Από Βρυξέλλες, Βαλέτα

Από Βρυξέλλες, Βαλέτα

Στο πακέτο των νέων μέτρων ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε την απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου στα 6000 ευρώ από τα 8636 ευρώ σήμερα

Μια ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, είναι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει πλέον το οικονομικό επιτελείο στο Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να έχει πια βάσιμες ελπίδες για τεχνική συμφωνία στην άτυπη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου στην Βαλέτα στην Μάλτας.

Αυτό θα κριθεί από την τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, που θα έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς την Παρασκευή ή το Σάββατο. Εκεί θα φανεί αν οι τεχνικές συναντήσεις, που εξελίσσονται από την Τρίτη, προχώρησαν το πακέτο των μέτρων του 2019 ή βρισκόμαστε ακόμη εκεί που μείναμε την περασμένη Πέμπτη.

Δεδομένο είναι ότι η ελληνική πλευρά, αναζητεί λύση για το εργασιακό, αφού οι διαφορές με τους θεσμούς δεν αφορούν αριθμούς, αλλά πολιτικές αντιλήψεις . Η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου κατά την χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκρυψε ότι προσπαθούν να αναβάλλουν την συζήτηση του για επόμενη αξιολόγηση. Τούτο διότι σύμφωνα με την υπουργό εργασίας οι υποχωρήσεις φαίνεται να είναι μονόδρομος αν θέλουμε συμφωνία τώρα.

Στο πακέτο των νέων μέτρων ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε την απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου στα 6000 ευρώ από τα 8636 ευρώ σήμερα, αλλά και δραστική περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις κατά 50%.

Τόνισε μάλιστα ότι η προσπάθεια η περικοπή στις συντάξεις να γίνει σταδιακά με αρχή το 2020, συναντά δυσκολίες, αφού οι δανειστές φαίνονται ευθυγραμμισμένοι σε εφ άπαξ περικοπή.

Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα ο υπουργός οικονομικών, παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ δέχεται μόνο μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και όχι τα επιδοματικά μέτρα όπως πχ η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα , η αύξηση του αριθμού των σχολικών γευμάτων και οι επιδοτήσεις ενοικίου σε ανέργους που έχει προτείνει το υπουργείο οικονομικών.

Μάλιστα έκανε την εκτίμηση ότι αν δε πιαστεί το 2018 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν έστω και μέρος από τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ κοινοτικοί κύκλοι εκφράζουν ήδη ανησυχία για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές φοβούμενοι ότι το αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να επαναληφθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Μια ακόμη ανησυχία είναι η οπισθοχώρηση της πορείας εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα. Τούτο, με δεδομένο την αύξηση του δανεισμού τους από τον ELA, στην αρχή της εβδομάδας ως αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων κατά 2,8 δις ευρώ και της αύξησης των κόκκινων δανείων κατά 800 εκ ευρώ το πρώτο δίμηνο του χρόνου.

Η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού εποπτείας κ Ντανιέλ Νουί που βρέθηκε χθες στην Αθήνα έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα προς όλους. Υπαινίχθηκε σαφώς καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά ζήτησε και από τους Τραπεζίτες να μην χάσουν άλλο χρόνο.

Πάντως, συνδέουν τις κακές ενδείξεις μόνο με την καθυστέρηση της αξιολόγησης θέλοντας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το ελληνικό πρόγραμμα. Τούτο διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να γίνει ξανά πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα εν μέσω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρωζώνης όπου ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει κάθε μέρα έδαφος.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος τις επόμενες μέρες μέχρι και το Σαββατοκύριακο τότε είναι πιθανό να μη έχουμε καν ημερομηνία επιστροφής για τους θεσμούς από το Εurogroup της Δευτέρας τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μεταφέρει το ελληνικό θέμα μέσα στο Μάιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα