Μερίδα αξίας 183 ευρώ στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μερίδα αξίας 183 ευρώ στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αποκαλυπτική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πληρώνει 4.400 ευρώ καθημερινά για τους φοιτητές ενώ το πραγματικό κόστος σίτισης κυμαίνεται από 660 έως 1.980 ευρώ

Σοβαρά ερωτηματικά για το μοντέλο της παροχής δωρεάν σίτισης στους φοιτητές, προκύπτουν από την μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι φαγητό αξίας εκατομμυρίων ευρώ πετάγεται στα σκουπίδια, με το πραγματικό κόστος της μερίδας να είναι οκτώ φορές πάνω από το συμβατικό.

Η μελέτη με τίτλο “Το πραγματικό κόστος της δωρεάν σίτισης” αφορούσε το διάστημα από 2 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 20 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή 126 ημέρες σίτισης και γνωστοποιήθηκε στον υπουργό Παιδείας μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Στο “μικροσκόπιο” μπήκε η κίνηση του εστιατορίου της φοιτητικής λέσχης Βόλου, όπου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός σιτιζόμενων φοιτητών, οι οποίοι ανήκουν στα 12 από τα 18 τμήματα του Πανεπιστημίου.

Η καταγραφή έγινε ηλεκτρονικά και υλοποιήθηκε με ένα συνηθισμένο barcodescanner συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω USB. Το scanner σκανάρει το barcode από το πάσο κάθε φοιτητή που εισέρχεται στο εστιατόριο του Βόλου. Το ID κάθε φοιτητή αποθηκεύεται στον υπολογιστή μαζί με το χρονικό ίχνος της εισόδου και το είδος του γεύματος.

Πετιέται φαγητό

Όπως προκύπτει, τις προαναφερόμενες 126 ημέρες πέρασαν από το scanner 2.100 πάσο, δηλαδή κάθε ένας από τους φοιτητές που είχαν λάβει κάρτα δωρεάν σίτισης, την χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά.

Η πλειονότητα, ωστόσο, δεν πήγε ξανά. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί των 500.000 μερίδων που θα έπρεπε να καταναλωθούν το προαναφερόμενο διάστημα, διατέθηκαν τελικά μόνο 60.000. Οι φοιτητές κατανάλωσαν 31.235 μεσημεριανά, 21.747 βραδινά και 514 πρωινά, δηλαδή δέκα φορές λιγότερες μερίδες από αυτές που προσφέρονταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4 στους 10 φοιτητές έφαγαν από μία έως 10 φορές στη λέσχη μέσα σε 126 μέρες. Περί τους 1.230 φοιτητές κατανάλωσαν 20 ή λιγότερα γεύματα και από αυτούς οι 855 αξιοποίησαν την κάρτα σίτισης λιγότερες από δέκα φορές. Οι 178 φοιτητές μάλιστα, προσήλθαν για γεύμα στη φοιτητική λέσχη μόλις μία φορά. Αυτό το γεύμα, σύμφωνα με τη μελέτη του Π.Θ. στοίχισε στον προϋπολογισμό του ιδρύματος 600 ευρώ για τον καθένα.

Μόλις το 15% των δικαιούχων φοιτητών πέρασε το κατώφλι της Λέσχης πάνω από 50 φορές, μόλις 10 κατανάλωσαν πάνω από 150 μερίδες και μόλις 70 φοιτητές πάνω από 100 γεύματα.

Μερίδα αξίας 183 ευρώ

Η αποχή των φοιτητών διαμορφώνει και το πραγματικό κόστος σίτισης, το οποίο εκτοξεύεται στα ύψη, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης. Το συμβατικό κόστος είναι 2,20 ευρώ ανά φοιτητή για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το ημερήσιο συνολικό κόστος σίτισης των φοιτητών φτάνει τα 4.400 ευρώ.

Οι μερίδες που καταναλώνονται όμως πραγματικά σε κάθε ημέρα κυμαίνονται από 300 έως 900. Έτσι λοιπόν, το μέσο κόστος μιας μερίδας ανέρχεται στα 9,20 ευρώ και κυμαίνεται από 4,90 ευρώ (κόστος για τις 27 Νοεμβρίου 2013) έως και 50 ευρώ (στις 28 Οκτωβρίου 2013), ενώ ανήμερα της 22ας Δεκεμβρίου του 2013, η μικρή προσέλευση των φοιτητών στη λέσχη, είχε ως αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος της μερίδας να εκτοξευτεί στα 183 ευρώ.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, έχει τις ρίζες του στην ποιότητα του φαγητού. Οι φοιτητές του δείγματος προέβαλαν ως εξήγηση ότι δοκίμασαν το φαγητό 1-2 εβδομάδες, δεν ικανοποιήθηκαν και εγκατέλειψαν την ιδέα να τρώνε στη λέσχη.

Στη μελέτη γίνεται λόγος για στρεβλό μοντέλο σύμβασης, καθώς ο εργολάβος αποζημιώνεται με βάση πλασματικά γεύματα. Αυτό τον αποτρέπει να βελτιώσει την ποιότητα του φαγητού.

Πληροφορίες από taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα