητών, ότι κάτι άλλο του συνέβη».
Σχετικά με τις πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Μάντζαρης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δέχτηκε τηλεφώνημα για το θέμα του 20χρονου. «Η επικοινωνία μου με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ έγινε εξαιτίας ποινής που επέβαλα σε μαθητές πριν ένα χρόνο, επειδή ζωγράφισαν τοίχους στη σχολή. Ναι, είμαστε μία δημόσια υπηρεσία που ο καθένας έχει τη δυνατότητα να πάρει τηλέφωνο. Σημασία έχει εγώ τι απάντησα τότε. Ακόμη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός μού είπε θυμάμαι, ότι είμαι ο μόνος δημόσιος υπάλληλος που απάντησα αρνητικά σε αίτημά του».
Ο ίδιος δεν διαψεύδει την τηλεφωνική συνομιλία του με το Κέντρο Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού της Β’ θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να αναζητήσει συμβουλές για πρόληψη πιθανών περιστατικών βίας εντός του σχολικού συγκροτήματος και εξηγεί: «Ναι, πήρα τηλέφωνο στη συγκεκριμένη υπηρεσία αν και ανήκει σε διαφορετικό υπουργείο. Δεν μπορούσα να αποδείξω αν οι υπόνοιες που είχαμε, ευσταθούσαν και προσπάθησα να ζητήσω συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να διακρίνει θύματα εκφοβισμού. Είμαι Γεωπόνος. Δεν ήξερα πώς ακριβώς να αντιμετωπίσω εν δυνάμει φαινόμενα βίας. Μου απάντησαν θυμάμαι: ‘Με διάλογο και κουβέντα’».
Ο ένας και μοναδικός φύλακας για όλο το κτίριο, το ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό που εκτός από τη διδασκαλία καταπιάνεται κατά καιρούς, με τεχνικά ζητήματα και θέματα υποδομών (ακόμη και με τοποθέτηση λαμπτήρων ή υδραυλικά!), η ανυπαρξία συμβουλευτικών υπηρεσιών, το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των εκπαιδευτικών διευθύνσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η ιδιαίτερη σύνθεση της μαθητικής κοινότητας, αποτελούν για τον κ. Μάντζαρη μερικούς από τους ανασταλτικούς λόγους που συνθέτουν το «παζλ» της απουσίας κάθετου ελέγχου. «Κατόπιν εορτής, είναι εύκολο να μιλάμε όλοι για όλα και να απευθύνουμε κατηγορίες απροκάλυπτα».
Στο μεταξύ, το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται κλήσεις γονιών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους. «Με πήρε πρόσφατα γονέας και μου εξέφρασε τον προβληματισμό της για όσα ακούγονται στις ειδήσεις. Και όχι άδικα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι η κόρη της στα όρια των 18 ετών, όταν ήρθε τον Σεπτέμβριο στη σχολή, σχεδόν δεν μιλούσε σε κανέναν. Σήμερα, δηλώνει ευχαριστημένη από τα μαθήματα, έχει φίλους και είναι χαρούμενη. Εγώ τι να πω από εκεί και πέρα; Πείτε μου».
Και την ιστορία: Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ανήκει στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην Ελλάδα λειτουργούν στο σύνολο έξι ΕΠΑ.Σ. υπό την αιγίδα του πρώην υπουργείου Γεωργίας. Μέχρι και το 2013 οι σχολές λειτουργούσαν ως ΕΠΑ.Σ. «Τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούν με παράταση ως ΕΠΑ.Σ., ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά».