Πόσο χρόνο έχεις να δοκιμάσεις άφοβα φαγητό που έπεσε κάτω;

Πόσο χρόνο έχεις να δοκιμάσεις άφοβα φαγητό που έπεσε κάτω;

Ειδικοί επιστήμονες στον τομέα των μικροβίων επιβεβαίωσαν τον κανόνα που θέλει μια τροφή κατάλληλη προς... βρώσιν αν περισυλλεχθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για τι περιθώριο χρόνου όμως μιλάμε;

Η τυρόπιτα του έπεσε απ’ τα χέρια. Όχι δεν γίνεται δεν είναι δυνατόν… πόσες φορές δεν έχει τύχει στον καθένα μας να του πέσει φαγητό στο πάτωμα; Από αυτές, φαίνεται πως ένα αξιοσέβαστο ποσοστό (79%) ανθρώπων παραδέχεται – υπό καθεστώς ανωνυμίας βέβαίως – πως το παίρνει από κάτω και συνεχίζει να το απολαμβάνει. Επιστήμονες έρχονται σήμερα να αποδείξουν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην κρύβει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης από απεχθή και αόρατα μικρόβια.

Ο καθηγητής Άντονι Χίλτον, του πανεπιστημίου Aston, δηλώνει πως αν και η ανάκτηση του φαγητού από το έδαφος δεν μπορεί να είναι ποτέ 100% ασφαλής, οι πιθανότητες να έχει προσβληθεί από μικρόβια είναι ελάχιστες, αν αυτό ανακτηθεί σε χρόνο μηδέν. Ο Βρετανός επιστήμονας θέλησε να επιβεβαιώσει έναν αστικό μύθο που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλει τα μικρόβια να μην προλαβαίνουν να προσβάλουν τροφές που έχουν πέσει στο πάτωμα, αν κάποιος τις σηκώσει εντός 5 δευτερολέπτων.

Aν πρόκειται για κομμάτι που δεν έχει ίχνη σκόνης ή άλλου είδους βρομιάς, φαίνεται πως είναι σχεδόν απίθανο να έχει μολυνθεί από βλαβερά βακτήρια

Την επιβεβαίωση του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων αναμένεται να παρουσιάσει ο καθηγητής από το Μπέρμιγχαμ στην έκθεση ‘The Big Bang Fair’ που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας, επιστήμης, μηχανικής και μαθηματικών και λαμβάνει χώρα στη βρετανική πόλη από τις 15 ως τις 18 Μαρτίου.


“Προφανώς, φαγητό που έχει εμφανή βρομιά δεν θα πρέπει να καταναλωθεί, αλλά αν πρόκειται για κομμάτι που δεν έχει ίχνη σκόνης ή άλλου είδους βρομιάς, φαίνεται σύμφωνα με την επιστήμη πως είναι σχεδόν απίθανο να έχει μολυνθεί από βλαβερά βακτήρια, εφόσον ανακτηθεί δευτερόλεπτα από την ώρα που έπεσε στο πάτωμα” αναφέρει ο δρ. Χίλτον. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως αναφέρεται φυσικά σε πατώματα εσωτερικού χώρου και τονίζει πως τα ευρήματα δεν υπονοούν πως είναι αδύνατη η μεταφορά μικροβίων από το έδαφος στο φαγητό.

Tο είδος του πατώματος, το είδος της τροφής που έπεσε σε αυτό και ο χρόνος που παραμένει στο έδαφος επιδρούν όλα στον αριθμό μικροβίων που ενδέχεται να μεταφερθούν

“Η έρευνα έδειξε πως το είδος του πατώματος, το είδος της τροφής που έπεσε σε αυτό και ο χρόνος που παραμένει στο έδαφος επιδρούν όλα στον αριθμό μικροβίων που ενδέχεται να μεταφερθούν” σχολιάζει ο καθηγητής. Μια επιστημονική έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει τις απανταχού μανάδες που παραμένουν ψύχραιμες στη θέα ενός μωρού να τρώει κάτι από το έδαφος, σχολιάζοντας το κλασικό για τα ελληνικά δεδομένα “δεν πειράζει, αναπτύσσει αντισώματα”!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα