Νομοθετική λύση για τις άδειες των καναλιών προαναγγέλλει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο στο ΕΣΡ

Νομοθετική λύση για τις άδειες των καναλιών προαναγγέλλει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο στο ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ -ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΣ// Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Ν. Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμεί να διατηρήσει το status quo στο τηλεοπτικό πεδίο. Σύσσωμο όχι της αντιπολίτευσης στη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ

Με νομοθετική διάταξη που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διεξαγάγει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών θα επιχειρήσει να λύσει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την αδυναμία επίτευξης πλειοψηφίας 4/5 της Βουλής για τη συγκρότηση του ΔΣ του ΕΣΡ.

Την πρόταση του Προεδρείου της Βουλής για τη σύνθεση του νέου εννεαμελούς ΔΣ του ΕΣΡ απέρριψαν όλα τα κόμματα της αντιπολίευσης με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή να ψηφίζουν όχι και το ΚΚΕ και το Ποτάμι να δηλώνουν «παρών». Η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν βασίστηκε, πάντως, σε διαφωνίες για τα προτεινόμενα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ αλλά στο αίτημα των περισσότερων από αυτά να τροποποιηθεί ο ισχύων νόμος που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των αδειών λειτουργίας που θα τεθούν σε διαγωνισμό.

Ο κ. Παππάς δεν αποδέχθηκε τις προϋποθέσεις που έθεσε η αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδειών ουσιαστικά ακυρώνει το διαγωνισμό. «Η ΝΔ επιθυμεί τη διατήρηση του status quo» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ότι επιστημονικές έρευνες που επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αντέξει περισσότερα από τέσσερα κανάλια γενικού περιεχομένου. «Η αγορά έχει αποφανθεί αν είναι βιώσιμα αυτά τα σχήματα. Λοιπόν, είναι ζημιογόνα» είπε ο κ. Παππάς και εξήγησε ότι από τη στιγμή που η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκ. ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας με λειτουργικό κόστος ύψους 50 εκ. Υπενθύμισε, μάλιστα ότι η αδειοδότηση των καναλιών υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους θεσμούς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει διεξαγάγει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών.

Στον αντίποδα η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Δένδια ζήτησε ευθέως από την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να επαναφέρει στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που πρέπει να το καθορίζει ο υπουργός Επικρατείας αλλά η αγορά. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η απορριφθείσα πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, περιλάμβανε τα εξής πρόσωπα για το εννεαμελές ΣΔ του ΕΣΡ: ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσης (Πρόεδρος), ο Ροδόλφος Μορώνης (Αντιπρόεδρος) Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Φανή Πετραλλιά, Γιώργος Πλειός, Γιάννης Τζανετάκος (μέλη). Μέλος θα παραμείνει ούτως η άλλως η Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα