Μετατίθενται για αργότερα οι βεβαιώσεις λειτουργίας των καναλιών

Μετατίθενται για αργότερα οι βεβαιώσεις λειτουργίας των καναλιών
Κάμερες έξω σπό Συμβούλιο της ΕΠικρατείας όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση για το τηλεοπτικό τοπίο σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων

Θετικά είδαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο το γεγονός ότι στην  5η Διάσκεψη των Προέδρων επετεύχθη για πρώτη φορά ευρεία πλειοψηφία, που μπορεί να μην άγγιζε τα 4/5 του Σώματος που απαιτεί το Σύνταγμα, όμως θεωρήθηκε πως έγινε ένα σημαντικό βήμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, διαπιστώθηκε πως διαμορφώνονται, πλέον ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αποφασίστηκε να μην επισπευτεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς (βεβαιώσεις λειτουργίας), αλλά να συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτή θα είναι μια περαιτέρω προσπάθεια «να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ»,  ενώ οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως δίνεται, πλέον χρόνος στην αξιωματική αντιπολίτευση «να το ξανασκεφτεί».

Είναι σαφές πως από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται, πλέον μια προσπάθεια να απομονώσουν την ΝΔ και να την θέσουν «προ των ευθυνών της», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά,  ενώ συμπλήρωναν ότι η πρόταση θα είναι η ίδια, καθώς και η ΝΔ ξεκαθάρισε πως η άρνησή της «δεν είναι θέμα προσώπων».

Το πεδίο, πάντως εξακολουθεί να παραμένει θολό από τη στιγμή που η ΝΔ  έχει διαμηνύσει  ότι δεν συναινεί στη συγκρότηση ΕΣΡ, εάν η κυβέρνηση δεν καταργήσει το νόμο Παππά.

Όσον αφορά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και την αλλαγή της ορολογίας από το Μαξίμου δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία  διαφοροποίηση. Με βάση την νέα ρύθμιση, του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:

– Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

– Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο όρος «αναστέλλεται» δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το «καταργείται», όπως ζητούσε επίμονα η ΝΔ, από το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ και κανείς δεν γνωρίζει τις απαιτήσεις που μπορεί αυτή να εγείρει. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα