ΝΔ: Παρά τη γκρίνια, μοιάζει μονόδρομος η στήριξη. Το μπρα ντε φερ Μεϊμαράκη- διαφωνούντων

ΝΔ: Παρά τη γκρίνια, μοιάζει μονόδρομος η στήριξη. Το μπρα ντε φερ Μεϊμαράκη- διαφωνούντων
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Η ΚΟ θα αποφασίσει αύριο για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Ν.Δ να σπεύδει ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου να αποδομήσει την επιχειρηματολογία όσων ζητούν αποχή ή να τεθούν όροι στον Τσίπρα. Το παρασκήνιο της επιλογής του εισηγητή, με εσωκομματικό άρωμα

Με φράσεις όπως “στηρίζουμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, γιατί καλύτερα δεν περιμένουμε με το ΣΥΡΙΖΑ” και “το πιο ευχάριστο θα ήταν να πούμε όχι, αλλά εμείς δεν είμαστε Τσίπρας, δεν λαϊκίζουμε” ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης έσπευσε χθες στο ΣΚΑΪ να απαντήσει εκ των προτέρων στους διαφωνούντες εν όψει του σημερινού πολιτικού συμβουλίου.

Ήδη από νωρίς χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντηση του κ.Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των αγροτών, υψηλόβαθμες γαλάζιες πηγές έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα περιμένει να δει πρώτα τη συμφωνία και για τη στάση του κόμματος θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των Νικήτα Κακλαμάνη και Άδωνι Γεωργιάδη (αμφότεροι ex officio μέλη του πολιτικού συμβουλίου).

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε ουσιαστικά να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι δε θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου να έχει τη στήριξη της ΝΔ και ο δεύτερος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πρότεινε να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από την ψηφοφορία, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα που απέφευγε ως κυβέρνηση.

Καίτοι πράγματι εάν απείχαν οι 76 γαλάζιοι η συμφωνία και πάλι θα μπορούσε να περάσει με πλειοψηφία 116 βουλευτών βάσει του κανονισμού της Βουλής (αριθμός εφικτός από το άθροισμα των “νομοταγών” του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και ενδεχομένως ψήφων από Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ) , η δήλωση αυτή του κ.Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις: Γαλάζιοι συνάδελφοι του θεώρησαν πολιτικά… ανάρμοστο για τη ΝΔ να επιλέξει την οδό της αποχής. Σχολίαζαν επίσης ότι παρόλο που τυπικά σε μία τέτοια περίπτωση, η συμφωνία θα είχε εγκριθεί από τη Βουλή, ποια πολιτική νομιμοποίηση εντός και εκτός της χώρας θα είχε ένα μνημόνιο ψηφισθέν από κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Και στους δύο απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζοντας καταρχήν ότι εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και εθνικό νόμισμα, έθεσε δε ουσιαστικά τρία ζητήματα:

Πρώτον εάν η ΝΔ απέχει ή δεν ψηφίσει, η συμφωνία είναι πιθανόν να μην περάσει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη.

Δεύτερον ότι σε αυτή την περίπτωση θα ήταν βέβαιον πως ο πρωθυπουργός θα επέλεγε την εκλογική διέξοδο.

Τρίτον, πως σε αυτό το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι εκείνος προσπάθησε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, κατηγορώντας τη Ν.Δ ως ανεύθυνη και κερδίζοντας ψήφους απο το κέντρο.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε επίσης ότι εάν η Ν.Δ απέχει και αρχίσει να βάζει όρους, θα φανεί ότι προχωρά σε συναλλαγή με την κυβέρνηση, κάτι που όπως εκτίμησε δεν πρέπει να γίνει.

“Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να την ψηφίσουμε χωρίς όρους διότι δεν έχω και καμία εμπιστοσύνη τέτοια στον Τσίπρα”, είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας βέβαιος πως ακόμη και να υποσχόταν ο πρωθυπουργός ότι δε θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, δεν θα τηρούσε το λόγο του.

Ενδιαφέρον και από εσωκομματικής άποψης θα έχει η επιλογή του εισηγητή της Ν.Δ στην Ολομέλεια. Στο τελευταίο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, ο κ.Μεϊμαράκης είχε επιλέξει το Νίκο Δένδια ως “αντίβαρο” στην τριάδα Μητσοτάκη- Βορίδη- Γεωργιάδη, που κινείτο διακριτά απέναντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτή τη φορά, εισηγητής πιθανόν να είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ή διαφορετικά ο Κωστής Χατζηδάκης. Κίνηση που από πολιτική άποψη θα δείξει τη γαλάζια στρατηγική στη συζήτηση και από τακτικής άποψης εντάσσεται στο παιχνίδι ισορροπιών της νέας ηγεσίας με τους επίδοξους δελφίνους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα