Τα τρία σενάρια πολιτικών εξελίξεων και η Ν.Δ

Τα τρία σενάρια πολιτικών εξελίξεων και η Ν.Δ
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δαημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει λεκτικά μόνο εγκαταλείψει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, πολλά όμως κορυφαία στελέχη δε συμφωνούν. Όλοι όμως αναμένουν τα γεγονότα. Αύριο οι αρχαιρεσίες για το γαλάζιο πολιτικό συμβούλιο. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής απέρριψε επισήμως ότι επενδύει σε σενάρια αριστερής παρένθεσης, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει εγκαταλείψει τη θεωρία σύντομης κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Με το επιχείρημα αυτό επιθυμεί άλλωστε να κρατήσει υπό έλεγχο την εσωκομματική κατάσταση. Πράγματι και οι επίδοξοι διάδοχοι αναμένουν τις εξελίξεις, όχι όμως διότι πιστεύουν πως αυτές θα δικαιώσουν τον κ.Σαμαρά με την έννοια της επιστροφής, αλλά καθώς μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην κυβέρνηση, θα δρομολογηθούν γεγονότα και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ για την αντιπολιτευτική στρατηγική ήταν η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο πρώην υπουργός περιέγραψε τρία σενάρια.

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με μια ενδεχόμενη γρήγορη κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο κ.Χατζηδάκης όμως, όπως και πολλοί ακόμη διαφωνούντες, ανησυχούν ότι η επόμενη κυβέρνηση -όποια και εάν είναι- θα κληθεί να διαχειριστεί μία έκρυθμη κατάσταση και κυρίως ότι σε αυτή την περίπτωση οι ψηφοφόροι θα στραφούν στα αντιευρωπαϊκά κόμματα εκ δεξιών και εξ αριστερών του πολιτικού φάσματος.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο κ. Τσίπρας, μέσα από διάφορες πολιτικές μανούβρες, να επιδιώξει να ακολουθήσει το δρόμο Λούλα, του αριστερού ηγέτη της Βραζιλίας, που έκανε στροφή στον ρεαλισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθήσει να δείξει ότι αγωνιζόμενος μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε ένα περιβάλλον που του θέτει φραγμούς και περιορισμούς, ο ίδιος κατάφερε να πετύχει κάτι καλύτερο από τη Ν.Δ, κρατώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ηγεσία της Ν.Δ επιχειρεί να αποδομήσει μία ενδεχόμενη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για κωλοτούμπα, πολλοί όμως γαλάζιοι κινούνται αντίθετα στη λογική υποστήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν άλλα σενάρια.

Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη, είναι η κυβέρνηση να μην καταρρεύσει αμέσως, αλλά να ακολουθήσει το μοντέλο Τσάβες. Δηλαδή μπροστά στη σύγκρουση με τους εταίρους να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλήσει για 4ο Ράιχ και να καταγγείλει τη Ν.Δ για την κατάσταση την οποία παρέλαβε. Σε αυτή την περίπτωση όμως, πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία των πολιτών μαζί του -τουλάχιστον στην αρχή- και ότι η φιλοδοξία του κ.Σαμαρά να συνασπίσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα προσκρούσει στο γεγονός ότι αυτές θα πάψουν να αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα λόγω της οργής των πολιτών για τη στάση του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Ήδη η Συγγρού επιχειρεί πάντως να αποκρούσει τις κατηγορίες του Μαξίμου για άδεια ταμεία. Και χθες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης με ανακοίνωση του απέρριψε τη σχετική κυβερνητική επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας ότι την 31η Δεκεμβρίου του 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ήταν 2,574 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 400 εκατομμύρια πάνω από τα αντίστοιχα αποθέματα στο τέλος του 2013, καθώς και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι δαπάνες ήταν ένα δις λιγότερο από το στόχο.

“Επί ημερών της κυβέρνησης Α. Σαμαρά δεν υπήρχαν ούτε αβεβαιότητα, ούτε άδεια ταμεία. Ούτε η παραμικρή αγωνία για το αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις”, πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση πιέζεται για νέα μέτρα.

Οι αρχαιρεσίες εν τω μεταξύ για το δεκαπενταμελές πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ υπό τον κ.Σαμαρά θα πραγματοποιηθούν σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο το πρωί. Οι διαφωνούντες όμως φαίνεται ότι θα αποφύγουν να θέσουν υποψηφιότητα, αφήνοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ μόνο με τη φρουρά του για να αναδείξουν την πολιτική του απομόνωση. Εκείνος από την πλευρά του συνεχίζει, βαθύτατα πεπεισμένος για την άμεση δικαίωση και επιστροφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιοι για το πολιτικό συμβούλιο θα είναι τέσσερις όσες και οι αιρετές θέσεις: οι Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπουρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Σίμος Κεδίκογλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα