“Γέφυρες” και με το Ποτάμι θέλει να κτίσει ο κοινός συνδυασμός Δράσης- Δημιουργία Ξανά

“Γέφυρες” και με το Ποτάμι θέλει να κτίσει ο κοινός συνδυασμός Δράσης- Δημιουργία Ξανά
Οι πρόεδροι της «Δημιουργίας, ξανά!» Θάνος Τζήμερος (δεξιά) και της «Δράσης» Θεόδωρος Σκυλακάκης (αριστερά) στην παρουσίαση, την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014, του λογότυπου και των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου του νέου κόμματος συνεργασίας "Γέφυρες". (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Επαφές με το ποτάμι αναζητούν Δράση και Δημιουργία Ξανά. Κάνουν λόγο για "ανοιχτό γάμο"

Της Βίκυς Σαμαρά

Οι πρόεδροι της Δράσης Θοδωρής Σκυλακάκης και της Δημιουργίας Ξανά Θάνος Τζήμερος κατά την παρουσίαση την Πέμπτη του νέου σχήματος, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και σχεδιάζει κοινή κάθοδο και στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποκάλεσαν εν δυνάμει σύμμαχο το Σταύρο Θεοδωράκη και τη δική τους συνεργασία ένα ανοιχτό γάμο, στον οποίο είναι ευπρόσδεκτοι και νέοι εταίροι. Ο κ.Τζήμερος υπενθύμισε μάλιστα ότι ο κ.Θεοδωράκης ήταν ο μόνος δημοσιογράφος, που είχε παρευρεθεί στην παρουσίαση της ίδρυσης της Δημιουργίας Ξανά προ διετίας.

Άλλωστε Γέφυρες και Ποτάμι απευθύνονται σε αντίστοιχο εκλογικό ακροατήριο και οι πρόεδροι των φιλελεύθερων σχηματισμών που συνεργάζονται ξανά για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές του 2012, αναζητούν ευρύτερες συμμαχίες, με στόχο το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι όποιες ζυμώσεις όμως στο “μεταρρυθμιστικό χώρο” μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές και θα εξαρτηθούν προφανώς από το αποτέλεσμα και τις γενικότερες πολιτικές ανακατατάξεις που αυτό θα πυροδοτήσει. Ο κ.Σκυλακάκης εξέφρασε ευθέως την ευχή να υπάρξει συνεργασία όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων μετά το Μάιο και σημείωσε πως το μόνο ζήτημα που αυτή τη στιγμή χωρίζει τις Γέφυρες από το Ποτάμι είναι πως ο κ.Θεοδωράκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για την οικονομική πολιτική.

Ανεξαρτήτως της έκβασης των συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες πάντως, Δράση και Δημιουργία Ξανά σχεδιάζουν κοινή κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές και προγραμματίζουν ομάδες εργασίας ενοποίησης θέσεων και κοινή συνδιάσκεψη το φθινόπωρο.

Εκτός από το ζήτημα της αναζήτησης συμμάχων, κατά τη συνέντευξη τύπου ετέθη και το ερώτημα γιατί ο φιλελεύθερος χώρος απέτυχε εκλογικά το 2012. Τότε στις πρώτες εκλογές οι φιλελεύθερες δυνάμεις είχαν κατέλθει διασπασμένες μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά. Πριν τις δεύτερες εκλογές η κ.Μπακογιάννη επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία, ενώ Δράση και Δημιουργία Ξανά συνεργάστηκαν αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Ο κ.Σκυλακάκης το απέδωσε στην πόλωση που είχε επιφέρει το ψευτικο -όπως το χαρακτήρισε- δίλημμα “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” το οποίο όπως υποστήριξε δεν ισχύει πλέον, καθώς το πραγματικο ερώτημα είναι “πελατειακό κράτος ή μεταρρυθμίσεις”. Ο κ.Τζήμερος σημείωσε ότι έκτοτε οι δύο σχηματισμοί που πια επισημοποιούν τη μεταξύ τους σχέση έχουν ξεκαθαρίσει θέσεις και έχουν εμπεδώσει την εσωκομματική δημοκρατία. Φιλοδοξούν συνεπώς οι Γέφυρες να μην παρασυρθούν από το Ποτάμι, αλλά καταγράφοντας ικανό ποσοστό στις ευρωεκλογές να αναζητήσουν την επομένη ημέρα το ρόλο τους στο πολιτικό τοπίο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα