Παππάς: Να πάρει θέση η αντιπολίτευση για το αίτημα των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού
Αποστάσεις Βενιζέλου από το ΕΣΡ για τις επτά άδειες. "Υπάρχουν και στην ΕΡΤ δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως εκπρόσωποι κομμάτων" κατήγγειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ.
- 25 Ιουλίου 2017 16:19
Πίεση στη ΝΔ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στο αίτημα της ένωσης ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) για την λήψη αδειών εθνικής εμβέλειας χωρίς διαγωνισμό και χωρίς την καταβολή άλλου τιμήματος άσκησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς τοποθετήθηκε για το θέμα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο πλαίσιο της ακρόασης του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλου. Συγκεκριμένα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν συμφωνούν με τις αντιρρήσεις που θέτουν οι ιδιοκτήτες κατά της διενέργειας διαγωνισμού μέσω του ΕΣΡ για επτά τηλεοπτικές άδειες. Κάλεσε, όμως, τα κόμματα να τοποθετηθούν και για το ζήτημα των απολύσεων στα κανάλια υπενθυμίζοντας ότι η υφιστάμενη νομοθεσία υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν να διατηρούν τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας. Επίσης ζήτησε από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσουν σε αυτοκριτική για τη θέση τους υπέρ απεριόριστου αριθμού καναλιών μετά την απόφαση του ΕΣΡ για επτά άδειες.
Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, κάλεσε τον κ. Παππά να προχωρήσει σε αυτοκριτική για την θέση του υπέρ της λειτουργίας μόνον τεσσάρων καναλιών. Ο κ. Τραγάκης συμφώνησε, πάντως, ότι θα πρέπει οι τηλεοπτικοί σταθμοί να καταβάλλουν τίμημα για την αδειοδότησή τους.
Σε οξύτερους τόνους ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι «κατέρρευσε το ιδεολόγημά του» για το τηλεοπτικό πεδίο με την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας αλλά και με την απόφαση του ΕΣΡ για τις επτά άδειες. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος πήρε αποστάσεις από την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για επτά άδειες εθνικής εμβέλειας λέγοντας ότι δεν πρόκειται για γνωμοδότηση που βασίζεται σε τεχνικά δεδομένα αλλά είναι μάλλον προϊόν συμβιβασμού. Ζήτησε, μάλιστα, να κληθούν από κοινού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΤ και του ΕΣΡ για να συζητηθεί το τεχνικό θέμα του εύρους του τηλεοπτικού φάσματος.
Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ η αναφορά του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου σε δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης που λειτουργούν όπως κατήγγειλε ως μέλη πολιτικών κομμάτων. «Άλλο είναι ένας διαπιστευμένος δημοσιογράφος και άλλο ο δημοσιογράφος που αποτελεί μέλος του Γραφείου Τύπου ενός κόμματος. Δυστυχώς βλέπουμε και στην ΕΡΤ δημοσιογράφους που βγαίνουν και μιλάνε λες και είναι μέλη ενός πολιτικού κόμματος» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.