#FreeCyntoiaBrown: Η 16χρονη δολοφόνος που στηρίζουν οι Rihanna, Kim Kardashian, Snoop Dogg

#FreeCyntoiaBrown: Η 16χρονη δολοφόνος που στηρίζουν οι Rihanna, Kim Kardashian, Snoop Dogg

Στα 16 σκότωσε 43χρονο άνδρα, ο οποίος την είχε πληρώσει για να κάνουν σεξ. Δεκατρία χρόνια μετά, οι celebrities της Αμερικής συνασπίζονται ώστε να αναγνωριστεί στη Cyntoia Brown το δικαίωμα να κριθεί ως ανήλικη και θύμα του εμπορίου σαρκός.

Η Cyntoia Brown συνελήφθη, στα 16, για δολοφονία. Υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία πως ήταν θύμα του sex trafficking. Ή αν προτιμάτε, εμπορίου σαρκός. Παρ’ όλα αυτά δικάστηκε αφενός ως ενήλικη, αφετέρου δίχως να ληφθούν υπ’ όψιν ιατρικά στοιχεία: αυτά που αποδείκνυαν πως η βιολογική της μητέρα της προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλο, από όταν ήταν έμβρυο. Καταδικάστηκε σε ισόβια, με δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στα 67 της χρόνια.

 

Σήμερα, στα 29 απολαμβάνει τη στήριξη κάποιων εκ των πιο ισχυρών μελών της παγκοσμίου showbiz, αυτών που ‘χουν κάνει το hashtag #FreeCyntoiaBrown viral στο Twitter και το Instagram. Η τελευταία προσθήκη σε αυτήν την ισχυρή λίστα είναι της Rihanna, των 82.800.000 followers στο Twitter. Κάτι αντίστοιχο έκανε αυτόν το Νοέμβρη και η Kim Kardashian των 104.800.000 followers. Επιπροσθέτως, υπάρχει και αίτηση, για την ελευθερία της, την οποία έχουν υπογράψει ήδη 271.146 άνθρωποι και θα απευθυνθεί στον Κυβερνήτη του Tennessee, Bill Haslam.

Η Cyntoia ήταν ο λόγος που άλλαξε ο νόμος για την εφηβική πορνεία στο Tennessee. Από το 2011 τα θύματα του sex trafficking που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν κατηγορούνται για πορνεία -αναφέρονται ως θύματα της διακίνησης σεξ και της χειραγώγησης. Το 2015 νομοθέτες πρότειναν οι έφηβοι που είχαν καταδικαστεί με ισόβια, να μπορούν να ζητήσουν αναθεώρηση, όταν συμπληρώσουν το 15ο έτος της ποινής. Δεν πέρασε -προφανώς γιατί θα έβγαινε όλο το σύστημα εκτεθειμένο.

Σήμερα θα δούμε γιατί η η Cyntoia έχει τη στήριξη πολλών και ισχυρών -μολονότι η ιστορία της δεν διαφέρει από αυτήν χιλιάδων άλλων ανήλικων κοριτσιών που έχουν προδοθεί από τις οικογένειες και την κοινωνία.

To 2004, η 16χρονη Cyntoia συνελήφθη για φόνο, στο Tennessee. Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία πως ο Johnny Allen, 43 χρόνων -κτηματομεσίτης στο επάγγελμα- είχε δολοφονηθεί από εκείνη. Επρόκειτο για δολοφονία πρώτου βαθμού. Η ποινή που προβλεπόταν ήταν η ισόβια φυλάκιση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είπε στην ανάκριση της ήταν πως “πάντα ένιωθα ότι με σημάδευε ένα όπλο”. Τι της είχε κάνει το θύμα; “ Ο Μr. Allen με έκανε σκλάβα του σεξ, με χτυπούσε, με έπνιγε, με έσερνε”. Η εισαγγελία επέμενε ότι “ η μικρή αποπειράθηκε να κλέψει το θύμα”. Όχι, δεν είναι άλλη μία ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, στο πλαίσιο του ορυμαγδού των καταγγελιών που έχουν προκύψει μετά το σκάνδαλο με τον Harvey Weinstein.

Η Georgina Mitchell, η γυναίκα που τη γέννησε, την έδωσε για υιοθεσία όταν ήταν ακόμα μωρό. Την είχε ήδη καταστρέψει. Πέραν της καθημερινής χρήσης αλκοόλ, από τον πρώτο μήνα κύησης, όταν ήταν 8 μηνών έγκυος, πήρε και κοκαΐνη.

Να μη γυρίσεις, αν δεν ξεφορτωθείς το παιδί

Ούσα έγκυος, η Georgina είχε μετακομίσει με την αδελφή της στο Clarksville. Αναγκάστηκε, αφού η μητέρα της την είχε διώξει από το σπίτι -στη Georgia. Της είχε πει πως θα επιστρέψει μόνο αν “ έχεις ξεφορτωθεί το παιδί”. Στο Clarksville έκανε έναν νέο φίλο. Τον John. Περνούσαν ώρες στο σπίτι του, παρέα με τη μητέρα του, Ellenetta, δασκάλα στο επάγγελμα. Η Georgina τη λάτρεψε αμέσως. Της μιλούσε για ό,τι την απασχολούσε. Είχε αφήσει απ’ έξω όλα τα αρνητικά: το ότι “έβγαζε” χρήματα ως πόρνη, την ιστορία της οικογένειας της με ψυχικές ασθένειες και αυτοκτονίες, την αγάπη της για το αλκοόλ και την εγκυμοσύνη της. Βοηθούσαν και τα baggy ρούχα που φορούσε.

Στις 29/1 του 1988, η Ellenetta δέχθηκε μια κλήση από το γιο της. Της είπε πως ο Georgina είναι στο νοσοκομείο. Όχι, δεν είχε τραυματιστεί. Γεννούσε. Όταν πήγε στο νοσοκομείο, είδε για πρώτη φορά την Cyntoia. Η Georgina δεν ήξερε ποιος ήταν ο πατέρας. Μπορούσε να είναι και ο John. Δεν είχε όμως, σημασία. Προτεραιότητα ήταν το παιδί. Μόνο που λίγες ημέρες μετά αυτό εξαφανίστηκε, μαζί με τη μητέρα του.

Έξι μήνες αργότερα, η Georgina παρουσιάστηκε στο κατώφλι του σπιτιού της Ellenetta, με τη μικρή στην αγκαλιά της. Τη ρώτησε αν μπορούσε να κρατήσει για λίγο καιρό την Cyntoia. Δέχθηκε. Οι ημέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και τελικά η Ellenetta μεγάλωσε την Cyntoia σαν να ήταν δικό της παιδί. Δεν είχε όμως, χαρτιά και άρα δεν μπορούσε να τη γράψει καν σε νηπιαγωγείο. Ανάγκη που προέκυψε όταν ο σύζυγος της, Thomas Brown έφυγε σε αποστολή με το στρατό, στο εξωτερικό. Έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει κηδεμόνας. Όλα κυλούσαν μια χαρά, ώσπου επανεμφανίστηκε η Georgina. Ήθελε να πάρει την Cyntoia (ήταν 18 μηνών). Η Ellenetta δεν είχε πρόβλημα.



Η Ellenetta

Είχε ο άνδρας της και ο γιος της, ο οποίος αλληλογραφούσε με την Georgina και ήξερε πως ήταν πόρνη και είχε μπει στη φυλακή -και για ναρκωτικά. Εν πάση περιπτώσει, ο Thomas πείστηκε να δώσει το μωρό για λίγες ώρες, για να το πάει η βιολογική του μητέρα για ψώνια. Μόνο που η Georgina δεν επέστρεψε, την ώρα που είχε υποσχεθεί. Ενημερώθηκε η αστυνομία. Ακολούθησε έξι μήνες αναζήτηση, με τη Georgina να παίρνει τη Cyntoia μαζί της, όπου πήγαινε για να διαφύγει της σύλληψης. Την άφηνε όπου έβρισκε, όταν πήγαινε να βρει λεφτά. Ώσπου συνελήφθη και το κοριτσάκι, 2 χρόνων πια, εντοπίστηκε στο Colombus. Έκτοτε, η Ellenetta αναζητούσε διαρκώς με το βλέμμα της Cyntoia. Της προκαλούσε πανικό η σκέψη πως θα την έχανε ξανά. Είχε μάθει στη μικρή πως ή θα παίζει με παιδιά της ηλικίας της ή θα είναι δίπλα στη μητέρα της.

Θα γίνεις σαν τη μάνα σου, πόρνη και ναρκομανής

Η Cyntoia κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι είναι υιοθετημένη. Είχε πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος. Η Ellenetta της είχε πει πως η βιολογική της μητέρα ήταν πολύ μικρή σε ηλικία και δεν μπορούσε να τη φροντίσει και ότι η οικογένεια της την αγαπούσε. Μόνο που η κοπέλα πάντα ένιωθε ξένο σώμα. Ίσως να μη βοηθούσε και η κατάσταση του θετού της πατέρα, βετεράνου του Βιετνάμ, με διακρίσεις και αποστρατεία λόγω τραύματος στο πόδι και στο κεφάλι. Έπινε τόσο που οι φίλοι του τον φώναζαν “EJ”, από το σχετικό brand. Όταν ήταν μεθυσμένος, είχε ξεσπάσματα οργής. Συνηθέστερος στόχος τους ήταν η Cyntoia, στην οποία έλεγε πως θα γίνει σαν τη μάνα της “ναρκομανής και πόρνη”.

Η Ellenetta μπήκε στη μέση, απειλώντας να πετάξει το ποτό του στο νεροχύτη. Εκείνος απάντησε τυλίγοντας καλώδιο πορτατίφ στο λαιμό της. Ο αδελφός πια, της Cyntoia, John έμαθε τα καθέκαστα, την επομένη. Επιτέθηκε στον πατέρα του. Η Ellenetta ήταν στην εκκλησία. Η 9χρονη Cyntoia ήταν μπροστά στους δυο άνδρες που ούρλιαζαν και χτυπούσαν ο ένας τον άλλον. Με το ένα της χέρι σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου. Με το άλλο, έπιασε ένα μαχαίρι. Δεν ήθελε να κάνει κακό στον John που κυριαρχούσε στη μάχη, αλλά ήθελε να σταματήσει να κάνει κακό στον πατέρα της. Τελικά, κάλεσε την αστυνομία. Η σχέση της με τον Thomas δεν έφτιαξε ποτέ. Αυτό που έγινε ήταν να αρχίσει να πίνει αλκοόλ η Cyntoia. Προηγήθηκε αυτό που θα διαβάσετε.

Η κοπέλα δεν έκανε ερωτήσεις, για τη βιολογική της μητέρα. Είχε στο μυαλό της μια εικόνα που της άρεσε και έμενε σε αυτή, αδυνατώντας να καταλάβει γιατί δεν επικοινωνούσε μαζί της. Ήταν κάτι που τη στενοχωρούσε.

Στα 12 έδωσε εξετάσεις για κολέγιο. Στα 12 συνελήφθη για πρώτη φορά

Όταν ήταν 10 χρόνων, είχε χωθεί στην ντουλάπα της Ellenetta και έπαιζε με τα πράγματα που είχε μέσα. Βρήκε ένα πάκο με γράμματα. Ο παραλήπτης ήταν η ίδια. Τα είχε στείλει η μητέρα της. Πλέον ήξερε ότι είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί της και η Ellenetta δεν την άφηνε. “Για χρόνια έλεγε η Georgina έρχομαι και ποτέ δεν εμφανιζόταν. Πίστευα πως προστατεύω τη Cyntoia, με το να μην της αναφέρω υποσχέσεις που δεν θα γίνονταν πραγματικότητα. Είχα αποφασίσει πως όταν θα “κλείσει” τα 18, θα πηγαίναμε μαζί να δούμε τη Georgina. Δεν ήθελα να επηρεαστεί από τη ζωή της βιολογικής της μητέρας”. Αυτό είχε ήδη γίνει.

Στο μυαλό της Cyntoia αυτό που έκανε η Ellenetta ήταν να την κρατήσει μακριά από την πραγματική της οικογένεια. Άρχισε να κλειδώνεται στο δωμάτιο της, μετά το σχολείο. Ήταν πολύ καλή μαθήτρια (είχε 127 IQ), αλλά είχε θέμα πειθαρχίας. Έβριζε τους δασκάλους, μετά άρχισε να τσακώνεται με άλλους μαθητές που την κορόιδευαν για το χρώμα του δέρματος της, επισημαίνοντας πως εκείνο της μητέρας της ήταν πιο σκούρο. Είχε γίνει στόχος bullying και γιατί είχε επιλεχθεί για πρόγραμμα που αφορούσε χαρισματικούς μαθητές.

Στα 12 έδωσε εξετάσεις εισόδου σε κολέγιο -μαζί με μεγαλύτερα παιδιά. Την ίδια χρονιά (2000) συνελήφθη για κλοπή κοσμημάτων που άνηκαν σε μητέρα φίλης της. Την έστειλαν σε ειδικό σχολείο “για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο”. Στην αξιολόγηση που της έκανε ψυχολόγος, εξεπλάγη όταν το κορίτσι άρχισε να τραγουδά -σε πολύ ψηλό τόνο-, απειλώντας να σκοτώσει τον πατέρα της. “Δεν είχε την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα” σημείωσε ο γιατρός που της έδωσε Thorazine (ουσία για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών καταστάσεων).

Η Cyntoia άρχισε να μιλά για την κακοποίηση που έζησε από τον πατέρα της. Είπε πως τη βίασε. Το πήρε πίσω, εξηγώντας πως ήταν πολύ εκνευρισμένη μαζί του. Μέχρι σήμερα επιμένει πως είπε ψέματα. Η Ellenetta ωστόσο, έκανε αίτηση διαζυγίου μια μέρα μετά την καταγγελία της κόρης της.

 

Τον Απρίλιο του 2001 επιτέθηκε σε δάσκαλο. Το Δεκέμβριο κατηγορήθηκε για απόδραση, αφότου σήμανε συναγερμό για φωτιά στο ίδρυμα που κρατείτο -και από το οποίο ήθελε να αποδράσει. Πήγε σε άλλο. Συνέχισε να εκτίθεται σε συμπεριφορές και καταστάσεις που πυροδοτούσαν αντιδράσεις. Άρχισε να καπνίζει, να μην πηγαίνει σχολείο, να γεμίζει σημειώσεις το μητρώο της, ώσπου την έστειλαν σε ίδρυμα που λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του τμήματος Υπηρεσιών Παιδιών του Tennessee. Αυτήν τη φορά για πολύ καιρό. Το Woodland Hills Youth Development Center ήταν περισσότερο φυλακή, παρά σχολείο -είχε ψηλό φράχτη γύρω γύρω. Μέσα σε λίγους μήνες είχε πρωταγωνιστήσει σε 20 περιστατικά -επιθέσεις σε άλλους μαθητές.

Πιστεύει ότι η ίδια δεν αξίζει τίποτα και περιμένει πως όλοι θα την προδώσουν

Στα 14 πήρε το πρώτο βαρύ κοκτέιλ ψυχότροπων φαρμάκων, για κατάθλιψη και άγχος. Μπήκε και σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ψυχίατρος που την παρακολουθούσε, είχε γράψει πως “ πάσχει από τρομερές αλλαγές στη ψυχολογία και παρορμητισμό. Πιστεύει ότι η ίδια δεν αξίζει τίποτα και περιμένει πως όλοι θα την προδώσουν. Με τη συμπεριφορά της προκαλεί όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που επιζητάει απεγνωσμένα την αποδοχή”. Πέρασε εκεί μέσα 15 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Απρίλιο του 2003. Ήταν 15. Επέστρεψε σπίτι.

Ρωτούσε συνέχεια για τον πατέρα της, όταν επικοινωνούσε τηλεφωνικά με την Ellenetta. Άκουγε πως είναι έξω, για δουλειά. Πάντα ήταν κάπου αλλού. Όταν γύρισε σπίτι, της είπαν την αλήθεια. Ο Thomas ζούσε πια στη Virginia. Η Ellenetta της εξήγησε πως δεν της είπε νωρίτερα για το διαζύγιο, γιατί φοβόταν πως θα ξεσπάσει και θα περάσει και άλλο διάστημα στο ίδρυμα. Η Cyntoia έμεινε έκπληκτη. Έμαθε και ότι η Ellenetta είχε νέο σύντροφο. Τον γνώρισε. Δεν μπορούσε να τον αντέξει δευτερόλεπτο. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τον διώξει. Τα κατάφερε.

Περνούσε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στους δρόμους, με μια φίλη της. Αυτό έλεγε. Η Ellenetta ανακάλυψε ότι πήγαιναν σε σπίτι της γειτονιάς, όπου έπιναν και έπαιρναν ναρκωτικά και δεν πατούσαν στο σχολείο. Της αποκάλυψε πως ξέρει την αλήθεια. Την έστειλε να ζήσει με την άλλη της κόρη, τη Μissy και τον ανιψιό της, τον οποίον κρατούσε όταν η Missy δούλευε. Mια μέρα η Missy γύρισε από τη δουλειά και ο μικρός ήταν μόνος στο σπίτι. Η Cyntoia το είχε σκάσει. Έλειπε τρεις ημέρες. Όταν γύρισε δεν είπε πολλά. Ήταν πολύ δύσκολο για όλους να γνωρίζουν πού βρίσκεται και δη όταν δούλευαν.

Τον Δεκέμβριο είχε υποσχεθεί στην αδελφή της να στολίσουν μαζί το δέντρο. Κουράστηκε να την περιμένει και τα έκανε όλα μόνη της. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Δεν την ένοιαζε. Ένιωσε να πνίγεται, πως θέλει να αποδράσει. Πήρε ένα σάκο, τον γέμισε με ρούχα και έφυγε.

Αφηγήθηκε, χαμογελώντας, τον πρώτο της βιασμό

Πήγε στο Nashville. Έζησε με μια μεγαλύτερη γυναίκα, ονόματι Shocosha, η οποία φρόντιζε παιδιά που δεν μπορούσαν να συντηρήσουν οι γονείς τους. Η Cyntoia ήταν “φτιαγμένη” όλη μέρα. Τα βράδια πήγαινε σε clubs, έπινε, χόρευε και πήγαινε με μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την απειρία και τα νιάτα της. Σύντομα άρχισε να πουλάει crack, στο σπίτι φίλου της, εξυπηρετώντας έναν dealer που είχε συλληφθεί. Όταν εκείνος αποφυλακίστηκε, τη ρώτησε αν ήθελε να τον ακολουθήσει σε μια… τουρνέ κοκαΐνης στη Florida, έναντι αδράς αμοιβής. Είπε “ναι”.

Στην πρώτη τους στάση, της πρόσφερε ένα ποτό. Δεν θυμάται πόσες φορές τη βίασε ή τις ώρες που έμεινε φυλακισμένη σε αυτό το δωμάτιο. Κάποια στιγμή που ανέκτησε τις αισθήσεις της, τηλεφώνησε στην Shocosha. “ Πού χάθηκες;” τη ρώτησε “ έχεις να φανείς δυο μέρες” της είπε και εκείνη έμεινε άναυδη. Τις δυο εβδομάδες που ακολούθησαν, έπεσε θύμα βιασμού άλλες δυο φορές. Όταν το αποκάλυψε στη Shocosha, γελούσε -με τη μεγαλύτερη γυναίκα να την κοιτά αποσβολωμένη.

Γνώρισε έναν όμορφο 24χρονο, που στην αρχή τη φρόντιζε. Την έκανε να γελάει. Τον φώναζαν “Cut-throat” (δολοφόνος). Το πραγματικό του όνομα ήταν Garion McGlothem. Έπαιρναν μαζί ναρκωτικά και τις περισσότερες φορές που έκαναν σεξ ήταν χωρίς χρήση βίας. Πήγε να ζήσει μαζί του. Ζούσαν σε διάφορα motels της περιοχής. Της έμαθε την κοκαΐνη. Είχε μείνει η σκιά της γιατί ξεχνούσαν να φάνε.

Αυτό που δεν ήξερε η Cyntoia ήταν πως ο Garion ήταν καταζητούμενος, για ληστεία σε club, που είχε και πυροβολισμούς και βαριά τραυματίες. Δεν ήξερε ότι ο Garion είναι ψυχοπαθής. Η κατάσταση του έγινε πολύ χειρότερη, από την ανάγκη του να εξαφανιστεί για να μην τον συλλάβουν. Άρχισε να την κακοποιεί ψυχολογικά και σωματικά, κάθε μέρα. “ Μια φορά με έπιασε από το λαιμό και δεν με άφησε πριν λιποθυμήσω” θυμάται. Άλλες φορές τραβούσε το όπλο του και τη σημάδευε. “ Μετά μου εξηγούσε ότι κάποιες γυναίκες έχουν γεννηθεί πόρνες και πως ήμουν μια από αυτές τις περιπτώσεις. Ότι ήμουν π…, πως κανείς δεν θα με ήθελε ποτέ, πλην εκείνου. Κατέληγε στο ότι το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να μάθω να είμαι καλή πόρνη”.

Κάποια στιγμή έπαψε να την ενοχλεί. Δέχθηκε πως αυτή είναι η αλήθεια. Η εξέλιξη της φάσης ήταν να γίνει προαγωγός της “ γιατί όπως μου έλεγε, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είχαμε χρήματα να ζήσουμε”. Έπαιρνε 250 δολάρια και τα μοιράζονταν.



O Johnny Allen

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου του 2004, στις 23.00, ο “Cut-throat” την “έσπασε” στο ξύλο, πριν την σπρώξει από την πόρτα του δωματίου και τη στείλει να βρει λεφτά.  Περπατούσε στους δρόμους, ώσπου σταμάτησε δίπλα της ο Johnny Allen. Φάνηκε να θέλει να τη βοηθήσει. Της πρότεινε να μπει στο αυτοκίνητο του, για να την πάει κάπου να φάει -διότι ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και ξεκάθαρα χρειαζόταν βοήθεια. Σταμάτησαν σε ένα fast food. Ενόσω έτρωγε η μικρή, τη ρώτησε αν ήταν καλά. Ξέσπασε σε λυγμούς και άρχισε να λέει την ιστορία της. Ο Allen τη ρώτησε “θ ες να κάνουμε κάτι για αυτό που ζεις;”. Είπε “ ναι”.

Την πήγε σπίτι του. Εκεί άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα “ τόσο που φοβήθηκα. Ήθελα να φύγω. Δεν με άφησε. Επαναλάμβανε ότι είχε διακριθεί, ως σκοπευτής, στο στρατό. Μου έδειξε και ένα όπλο που είχε. Του είπα πως ήμουν εξουθενωμένη και ότι ήθελα να κοιμηθώ, για λίγο. Ξάπλωσε δίπλα μου. Δεν έκλεισα μάτι”, γιατί ο Allen κάθε λίγα λεπτά σηκωνόταν και στεκόταν από πάνω της. “ Ένιωσα πανικό. Ήμουν πια σίγουρη πως κάτι κακό θα μου συμβεί”. Επιχείρησε να τη βιάσει και πάνω στη μάχη, έπιασε το όπλο που είχε στην τσάντα της. Τον πυροβόλησε. Μια φορά. Στο κεφάλι. Όπως έφευγε πήρε μαζί της δυο όπλα που της είχε επιδείξει και το κινητό του τηλέφωνο “ γιατί δεν μπορούσα να γυρίσω με άδεια χέρια στον Cut”.

Πήρε και το αυτοκίνητο του Allen και κίνησε για το motel. Ο προαγωγός της έγινε έξαλλος και της είπε να εξαφανίσει τα όπλα. Πήρε το αυτοκίνητο και έκανε ό,τι της είπε. Την επομένη την πέρασε μπροστά στην τηλεόραση, υπό την επήρεια, αναμένοντας μια είδηση για ό,τι είχε συμβεί την προηγουμένη. Τζίφος. Οι ώρες περνούσαν, χωρίς ενημέρωση, ώσπου κάλεσε την αστυνομία από το τηλέφωνο του θύματος για να ενημερώσει επί της δολοφονίας -πριν το κλείσει και το σπάσει. Στις ειδήσεις των 22.00, ήταν πρώτο θέμα. Στις 14.20, την επομένη, είχε συλληφθεί.

Ενδεχομένως να σκέφτεστε πως “ όλα αυτά τα λέει εκείνη. Δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια”. Για αρχή, δεν κατέθεσε ποτέ. Για συνέχεια, πάμε στο επόμενο κομμάτι της ιστορίας μας.

“Me Facing Life: Cyntoia’s Story”

Ο καθηγητής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, στο University of Southern California, σκηνοθέτης και παραγωγός Dan Birman αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα και για την ακρίβεια να κάνει ντοκιμαντέρ την περίπτωση της Cyntoia, το 2011. Ασχολήθηκε μαζί της για επτά ολόκληρα χρόνια. Συναντιόταν μαζί της για επτά ολόκληρα χρόνια και παρακολουθούσε κάθε βήμα από την εξέλιξη της ιστορίας της. Στόχος του ήταν να θέσει ένα βασικό ερώτημα: ποιος είναι υπεύθυνος όταν η οικογένεια και η κοινωνία έχουν αποτύχει τόσο που ένα μικρό κορίτσι γίνεται πόρνη και δολοφόνος, στην εφηβεία του;

Στην πρώτη συζήτηση που είχαμε, μου είπε για τα ιστορικά βίας που υπήρχαν στην οικογένεια της, εναντίον γυναικών, επί τρεις διαδοχικές γενιές. Η γιαγιά της είχε πέσει θύμα βιασμού, ομοίως και η μητέρα της. Δεν είχε την παραμικρή τύχη”.

Ο κλινικός και εγκληματολογικός ψυχίατρος που εξέτασε την Cyntoia, ονόματι Richard Adler κατέθεσε ότι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κοπέλας μπορούσε να εξηγηθεί από την κατάχρηση αλκοόλ που έκανε η βιολογική της μητέρα (είχε ομολογήσει ότι έπινε 1/5 του μπουκαλιού, κάθε μέρα), όταν ήταν έγκυος σε εκείνη. Ήταν ένας από τους γιατρούς που διέγνωσαν πως η -τότε- 16χρονη έπασχε από νευροεκφυλιστικές διαταραχές που σχετίζονταν με το αλκοόλ. Πρόκειται για είδος εμβρυακού συνδρόμου διαταραχής που χαρακτηρίζεται ως “ σοβαρή ψυχική ασθένεια, που επηρεάζει το μυαλό -πράγμα που φάνηκε και στη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της”.

Ο Adler πρόσθεσε ότι μολονότι η Cyntoia είχε υψηλό δείκτη ευφυίας, ο τρόπος που λειτουργούσε παρέπεμπε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δεν επρόκειτο για θεωρία, αλλά για αποτέλεσμα των συνεδριών που είχαν για έναν χρόνο. Ο ειδικός κατέληξε στο ότι αυτό το δεδομένο θα ήταν χρήσιμο να ‘χει παρουσιαστεί στην πρώτη της δίκη, το 2006, όταν κρίθηκε ένοχη. Δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει έφεση, πριν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της. Το σχόλιο της ήταν “ έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται να έχω ζωή. Εκτέλεσα άνθρωπο”.

Το FOX17 News ακολούθησε πριν λίγα χρόνια την ιστορία της και παρείχε φωτογραφίες από την αποφοίτηση της Cyntoia, με άριστα, από το Lipscomb University (πήρε δίπλωμα στις τέχνες). Πλέον διαβάζει για να πάρει Bachelors, βοηθά συγκρατούμενες να σπουδάσουν, ενώ δουλεύει με τα δικαστήρια και το Σύστημα Δικαιοσύνης Ανηλίκων, αμισθί, ως σύμβουλος. Eξήγησε ότι “θέλω να βοηθώ ανθρώπους, παρ’ ότι είμαι πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Θέλω να ‘χω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, να κάνω κάτι ώστε να μην υπάρξουν άλλα κορίτσια που θα ζήσουν ό,τι έζησα εγώ”.

Ένας από τους εισαγγελείς που την κράτησαν στη φυλακή, παραιτήθηκε. Και έγινε φίλος της. Ο Preston Shipp, πέραν της δουλειάς του στην εισαγγελία διδάσκει στις φυλακές του Τennessee. Εκεί γνώρισε την Cyntoia, τη ξεχώρισε από τις άλλες μαθήτριες, χάρη στην ευφυΐα και τη διάθεση που είχε να μάθει, μαζί και της απόφασης της να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας της. “Έκρινα πως δεν μπορώ να λειτουργώ σε ένα σύστημα που κατ’ αρχάς τιμωρεί αυστηρά”. Συντάχτηκε με τους celebrities που έχουν ξεκινήσει αγώνα απελευθέρωσης της Cyntoia.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα