Η ‘μάχη’ του ΕΣΡ

Η ‘μάχη’ του ΕΣΡ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROKINISSI

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην «σκακιέρα» του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά και με ποιον τρόπο σκέφτονται να λύσουν τον «γρίφο» της συγκρότησης του ΕΣΡ

Πολιτική μάχη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη ήττα θα σημάνει ταυτόχρονα και δημοσκοπική «καθίζηση».  Η πόλωση του τοπίου θεωρείται δεδομένη με το Μαξίμου να διαμηνύει πως η κυβέρνηση δεν απώλεσε το δικαίωμα της νομοθέτησης, επειδή μέρος ενός νόμου κρίθηκε αντισυνταγματικός.  Όλο το Σαββατοκύριακο στην Ηρώδου Αττικού οι συσκέψεις ήταν συνεχείς με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.

Από το Σάββατο ξεκίνησε ένα νέο «μπρα ντε φερ»  μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Το τοπίο είναι «ομιχλώδες» με την Ηρώδου Αττικού να αιφνιδιάζεται την Τετάρτη το βράδυ, τη στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν προετοιμασμένοι για μια συμβιβαστική λύση που θα έδινε χρόνο, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

Το «μπαλάκι» στη ΝΔ

Σε πρώτη φάση είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να καταδείξει πως η ΝΔ είναι η υπεύθυνη για την μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο Νίκος Παππάς έχει ήδη αρχίσει το ασφυκτικό «πρέσιγκ» προς την γαλάζια παράταξη προκειμένου να αποδείξει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως μοναδικό στόχο να «τορπιλίσει» όποια προσπάθεια γίνεται.

Η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα «κλείδωσε» την Παρασκευή το απόγευμα με κορυφαία στελέχη να τονίζουν πως «η κυβέρνηση έκανε άλμα και έφερε ως υποψήφιο πρόεδρο του ΕΣΡ πρόσωπο που δεν προέρχεται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αντίθεση με όσα έχουν ήδη γραφεί τις τελευταίες ώρες, το NEWS 247 επικοινωνώντας με το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα. «Τα πρόσωπα δεν είναι αναλώσιμα», τόνιζαν χαρακτηριστικά με τον Νίκο Βούτση να φέρεται να έχει επικοινωνήσει ήδη με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Διάσκεψη των Προέδρων

Η λύση στον «γρίφο» της συγκρότησης του ΕΣΡ δεν είναι καθόλου απλή από τη στιγμή που η Ν.Δ δεν αλλάζει στάση. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται από 25 μέλη από τα οποία τα 11 πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόλοιπη κατανομή έχει ως εξής: 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 2 ΠΟΤΑΜΙ, 2 ΚΚΕ, 1 ΧΑ, 1 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, 1 ανεξάρτητος. Η συμπλήρωση του παζλ των 4/5 αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δύσκολη κοινοβουλευτική εξίσωση για το Μαξίμου, που ούτε η 5η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως όλα δείχνουν, θα λύσει.

Η «βόμβα» του Παναγιώτη Κορουμπλή χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ που έκανε λόγο για αλλαγή στο νόμο για το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, δεν επιβεβαιώνεται.

Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως «η συγκρότηση του ΕΣΡ δεν γίνεται χωρίς πολιτική συναίνεση και αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση», συμπληρώνοντας με νόημα, όμως πως «είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στο Σύνταγμα για αυτό το θέμα, όπως στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Όσον αφορά τη συζήτηση για αλλαγή της συγκρότησης της Διάσκεψης των Προέδρων (μέσω ένταξης και επιτροπών) όλα δείχνουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται ακραίο σενάριο που έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει.

Αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πονοκέφαλος» για το κυβερνητικό στρατόπεδο αποτελούν και οι συζητήσεις που φαίνεται πως έχουν προκληθεί μέσα στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας για την επιλογή του πρώην υπουργού της ΝΔ ως υποψήφιου προέδρου του ΕΣΡ.  Ήδη οι διαδικτυακές αναρτήσεις  της Αννέτας Καβαδία και του Χρήστου Καραγιαννίδη έχουν προκαλέσει συζητήσεις αν και δεν θεωρείται πως θα προκληθούν περαιτέρω αντιδράσεις.

Καθησυχαστικός, άλλωστε εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος με tweet του διευκρίνισε πως, «ο Πολύδωρας δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε “γραμμή” Πολύδωρα. Η πλειοψηφία 4/5 αυτονόητα επιβάλλει συζήτηση και με αντιπάλους».

Προχωρούν οι βεβαιώσεις λειτουργίας

Από το Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω τόσο στη νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ όσο και στο νομοσχέδιο που προωθείται για τις βεβαιώσεις λειτουργίας. «Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα σήμαινε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς με μια άνευ όρων υπογραφή παράτασης της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά στο σύνολό του, αλλά μόνο το άρθρο 2Α (που μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο αρμόδιο υπουργείο) και για αυτό προετοιμάζει νομοσχέδιο μόνο για το μεσοδιάστημα. Πως, δηλαδή, μπορεί να καλυφθεί το κενό από τώρα μέχρι την διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού.

Οι βεβαιώσεις λειτουργίας θα βασίζονται στον νόμο Παππά και τις προϋποθέσεις που βάζει (τραπεζική – ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα, ελάχιστος αριθμός 400 απασχολουμένων, τεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακές υποδομές). Αίτηση θα μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις και το τίμημα αναμένεται να ανέρχεται στα 6-7 εκατομμύρια ετησίως.

Το μόνο «παραθυράκι» που αφήνουν ανοιχτό για μην προχωρήσει το νομοσχέδιο είναι το ΕΣΡ τελικά να συγκροτηθεί και με «ανοχή» να αναλάβει και τη διαδικασία των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font