Τα ξένα ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών

default image

Πως περιγράφουν τη συμφωνία που έρχεται τα ξένα ΜΜΕ σε Γαλλία και Βρετανία μετά και τις διαβεβαιώσεις Αθήνας και Κομισιόν πως υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, τουλάχιστον επί της αρχής

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά στις πρώτες ειδήσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης, με πληροφορίες για τη συμφωνία που επετεύχθη “επί της αρχής”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού BBC. Το κεντρικό άρθρο του αναφέρεται σε μια συμφωνία που “μένει να λάβει πολιτικής έγκρισης”, ενώ σημειώνει επίσης πως και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε “δυο, τρία ήσσονος σημασία θέματα” που απομένουν πριν τη συμφωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του οικονομικού αναλυτή του BBC για την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Όπως σημειώνει ο Robert Peston η πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σύντομα, όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να απομειωθεί το ελληνικό χρέος που αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια. “Χωρίς διαγραφή χρέους, η προοπτική δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα και το μέλλον της στο ευρώ δεν θα είναι ποτέ διασφαλισμένο”.

Η γαλλική Le Monde φιλοξενεί στις σημαντικότερες ειδήσεις άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα λαμβάνει το τρίο πακέτο βοήθειας”. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που επιβεβαιώθηκαν από την Κομισιόν σχετικά με τη συμφωνία. Σε άλλο σημείο παρατίθεται η γνώμη ανθρώπου από το στενό περιβάλλον της διαπραγμάτευσης που σημειώνει πως “οι συζητήσεις είναι πιο συγκαταβατικές από ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, ακόμη κι αν κάποια ζητήματα παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα”.

Επιπλέον, η γαλλική εφημερίδα παραθέτει το χρονοδιάγραμμα της υιοθέτησης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, το πιθανότερο την Πέμπτη 13 Αυγούστου, ενώ σημειώνεται και το πολιτικό παρασκήνιο στην Ελλάδα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το κεντρικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Liberation είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Με τίτλο “Η Ελλάδα βρίσκει μια συμφωνία με τους δανειστές της”, αναφερόμενο τόσο στη συμφωνία και τις ανακοινώσεις Αθήνας και Κομισιόν, όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι αισθητά πιο χαμηλά για τα επόμενα δυόμιση χρόνια από ό, τι προβλεπόταν σε προηγούμενες συζητήσεις.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται και στο ΔΝΤ το οποίο εξακολουθεί να αρνείται τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, επιμένοντας πως με το παρόν χρέος είναι αδύνατο να συζητήσει οποιαδήποτε εμπλοκή του στη διαδικασία.

Η βρετανική Guardian αφιερώνει λεπτό, προς λεπτό ενημέρωση με Live Blog στο ζήτημα της Ελλάδας. Ένα από τα σημεία στα οποία στέκονται είναι οι προσφιλείς δηλητηριώδεις δηλώσεις του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Σταμπ που σημείωσε πως “πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Είναι μεγάλη κουβέντα η συμφωνία. Μένει πολλή δουλειά να γίνει με λεπτομέρειες”.

Ακόμη, το βρετανικό μέσο παραθέτει τις κινήσεις Βερολίνου που αναφέρει πως έχουμε “μια αποφασιστική βάση για τα επόμενα χρόνια. Δεν αρκεί αυτή συμφωνία να διαρκέσει μόλις λίγους μήνες. Η ανάπτυξη και η ελκυστικότητα, προϋποθέσεις για επενδύσεις πρέπει να είναι ο στόχος” αναφέρει ο Γερμανός βουλευτής Τζεν Σπαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα