LIVE EIKONA: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση για τη συμφωνία στη Βουλή

LIVE EIKONA: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση για τη συμφωνία στη Βουλή
ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΟ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις των αρμοδίων Επιτροπών στη Βουλή για το σχέδιο νόμου σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους. Το απόγευμα η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Παρακολουθήστε ζωντανά

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 η κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με θέμα το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Με το ζήτημα, αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε  η συνεδρίαση. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου, αύριο, με μια συμφωνία και στο Eurogroup, να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στρατούλης: Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια

Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια δήλωσε ο πρώην υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης Δ. Στρατούλης προσερχόμενος στη Βουλή όπου εισήχθη για συζήτηση η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη χρηματοδότηση της χώρας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπρεπε να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο, έπρεπε να καταργήσει τα δύο προηγούμενα είπε η κ. Στρατούλης και πρόσθεσε: το πρόβλημα δεν είναι εάν υπάρχουν οι 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα το ψηφίσουν. Το πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις του μνημονίου στο λαό.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε χτες η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά δημόσια.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα